Hyppää sisältöön

Kuntavaalien ennakkoäänestys Libanonissa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 4.4.2017 12.39
Uutinen
Sotilaat antamassa äänestyslappuja

Suomalaisen rauhanturvajoukon vapaa-ajan tilassa on kaikki valmiina äänestäjiä varten. Huone on järjestelty viralliseksi äänestyspaikaksi Vaaliohjeen ja Vaalilain mukaan.

Suomen kontingentin lakimies Juha Post kertoo järjestelyistä:

- Libanonin pääasiallinen äänestyspaikka on Suomen suurlähetystö Beirutissa. Me saimme tänne Etelä-Libanoniin kaksi sivuakreditointia paikkoihin, joissa suomalaisia on eniten. Äänestys on At Tirissa kolmena päivänä ja Jabal Marunissa yhtenä. Materiaalit tulivat tänne kolmella huoltolennnolla, jotka kulkevat kahden viikon välein. Ehdokaslistat saapuivat viimeiseksi, viikko sitten. Vaalitilaisuuksien jälkeen materiaali hävitetään, paitsi leimasimet, jotka säilytetään vajaan vuoden päässä oleviin presidentinvaaleihin.

Ensimmäisen vaalipäivän vaalitoimitsijoina toimivat varastomestari vääpeli Petri Kärkkäinen, ensimmäisen jääkärikomppanian varapäällikkö kapteeni Panu Kaski ja kersantti Jaakko Lahdenkauppi. Kärkkäinen muistelee:

- Vuoden 2012 kunnallisvaalien aikaan olin myös täällä etelässä ja itsekin ehdokkaana. Nyt ryhdyin toimitsijan tehtäviin.

Sotilaat kättelevät äänestyspöydän ääressä

Irlantilais-suomalaisen pataljoonan varakomentaja everstiluutnantti Harri Uusitalo avasi ensimmäisen äänestyspäivän suorittamalla kansalaisvelvollisuutensa. Vaalitoimitsijoina toimivat kapteeni Panu Kaski ja vääpeli Petri Kärkkäinen.

Äänestyksen alkaessa kello kymmenen ovella on jo pieni jono. Ensimmäisenä kansalaisvelvollisuutensa suorittaa Suomen kontingentin komentaja everstiluutnantti Harri Uusitalo ja hänen jälkeensä pataljoonan kolme kunnallisvaaliehdokasta. Sotilaspappi Timo Waris, sähkökäytön johtaja kersantti Jukka Lammela ja yksikön vääpeli sotilasmestari Jukka Riekki.

Lammela kertoo kiinnostuneensa ehdokkuudesta, koska hänen edustamansa puolueen puheenjohtaja, tuttu nainen, pyysi ehdokkaaksi. Kankaanpään asioihin vaikuttaminen tuntuu mielekkäältä, joten vastaus oli kyllä. Lammela haluaisi vaikuttaa lasten, nuorten ja vanhusten puolesta ja opiskelupaikkojen säilymiseen kunnassa. Vaalityö on etäisyyden takia jäänyt melko vähäiseksi.

Sotilaat kirjoittavat papereihin

Vaalilipukkeen täyttämisen lisäksi äänestäjät täyttivät lähetelomakkeelle kotikuntansa keskusvaalilautakunnan osoitteen. Kirjoitusvuorossa ovat sähkökäytön johtaja kersantti Jukka Lammela ja sotilaspastori Timo Waris.

Waris kertoo olleensa monesti ehdokkaana asumillaan paikkakunnilla.

- Osallistumisen tarve tulee perheen traditioista, hän mainitsee. Nykyään Timo Waris asuu Raisiossa ja haluaa siellä vaikuttaa nuorten koulutuksen ja kulttuurin puolesta:

- SOTE-uudistuksen myötä vaikuttamisen mahdollisuudet paranevat ja edustajana voisin olla mukana parantamassa nuorten mahdollisuuksia.

Jukka Riekki puolestaan on ehdolla Lempäälässä. Hän kertoo asuvansa maalla ja huolestuneensa kyläkoulujen ja nuorison harrastusmahdollisuuksien häviämisestä.

Riekki on tottunut istumaan neuvottelupöydissä luottamustehtäviensä takia ja kyläläisten pyytäessä häntä asettumaan ehdokkaaksi, Jukka suostui mielihyvin.

Suomalainen kontingentti täällä Etelä-Libanonissa on kuin pienois-Suomi. Sotilaamme ovat joka puolelta Suomea ja edustavat hyvin monenlaisia ammatteja. Täällä on myös kuntavaaliehdokkaita ja äänestäjiä, jotka edustavat eri puolueita – pala Suomea Lähi-Idässä siis.

´