Skip to content

ACE 17
Arctic Challenge Exercise 2017 -lentotoimintaharjoitus järjestetään touko–kesäkuussa Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 1.2.2017 11.03
Tiedote

Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimat järjestävät 22. toukokuuta – 2. kesäkuuta monikansallisen Arctic Challenge Exercise 2017 -lentotoimintaharjoituksen. Maiden pohjoisosien ilmatilassa toimeenpantavaan harjoitukseen osallistuu yli 100 ilma-alusta 11 maan asevoimista.

Ruotsalainen Gripen, norjalainen F-16 ja Suomalainen Hornet-hävittäjä muodostelmassa.

Vuoden 2017 Arctic Challenge Exercise (ACE 17) on järjestyksessä kolmas Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien yhdessä järjestämä ACE-lentotoimintaharjoitus. Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyn harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Suomen ilmavoimat, joka suunnittelee ja johtaa harjoituksen toimeenpanon.

ACE 17 antaa osallistujilleen mahdollisuuden harjoitella laajamittaista ilmaoperaation suunnittelua ja toimenpanoa todenmukaisessa toimintaympäristössä, jossa ovat mukana monipuolisesti nykyaikaisen ilmasodankäynnin erityyppiset ilma-alukset ja joukot.

ACE-harjoitukset ovat osa vuonna 2009 alkanutta Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä Cross Border Training (CBT) -yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät miltei viikoittain yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä lentokierroksia, joiden osallistujat toimivat maiden pohjoisosien kotitukikohdistaan käsin. Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin.

Vuoden 2017 Arctic Challenge Exercise on eräs vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista Euroopassa. Harjoitukseen osallistuu yli sata lentokonetta. Monitoimihävittäjien lisäksi mukana on kuljetus- ja yhteyskoneita, ilmatankkauskoneita, valvonta- ja taistelunjohtokoneita sekä kuljetus- ja pelastushelikoptereita. 

Mukana on joukkoja Suomen, Norjan, Ruotsin, Alankomaiden, Belgian, Ison-Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Sveitsin ja Yhdysvaltain asevoimista. Lisäksi harjoitukseen osallistuu elektronisen sodankäynnin koulutuskoneita sekä maassa toimivia joukkoja ja ilmatorjuntayksiköitä.

ACE 17:n päätukikohtina toimivat Norjan Bodø, Ruotsin Luulaja sekä Suomessa Rovaniemi. Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin 2–3 lentokierrosta päivässä aikavälillä kello 9–18 Suomen aikaa (kello 8–17 Norjan ja Ruotsin aikaa).  Harjoituksen lentotoiminta-alue sijoittuu pääasiassa ao. kartalla kuvatulle alueella. Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa. Lisäksi harjoitukseen liittyviä lentoja lennetään Suomessa Perämerellä Kokkolasta Oulun edustalle ulottuvalla merialueella sekä Ouluun, Rovaniemeen, Ivaloon ja Kuusamoon rajautuvalla alueella.

 

ACE 17 -lentotoimintaharjoituksen toiminta-alueen kartta 

ACE 17:n pääasiallinen lentotoiminta-alue Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Harjoitukseen liittyviä lentoja lennetään myös Perämerellä Kokkolasta Oulun edustalle ulottuvalla merialueella sekä Ouluun, Rovaniemeen, Ivaloon ja Kuusamoon rajautuvalla alueella.

Harjoituksessa ovat käytössä myös Rovajärven, Ruotsin Vidselin ja Norjan Setermoenin harjoitusalueet.  Rovajärvellä on ACE 17:n aikana käynnissä maavoimien Army North 17 -harjoitus, jonka koulutustoiminnassa hyödynnetään alueelle suuntautuvia ACE :n lentoja.  Lisäksi harjoitusjoukkojen lentotoimintaa suuntautuu Suomessa Lohtajan harjoitusalueelle, jossa on käynnissä samanaikaisesti Ilmapuolustusharjoitus 1/17.

Arctic Challenge Exercise 17:n lentokierroksiin voi osallistua enimmillään yhtäaikaisesti noin 90 ilma-alusta. Harjoituksen yhteydessä lennetään matalilla lentokorkeuksilla ja käytetään ilma-alusten omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Yksittäisten lentokierrosten osana voidaan lentää yliäänilentoja.

 

Lisätietoja harjoituksesta:

Ilmavoimien viestintäkeskus

Tiedotuspäällikkö Joni Malkamäki, p. +358 (0)299 29 1130
Tiedottaja Ville Tuokko, p. + 358 (0)299 29 1135
ilmavoimat(at)mil.fi

 

Norjan ilmavoimat

Tiedottaja Sigurd Tonning-Olsen, p. +47 488 65 018, stonningolsen(at)mil.no

 

Ruotsin ilmavoimat

Tiedottaja  Louise Levin, p. +46 70 656 26 07, louise.levin(at)mil.se

 

ACE 17:n harjoitussivusto on avattu osoitteessa http://ilmavoimat.fi/ace17. Harjoitusta voi seurata myös ilmavoimien sosiaalisen median kanavilla Facebookissa ja Twitterissä aihetunnisteella #ACE17.
Tiedotusvälineillä on mahdollisuus tutustua ACE 17:ään harjoituksen mediapäivänä, jonka alustava ajankohta on 23. toukokuuta. Mediapäivä järjestetään samanaikaisesti Rovaniemen, Bodøn ja Luulajan tukikohdissa. Lisätietoja tapahtumista saa harjoitusviestinnän tukikohtamaiden harjoitusviestinnän yhteyshenkilöiltä.

(Osallistujamaiden tietoja päivitetty 27.4.2017. Lentotoiminta-alueen kuvausta päivitetty 19.5.2017.)