EUTM Mali

Vuonna 2013 perustetun EUTM Mali -operaation tehtävä on koulutuksella ja neuvonnalla tukea Malin asevoimia (MAF). Tavoitteena on, että Malin asevoimat kykenisivät huolehtimaan maan alueellisesta koskemattomuudesta ja saamaan Pohjois-Malin paremmin hallituksen hallintaan. Suomalaisten kokonaisvahvuus operaatiossa on tällä hetkellä kolme henkilöä.

EUTM Mali -operaatio pyrkii vastaamaan Malin asevoimien operatiivisiin tarpeisiin kouluttamalla sotilasyksiköitä sekä kehittämällä komento- ja logistiikkaketjujen toimintaa. Koulutukseen kuuluu myös tietouden lisääminen siviilien suojelusta ja ihmisoikeuksista. Operaation toiminta rajoittuu Etelä-Malin alueelle ja sen esikunta sijaitsee Bamakossa. Koulutustukikohta sijaitsee Koulikorossa noin 60 kilometrin päässä pääkaupungista. Osa koulutuksesta annetaan tukikohdan ulkopuolella maasto-oloissa. EUTM Mali -operaation henkilöstö ei osallistu taistelutoimintaan eikä toimintaan Malin pohjoisosissa.

Suomi osallistuu EUTM Mali -koulutusoperaatioon enintään 12 sotilaalla. Suomalaisten kouluttajien tehtävänä on erityisesti jalkaväki- ja lääkintäkoulutus ja he toimivat operaatiossa pohjoismaalais-baltialaisessa kouluttajaryhmässä yhdessä Ruotsin ja Liettuan kanssa.

Suomi on osallistunut operaatioon sen perustamisesta lähtien.

Lisätietoa EUTM Malista operaation verkkosivuilta.

Malin vaativa toimintaympäristö asettaa haasteita kriisinhallintaoperaatioille
Maavoimien esikunta

Malin vaativa toimintaympäristö asettaa haasteita kriisinhallintaoperaatioille

Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko tarkasti maavoimien johdossa olevat Malin operaatiot 28.10.-1.11.2019.
1.11.2019 | 15.16
Lisää liikkuvuutta ja kouluttajien koulutusta EUTM Malissa
Maavoimat

Lisää liikkuvuutta ja kouluttajien koulutusta EUTM Malissa

EUTM Mali (European Union Training Mission Mali) -operaation tehtävänä on kouluttaa Malin asevoimien sotilaita. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa paikalliset turvallisuusviranomaiset pystyisivät paremmin huolehtimaan Sahelin alueen turvallisuudesta.
21.6.2018 | 13.23
Suomalaiset osana liikkuvaa koulutusosastoa Malissa
Maavoimat

Suomalaiset osana liikkuvaa koulutusosastoa Malissa

EUTM Mali -operaation koulutuskeskuksessa (Koulikoro Training Center, KTC) on koulutettu viimeisen reilun parin kuukauden aikana noin 400 Malin asevoimien (MAF) sotilasta. Liikkuvien koulutusosastojen tullessa mukaan toimintaan koulutus laajenee eri puolille Malia.
29.6.2016 | 11.08
EUTM Mali -operaation toimintamalli muuttuu
Maavoimat

EUTM Mali -operaation toimintamalli muuttuu

Malin asevoimille EUTM- koulutusoperaation antama koulutus on edennyt vaiheeseen, jossa kouluttajatehtävät vähenevät ja siirrytään liikkuvampaan toimintatapaan. Operaatiossa koulutus tulee jatkossa tapahtumaan entistä enemmän nykyisen Koulikoron koulutustukikohdan sijasta Malin asevoimien tukikohdissa.
20.5.2016 | 12.30