Skip to content

Försvarsmakten fortsätter undersöka samverkan mellan bemannade och obemannade luftfartyg

Huvudstaben
Utgivningsdatum 10.6.2022 12.30
Pressmeddelande

Forskningsarbetet, som för Försvarsmaktens del inleddes förra sommaren, görs i samarbete med det tyska forskningsprojektet Manned-Unmanned Teaming (MUM-T) där man utreder samverkan mellan bemannade och obemannade system i olika situationer.

I forskningsprojektet som leds av försvarsförvaltningen i Finland och Tyskland deltar industriföretag från bägge länder. Finlands del av forskningen fokuserar på samverkan mellan människa och maskin och är oberoende av lavetter och system. 

Flygtestning som hänger samman med forskningsprojektet kommer att genomföras i Rovajärvi och Kemijärvi under perioden 12-17.6.2022. Testen som leds av Försvarsmakten genomförs i samarbete med tyska försvarsmakten. Flygtesten i juni är en fortsättning på de test som utfördes i augusti 2021 och fungerar som förberedelse för en mer omfattande demonstration som kommer att genomföras 15-19.8.2022.

Forskningssamarbetet stärker Försvarsmaktens förståelse för utvecklingen inom den obemannade luftfarten och erbjuder möjlighet att testa och utvärdera samverkan mellan bemannade och obemannade luftfartyg i finländska förhållanden. Att finländska industriföretag deltar i testen stärker den nationella kompetensen och gagnar även övrig forsknings- och utvecklingsverksamhet vid Försvarsmakten.

Med hjälp av samverkan mellan bemannade och obemannade system kan man bland annat förbättra lägesbilden, reducera hoten mot de egna trupperna, minska risken för felbedömningar som beror på stress och trötthet samt förbättra den militära prestationsförmågan i situationer där människans reaktionshastighet inte är tillräcklig.

Vapenteknologisk utveckling, förändringar i krigsbilden och den långa tid det tar att utveckla försvarslösningar förutsätter att Försvarsmakten med framförhållning arbetar med sådana teknologier som kommer att synas på stridsfälten först flera årtionden senare. I nuläget bedöms att luftfartygsenheter som manövreras av människan ska kunna stöda Flygvapnets operationer med början från 2030-talet.

Deltagandet i forskningsprojektet MUM-T är en del av ett långsiktigt arbete genom vilket Försvarsmakten strävar efter att utveckla sin kompetens gällande bl.a. teknologi för obemannade system, avvärjning av dessa och dataöverföring. Detta arbete har också gjorts i samarbete med partnerländer: till exempel under övningen Bold Quest i Sodankylä våren 2019 där man utvecklade och testade olika spanings- och eldanvändningssystems tekniska kompatibilitet. 
 

´