Heinäkuu tuo Puolustusvoimien palvelukseen 11 600 uutta alokasta
Noin 11 600 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksensa maanantaina 3. heinäkuuta. Uusista alokkaista suurin osa eli noin 9 000 palvelee Maavoimien, 1 500 Merivoimien ja 760 Ilmavoimien joukko-osastoissa. Rajavartiolaitos ottaa vastaan 340 alokasta. Naisia palveluksen aloittavista on yli 700.
– Kyseessä on ensimmäinen alokaserä, joka aloittaa palveluksensa Suomen ollessa puolustusliitto Naton jäsen, kertoo Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Kari Pietiläinen.
Pietiläisen mukaan aktiivinen kansainvälinen harjoitustoiminta näkyy uuden varusmiesten saapumiserän koulutuksessa.
– Varusmiehet tapaavat usein liittolaisiamme harjoituksissa, hän mainitsee.
Pietiläinen toteaa, että Natoon liittymisen lisäksi osaamisen ja koulutuksen kehittämisessä huomioidaan turvallisuusympäristössä tapahtuneet muutokset. Koulutuksen perusteet ovat kunnossa ja koulutus vastaa hyvin vaatimuksia - tarvetta suurille muutoksille ei nähdä.
– Sotatieteellinen tutkimustieto pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti hyötykäyttöön kentälle. Maanpuolustuskorkeakoulun ja Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen sekä puolustushaarojen tutkimuskeskusten rooli on tässä keskeinen. Ukrainan sodasta saatuja oppeja jalkautetaan koulutuksen ja harjoitusten sisältöjä kehittämällä, hän kuvailee.
Varusmiespalvelus muodostuu jaksoista
Varusmiespalvelus muodostuu eri koulutusjaksoista ja niiden sisällä olevista kursseista. Kaikki asevelvolliset aloittavat palveluksen samoista lähtökohdista. Varusmiespalvelus kestää koulutuksesta riippuen 165, 255 tai 347 päivää. Noin 49 % varusmiehistä palvelee 347 päivää, noin 14 % 255 päivää ja 37 % 165 päivää. Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavat palvelevat 347 päivää. Miehistön erityistaitoa vaativiin tehtäviin koulutettavilla sekä aseetonta palvelusta suorittavilla palvelusaika on 255 päivää. Miehistön tehtäviin koulutettavilla palvelusaika on 165 päivää.
Palvelus alkaa kaikille yhteisellä alokasjaksolla, joka on kuuden viikon mittainen. Sinä aikana alokkaille koulutetaan kaikille yhteiset sotilaan perustaidot. Alokasjakson jälkeen palvelus jatkuu koulutushaara-, erikoiskoulutus- ja, joukkokoulutusjaksolla.
Lisätietoa varusmiespalveluksesta ja asevelvollisuudesta löydät tästä linkistä
OmaIntti-palvelusta löytyvät asevelvollisen sähköiset palvelut ja se on opas asevelvollisuuteen. OmaIntti-palveluun pääset tästä linkistä