Hyppää sisältöön

EUTM Mali

Vuonna 2013 perustetun EUTM Mali -operaation tehtävä on koulutuksella ja neuvonnalla tukea Malin asevoimia (FAMA). Tavoitteena on, että Malin asevoimat kykenisivät huolehtimaan maan alueellisesta koskemattomuudesta ja saamaan Pohjois-Malin kokonaisuudessaan paremmin hallituksen hallintaan. Suomalaisten kokonaisvahvuus operaatiossa on tällä hetkellä kaksitoista henkilöä.

EUTM Mali -operaatio pyrkii vastaamaan Malin asevoimien operatiivisiin tarpeisiin kouluttamalla sotilasyksiköitä sekä kehittämällä komento- ja logistiikkaketjujen toimintaa. Koulutukseen kuuluu myös tietouden lisääminen siviilien suojelusta ja ihmisoikeuksista. Operaatio toimii koko Malin alueella ja sen esikunta sijaitsee Bamakossa. Koulutustukikohta sijaitsee Koulikorossa noin 60 kilometrin päässä pääkaupungista. Suurin osa koulutuksesta annetaan hajautettuna eri puolilla Malia, muun muassa Gaossa ja Sévaréssa. EUTM Mali -operaation henkilöstö ei osallistu taistelutoimintaan. 

Suomi on osallistunut operaatioon sen perustamisesta lähtien.

Lisätietoa EUTM Malista operaation verkkosivuilta.

Työ operaatiossa

Suomi osallistuu EUTM Mali -koulutusoperaatioon enintään 12 sotilaalla. Suomalaisten kouluttajien tehtävänä on erityisesti jalkaväki-, pioneeri- ja lääkintäkoulutus. Kouluttajien lisäksi Suomella on operaatiossa esikuntahenkilöstöä sekä kansallinen tukielementti.

Operaatioon voi hakeutua sekä palkattuun henkilökuntaan kuuluva, että reserviläinen vahvalla koulutus- ja johtamiskokemuksella. Operaation esikuntatehtäviin tarvitaan lisäksi mm. tietotekniikka-alan  ja tiedustelualan reserviläisiä.

Toimintaympäristö

´