Skip to content
Sections
Menu
The Finnish Defence Forces

Riksparaden på försvarets fanfest i Rovaniemi

Försvarsmakten 29.4.2019 14.35
Pressmeddelande

Riksparaden på försvarets fanfest hålls i Rovaniemi den 4 juni 2019. Utöver paradmönstringen och förbimarschen ordnas även en materielutställning och en flyguppvisning med ett Hornet-jaktplan. Det är fritt inträde till evenemangen.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati järjestetään vuonna 2019 Rovaniemellä. Kuva: puolustusvoimat

Paraden tas emot av kommendören för flygvapnet generalmajor Pasi Jokinen. Paradtrupperna kommenderas av stabschefen för flygvapnet brigadgeneral Jari Mikkonen och fältandakten hålls av fältprost Kari Mannermaa.

Trupper från armén, marinen, flygvapnet, försvarshögskolan, Lapplands gränsbevakningssektion och veteran- och försvarsorganisationerna deltar i paraden, sammanlagt ca 1000 personer och 49 fordon samt flygvapnets och arméns luftfartyg. Lapplands flygflottilj ansvarar för paradarrangemangen.

Paradmönstringen på Keskuskenttä, förbimarschen på bron Jätkänkynttilä

Paradmönstringen ordnas klockan 12 på fotbollsarenan Rovaniemis Keskuskenttä, dit paradtrupperna grupperar sig från och med klockan 11.15.

I förbimarschen på bron Jätkänkynttilä klockan 13.15 deltar utöver avdelningarna som marscherar till fots även 49 fordon. Förbimarschen tas emot på brons södra sida. Förbimarschen kan följas på bron Jätkänkynttilä och vid Toripuistikko.

I förbimarschens överflygningar deltar flygvapnets F/A-18 Hornet-jaktplan och Hawk-jetskolflygplan samt arméns NH90 helikoptrar och Huges MD500 lätthelikoptrar.

Materielutställning och Hornet-flyguppvisning

Besökarna kan bekanta sig med försvarsmaktens mångsidiga materielutställning på torgen Vanha Tori hela dagen. I utställningen ingår flygvapnets, arméns och gränsbevakningsväsendets materiel samt Soldathemmets café. Materielutställningen är öppen för allmänheten mellan kl. 10 och 17. Materielutställningens förberedelser börjar redan den 3 juni.

Efter förbimarschen kan publiken njuta av flyguppvisningen med ett Hornet-jaktplan. Det bästa stället att följa flyguppvisningen är Lainaanranta, men det går bra också från bron Jätkänkynttilä. Alla paraddagens flygningar är med väderreservation.

Paraden kommer att påverka trafiken i Rovaniemi

Det är skäl att undvika användning av fordon i centrum under paraden, eftersom en del av gatorna och parkeringsområdena reserveras för paraden. Bron Jätkänkynttilä stängs för fordonstrafik på morgonen och öppnas för trafik först efter förbimarschen.

Publiken uppmanas anlända i god tid till fots, med cykel eller med kollektivtrafik. Det är möjligt att parkera bilen till exempel i parkeringshusen i staden.

Huvuddelen av paradtrupperna anländer till Rovaniemi under den 3 juni och förberedelserna för paraden börjar också redan den 3 juni.

Ytterligare information om trafikarrangemangen ges under veckan 22. Information om trafikarrangemangen finns på försvarsmaktens och Rovaniemi stads webbplatser och sociala medier.

Paraddagens program

Allmänheten välkomnas att följa med dagens evenemang.

9.00

Kransnedläggning vid minnesmärket över vinter- och fortsättningskriget
Rovaniemi hjältegravar

10.00

Flagghissning
Lordi Aukio

10.00–17.00

Materielutställning
Vanha Tori

12.00

Paradmönstring på Keskuskenttä

13.15

Förbimarschen, bron Jätkänkynttilän

14.00

Hornet-flyguppvisning
Lainaanranta

 


Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatin 2019 tapahtumia kartalla. Kuva: puolustusvoimat
 

Observera, att det är förbjudet att flyga med drönare i centrumet och områdena nära bron Jätkänkynttilä under paraddagen.

Man kan följa paraden också på nätet via försvarsmaktens kanaler:

Facebook.com/puolustus
[email protected]
Youtube.com/puolustusvoimat
Instagram.com/puolustusvoimat.fi
Snapchat: @inttielämää

#paraden #fanfest

Mera information: kapten Petri Keihäskoski, tfn 0299 210 212 och informationssekreterare Minna Pyykönen, tfn 0299 210 273

Ytterligare information om paraden på puolustusvoimat.fi/sv/riksparad