Lähi-Itä UNTSO

Vuonna 1948 perustetun UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization) -sotilastarkkailuoperaation tehtävänä on valvoa Israelin ja sitä ympäröivien arabimaiden kesken solmittuja aseleposopimuksia sekä estää yksittäisten tapausten eskaloituminen kriiseiksi. Sen toimialue käsittää siten lähes koko Lähi-idän.

UNTSO:n sotilastarkkailijat avustavat Libanonin UNIFIL- ja Golanin UNDOF-rauhanturvaamisoperaatioita. UNTSO:lla on sotilastarkkailijaryhmä myös Ismailian kaupungissa Suezilla sekä toimistot Tiberiaksessa, Damaskuksessa ja Beirutissa.

YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut UNTSO:n toimimaan kunnes rauha Israelin ja sen naapurivaltioiden kesken on solmittu. Käytännössä operaatio eroaa useimmista muista rauhanturvaamisoperaatioista siten, että sen mandaattia ei tarvitse uusia määräajoin. Israelin ja Egyptin rauhansopimus on vuodelta 1979, Jordanian kanssa rauha tehtiin vuonna 1994.

Keskeinen osa UNTSO:n toimintaa on, että tarvittaessa sen henkilöstö on nopeasti käytettävissä uusien rauhanturvaamisoperaatioiden muodostamisessa. Rauhanturvaamisoperaatioita on tarvittu konfliktien jälkiselvittelyssä, sillä alueella käyty kolme sotaa; 1956 (Suezin kriisi), 1967 (kuuden päivän sota) ja 1973 (Jom Kippurin sota).

Suomen osallistuminen

Suomi on osallistunut tähään operaatioon vuodesta 1967. Operaatiossa työskentelee 18 suomalaista, jotka toimivat eri puolilla operaatioaluetta. Suomi on tällä hetkellä operaation suurin kansallisuus.