Skip to content

Katanpää-luokan NRF-vuosi - enemmän kuin vain valmiuden ylläpitoa

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 17.12.2020 14.53
Tiedote
Naton pysyvän miinantorjunta-alusosaston laivoja kulussa merellä

Merivoimien Katanpää-luokan miinantorjunta-alusten vuosi Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) täydentävän toiminnan joukkopoolissa päättyy 31.12.2020. Samalla päättyy myös Uudenmaan prikaatin rannikkojääkäriyksikön vastaava valmiusjakso.

Rannikkolaivaston 4. Miinantorjuntalaivueelle Katanpää-luokan asettaminen NRF-valmiuteen oli projekti, johon laivue suhtautui suurella päättäväisyydellä menestyä. 

- Valmistautuminen oli tehty huolella. Siltä pohjalta oli hyvä nostaa rimaa, eikä vain jäädä ”ylläpitämään” valmiutta. Vuoteen suunniteltiin kaksi päätapahtumaa, joissa tavoitteena oli hakea konkretiaa, kokemusta muun muassa alusosastossa toimimisesta ja pitkäkestoisesta merellä tapahtuvasta operoinnista, kaukana oman huoltojärjestelmän ulkopuolella, sanoo komentaja Juhani Lehtimäki, 4. Miinantorjuntalaivueen komentaja.

Tavoitteissa onnistuttiin. Erityisesti MHC Vahterpään valmiusharjoitusjakso oli kestoltaan ja purjehduslaajuudeltaan iso voimainponnistus merenkulullisesti ja huollollisesti.

Koronapandemia aiheutti paljon ylimääräistä selvittelyä. Suunnitellut harjoitusjaksot kyettiin kuitenkin toteuttamaan, sopeutetusti ja osin typistetysti. 

Vuosi jaettiin puoliksi kahden Katanpää-luokan aluksen kesken: ensimmäisistä kuudesta kuukaudesta vastasi MHC Purunpää ja loppuvuoden valmiusvuorosta MHC Vahterpää. Alkuvuoden päätapahtumaksi suunniteltu pitkä yhteinen harjoitusjakso Naton pysyvän miinantorjunta-alusosaston, Standing NATO Mine Counter-Measures Group One (SNMCMG1) mukana typistyi koronapandemian takia huomattavasti. Siitä toteutui lähinnä osallistuminen BALTOPS 20 -harjoitukseen kesäkuussa SNMCMG1:n mukana.

Syksyn päätapahtumana toteutui kuusiviikkoinen yhteinen harjoitusjakso SNMCMG1:n mukana. Jaksoon sisältyi mm. Merivoimille uusi harjoitus, Belgian rannikolla toteutettu Sandy Coast 20 -harjoitus. Se oli Katanpää-luokan alukselle ensikosketus toimintaan Itämeren ulkopuolella.

Vuoden aikana toteutetut harjoitukset opettivat paljon ja osoittivat, että Katanpää-luokan alukset ovat suorituskykyisiä ja pärjäävät kansainvälisessä vertailussa. Valmiusvuoden oppien dokumentointi on käynnissä ja opit tullaan viemään käytäntöön.

- Tästä vuodesta meillä on paljon hyötyä seuraavaa kertaa varten, joka on jo vuonna 2022, komentaja Lehtimäki toteaa.

- Molempien osallistuneiden alusten henkilöstöt hoitivat valmistelut ja toteutuksen itsenäisesti. Kaikkien panosta tarvittiin ja kaikki aiemmin opittu oli varmasti maksimaalisesti käytössä. Ei voi olla kuin tyytyväinen ja ylpeä laivueen komentajana, kun ympärillä on näin paljon ammattitaitoa ja oikeaa asenneta tehdä asioita, Lehtimäki painottaa.


 

´