Locked Shields 2017 harjoitus päättyi
Puolustusvoimat osallistui kansainväliseen Locked Shields 2017 kyberpuolustusharjoitukseen 24.-28. huhtikuuta 2017.
Locked Shields harjoituksessa käytetään vuosittain huipputeknologiaa ja tehdään realistisia kyberhyökkäyksiä. Sinisten ryhmien tehtävänä oli tänä vuonna ylläpitää ja suojata kuvitteellisen maan sotilaslentotukikohdan tietojärjestelmiä ja -verkkoja. Hyökkäykset kohdistuivat esimerkiksi sähkönjakeluun, lennokkeihin ja johtamisjärjestelmiin.
Locked Shields on järjestetty jo vuodesta 2010 alkaen. Tällä kertaa puolustettava ympäristö oli edellisiä vuosia monimuotoisempi - kriittiseen infrastruktuuriin liittyvien ohjausjärjestelmien määrä oli lisääntynyt. Perus ICT-osaamisen lisäksi vaadittiin osaamista automaatiojärjestelmistä. Tämä kehitys mahdollisti harjoituksessa muun muassa monimuotoisten hyökkäysten teon ja siniset ryhmät saivatkin vastaansa yhteensä yli 2500 hyökkäystä.
"Tänä vuonna onnistuimme erityisesti forensiikassa, eli tietoteknisissä selvitystehtävissä, jonka avulla selvitetään ja todennetaan tapahtumien kulkua. Myös raportoinnissa ja oikeudellisiin kysymyksiin liittyvissä tehtävissä menestyttiin", kertoo harjoituksen kansallinen johtaja insinöörimajuri Anssi Kärkkäinen.
Reserviläisille kiitosta sitoutumisesta
Puolustusvoimat osallistui harjoitukseen kahdella puolustavalla ryhmällä, kansallisella reserviläisryhmällä sekä puolustusvoimien ja Ruotsin asevoimien henkilökunnasta koostetulla ryhmällä, sekä asettamalla henkilöitä harjoituksen johto-organisaation tehtäviin Tallinnaan.
"Yhteistoiminta Ruotsalaisten kanssa sujui ja saimme hyvää oppia. Tietojärjestelmiin liittyvät termit ovat globaaleja, niin kielimuurejakaan ei synny", Kärkkäinen toteaa.
Kärkkäinen kiittelee erityisesti harjoitukseen vapaaehtoisesti osallistuneiden reserviläisten panosta. "Reserviläisten ammattitaito, motivaatio ja sitoutuminen paistoi läpi ja oli huipputasoa koko harjoituksen ajan".
Kyberosaamista tulee laajentaa jatkuvasti puolustusvoimissa
Harjoituksen yleisenä tavoitteena oli kehittää osallistuvien ryhmien osaamista kyberhyökkäysten estämisessä ja raportoinnissa. Kansallisena tavoitteena oli kehittää puolustusvoimien henkilökunnan ja reserviläisten osaamista kyberuhkien torjunnassa sekä yhteistoimintaa Ruotsin kanssa. Kärkkäisen mukaan tavoitteet saavutettiin. Kyberosaamista ja ymmärrystä tulee laajentaa jatkuvasti koko puolustusvoimissa.
Tallinnassa sijainnut harjoituksen monikansallinen johto-organisaatio vastasi pelitoiminnasta sekä yli 3000 järjestelmää sisältävän harjoitusympäristön valmistelusta. Locked shields on maailman suurin tekninen kyberpuolustusharjoitus ja siihen osallistui noin 800 tietoturva-asiantuntijaa 25 maasta. Harjoituksen järjesti ja johti NATO:n kyberosaamiskeskus (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE).
Lisätietoja: Harjoituksen kansallinen johtaja insinöörimajuri Anssi Kärkkäinen +358299 566 800