Hyppää sisältöön

EUTM Mali

Vuonna 2013 perustetun EUTM Mali -operaation tehtävä on koulutuksella ja neuvonnalla tukea Malin asevoimia (MAF). Tavoitteena on, että Malin asevoimat kykenisivät huolehtimaan maan alueellisesta koskemattomuudesta ja saamaan Pohjois-Malin paremmin hallituksen hallintaan. Suomalaisten kokonaisvahvuus operaatiossa on tällä hetkellä neljä henkilöä.

EUTM Mali -operaatio pyrkii vastaamaan Malin asevoimien operatiivisiin tarpeisiin kouluttamalla sotilasyksiköitä sekä kehittämällä komento- ja logistiikkaketjujen toimintaa. Koulutukseen kuuluu myös tietouden lisääminen siviilien suojelusta ja ihmisoikeuksista. Operaation toiminta rajoittuu Etelä-Malin alueelle ja sen esikunta sijaitsee Bamakossa. Koulutustukikohta sijaitsee Koulikorossa noin 60 kilometrin päässä pääkaupungista. Osa koulutuksesta annetaan tukikohdan ulkopuolella maasto-oloissa. EUTM Mali -operaation henkilöstö ei osallistu taistelutoimintaan eikä toimintaan Malin pohjoisosissa.

Suomi on osallistunut operaatioon sen perustamisesta lähtien.

Lisätietoa EUTM Malista operaation verkkosivuilta.

Työ operaatiossa

Suomi osallistuu EUTM Mali -koulutusoperaatioon enintään 12 sotilaalla. Suomalaisten kouluttajien tehtävänä on erityisesti jalkaväki- ja lääkintäkoulutus ja he toimivat operaatiossa pohjoismaalais-baltialaisessa kouluttajaryhmässä yhdessä Ruotsin ja Liettuan kanssa.

Operaatioon voi hakeutua sekä palkattuun henkilökuntaan kuuluva, että reserviläinen reservinupseerin tai aliupseerin tehtäviin vahvalla koulutus- ja johtamiskokemuksella.

Toimintaympäristö