Osiot
Valikko
Kansainvälinen kriisinhallinta

Suomalainen sotilas piirtää liitutauluun strategioita ja Malilainen sotilas katselee

EUTM Mali

Vuonna 2013 perustetun EUTM Mali -operaation tehtävä on koulutuksella ja neuvonnalla tukea Malin asevoimia (MAF). Tavoitteena on, että Malin asevoimat kykenisivät huolehtimaan maan alueellisesta koskemattomuudesta ja saamaan Pohjois-Malin paremmin hallituksen hallintaan. Suomalaisten kokonaisvahvuus operaatiossa on tällä hetkellä kolme henkilöä.

EUTM Mali -operaatio pyrkii vastaamaan Malin asevoimien operatiivisiin tarpeisiin kouluttamalla sotilasyksiköitä sekä kehittämällä komento- ja logistiikkaketjujen toimintaa. Koulutukseen kuuluu myös tietouden lisääminen siviilien suojelusta ja ihmisoikeuksista. Operaation toiminta rajoittuu Etelä-Malin alueelle ja sen esikunta sijaitsee Bamakossa. Koulutustukikohta sijaitsee Koulikorossa noin 60 kilometrin päässä pääkaupungista. Osa koulutuksesta annetaan tukikohdan ulkopuolella maasto-oloissa. EUTM Mali -operaation henkilöstö ei osallistu taistelutoimintaan eikä toimintaan Malin pohjoisosissa.

Suomi osallistuu EUTM Mali -koulutusoperaatioon enintään 12 sotilaalla. Suomalaisten kouluttajien tehtävänä on erityisesti jalkaväki- ja lääkintäkoulutus ja he toimivat operaatiossa pohjoismaalais-baltialaisessa kouluttajaryhmässä yhdessä Ruotsin ja Liettuan kanssa.

Suomi on osallistunut operaatioon sen perustamisesta lähtien.

Lisätietoa EUTM Malista operaation verkkosivuilta.

Maavoimat

Maavoimien kriisinhallintahenkilöstön palvelusvapaita mahdollistetaan asteittain

Maavoimien kriisinhallintaoperaatioiden henkilöstön palvelusvapaat keskeytettiin 16.3.2020. Työmatkaliikenne Schengen-alueen sisällä on sallittu hallituksen päätöksen perusteella 14.5. alkaen. Tämän vuoksi myös kriisinhallintahenkilöstölle mahdollistetaan palvelusvapaita asteittain ja tietyillä rajoituksilla.
27.5.2020 | 12.04
Malin vaativa toimintaympäristö asettaa haasteita kriisinhallintaoperaatioille
Maavoimien esikunta

Malin vaativa toimintaympäristö asettaa haasteita kriisinhallintaoperaatioille

Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko tarkasti maavoimien johdossa olevat Malin operaatiot 28.10.-1.11.2019.
1.11.2019 | 15.16
Lisää liikkuvuutta ja kouluttajien koulutusta EUTM Malissa
Maavoimat

Lisää liikkuvuutta ja kouluttajien koulutusta EUTM Malissa

EUTM Mali (European Union Training Mission Mali) -operaation tehtävänä on kouluttaa Malin asevoimien sotilaita. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa paikalliset turvallisuusviranomaiset pystyisivät paremmin huolehtimaan Sahelin alueen turvallisuudesta.
21.6.2018 | 13.23
Suomalaiset osana liikkuvaa koulutusosastoa Malissa
Maavoimat

Suomalaiset osana liikkuvaa koulutusosastoa Malissa

EUTM Mali -operaation koulutuskeskuksessa (Koulikoro Training Center, KTC) on koulutettu viimeisen reilun parin kuukauden aikana noin 400 Malin asevoimien (MAF) sotilasta. Liikkuvien koulutusosastojen tullessa mukaan toimintaan koulutus laajenee eri puolille Malia.
29.6.2016 | 11.08