Olosuhteet ja toimintaympäristö
Suomalaiset työskentelivät RS-operaation pohjoisen johtoportaan alueella (TAAC- North) Mazar-e-Sharifissa. Suomalaisten osallistuminen operaatioon on päättynyt 8.6.2021.
- Kesällä lämpötila nousee usein yli 40 asteen ja yölämpötilat ovat korkeita. Talvella päivän keskilämpötilat saattavat olla pakkasen puolella. Vuorokaudensisäiset vaihtelut lämpötilassa saattavat olla yli 30 astetta.
- Camp Marmalissa ja Kabulin tukikohdissa majoitutaan 1–2 hengen hyvin varustetuissa majoituskonteissa. Huonetoverina on samaan joukkoon kuuluva suomalainen sotilas. Camp Marmalissa majoitus- työskentely- ja peseytymismahdollisuudet ovat hyvät.
- Liikkuminen tukikohtien sisällä on normaalitilanteessa vapaata, mutta poistuminen tukikohdasta on sallittu ainoastaan palvelustehtävissä. Tukikohtien ulkopuolella liikkuminen tapahtuu panssaroiduilla ajoneuvoilla, helikoptereilla tai lentokoneilla turvallisuustilanteesta riippuen.
- Afganistanissa on taisteltu yhtäjaksoisesti viimeiset 35 vuotta, joten alueen miinauhka on merkittävä. Maastossa on erilaisia miinoja, räjähtämättömiä ammuksia ja räjähteitä sekä useita raivaamattomia miinakenttiä.
- Liikenne on kotimaahan verrattuna kaoottinen.
- Maanjäristyksiä tapahtuu ajoittain. Tulvat, lumi- ja mutavyöryt sekä maanvyörymät vuoristoalueilla ovat yleisiä.
- Operaatioalueelle tyypilliset myrkylliset käärmeet, hämähäkit, skorpionit ja muut hyönteiset on huomioitava päivittäin toiminnassa samoin, kun alueella yleisesti esiintyvät tarttuvat taudit leishmaniaasi, rabies, tuberkuloosi, hepatiittivirukset ja malaria
Olosuhteet ja toimintaympäristö
Suomalaiset toimivat Irakissa pääosin Kurdistanin ja Bagdadin alueella.
- Yleistilanne Irakissa on jännittynyt ja tietyillä alueilla rauhaton. Irakin ja Kurdistanin turvallisuusjoukkojen kyky alueen turvallisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on kehittynyt hyvin, mutta aiempi tilannekehitys huomioiden on todennäköistä, että Irakin hallinto haluaa edelleen kansainvälisten joukkojen tukea turvallisuusorganisaatioiden ja turvallisuuden kehittämiseksi.
- Nykyisellään vakavimmat suomalaiseen joukkoon kohdistuvat riskit Irakissa liittyvät koalition joukkoihin kohdistettuihin lennokki- ja epäsuorantulen iskuihin. Muut riskit ovat olleet matalammalla tasolla. SKJI:n koulutus, harjoittelu ja varustus vastaavat erittäin hyvin toiminta-alueen vaatimuksia.
- Lämpökuormitus operaatiossa on merkittävä. Tyypillinen päivittäinen lämpötila kesäkaudella on yli +45 astetta. Rakennetun alueen ulkopuolella on vain vähän luonnon tarjoamaa varjoa auringon paahteelta.
- Suomalaisten tukikohta on osa koalition ylläpitämää monikansallista tukikohtaa. Majoittuminen tapahtuu pääsääntöisesti ilmastoiduissa majoituskonteissa. Pesutiloissa on juokseva kylmä ja lämmin vesi sekä viemäröinti.
- Koko Irakin alueella, Kurdistanin alue mukaan lukien, on maastossa lukematon määrä raivaamattomia miinoja ja kokonaisia miinakenttiä Persianlahden sotien 1991 ja 2003 sekä viimeisimpien taisteluiden jäljiltä.
- Paikalliset luonnon- ja kotieläimet levittävät tauteja. Alueella esiintyy tyypillisesti myrkyllisiä käärmeitä ja hämähäkkejä. Kaikkiin eläinten puremiin ja sylkikontaktiin rikkoontuneelle iholle liittyy aina raivotautiriski.
Olosuhteet ja toimintaympäristö
Suomalainen osasto Kosovossa (SOK) toimii KFOR:n esikunnassa Pristinassa sekä Drenasin alueella.
- Alueella vallitsee tyypillinen keskieurooppalainen ilmasto. Talvikuukausien aikana lämpötila on nollan ja 15 pakkasasteen välillä. Kesällä lämpötila voi nousta lähes 40 asteeseen.
- Yleistilanne Kosovossa on rauhallinen, eikä operaation henkilöstöön kohdistu välitöntä uhkaa. Riskejä toiminnalle saattavat muodostaa pääasiassa erilaiset kansalliset tai paikalliset tapahtumat toiminta-alueella.
- Merkittävimmät riskit liittyvät poliittiseen epävakauteen, alueelliseen terrorismiin, etnisiin provokaatioihin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen sekä liikennekulttuuriin.
- Miinavaara on olemassa toimittaessa syrjäisemmillä alueilla. Operaatiolla on olemassa ajantasaiset tiedot miinavaarallisista alueista, jotta niitä voidaan välttää.
- Majoitus- ja työskentelyolosuhteet ovat erittäin hyvät ja virkistäytymiseen sekä liikuntaan on operaatiossa monipuoliset mahdollisuudet.
- Sisäilman laatu on ongelmana talvisin johtuen paikallisista ilmansaasteista. Kulkukoiria ja muita eläimiä on paljon, joten alueella on rabiesvaara.
Olosuhteet ja toimintaympäristö
Operaation toiminta-alue on Etelä-Libanonissa. Yleistilanne Etelä-Libanonissa on suhteellisen vakaa, mutta Lähi-Idän yleisillä tapahtumilla on heijastevaikutuksia Libanonin ja operaation tilanteeseen.
- Operaatioalueella vallitsee Välimeren ilmasto. Kesällä päivälämpötila 30-40 astetta. Talvella on viileää, kosteaa ja erittäin tuulista. Myrsky- ja sadevahingot ovat yleisiä.
- Majoitus tapahtuu 2-4 hlön majoituskonteissa. Veden säännöstely operaatiossa on normaali käytäntö.
- Vapaa-ajan viettoon ja liikuntaan on hyvät mahdollisuudet, alueella on laaja kuntosali sekä pieni palloilukenttä.
- Tukikohdan sisällä on kaupallisen toimijan ylläpitämä varustekauppa sekä kolme paikallista ravintolaa ja useita pieniä liikkeitä sekä ranskalaisten ylläpitämä kanttiini.
- Tukikohdasta poistuminen ja alueella liikkuminen tapahtuu vain palvelustehtävissä.
- Operaatioalueelle tyypilliset myrkylliset käärmeet, hämähäkit, skorpionit ja muut hyönteiset on huomioitava päivittäin toiminnassa samoin kuin tietyt trooppiset taudit.
- Alueen tiestön, suurten korkeuserojen ja paikallisen liikennekulttuurin vuoksi alueella liikuttaessa on riski liikenneonnettomuuksille tai ajoneuvorikoille.
- Libanonin raja-alueella on runsaasti miinoja ja miinoitteita. Etelä-Libanoniin on ammuttu vuosien ajan runsaasti erilaisia ammuksia, joista osa on jäänyt räjähtämättömäksi. Kaikkia miinoitteita ei ole merkitty ja miinat voivat myös siirtyä esimerkiksi sateen johdosta.
Olosuhteet ja toimintaympäristö
UNTSO-operaation toiminta-alue on jakautunut usean valtion alueelle, Egyptiin, Israeliin, Jordaniaan, Libanoniin sekä Syyriaan.
- Sää- ja ympäristöolosuhteet ovat tyypilliset Välimeren alueen olosuhteet. Kesäaikana päivälämpötila on varjossa +30–40 astetta. Talvella operaatioalueella on viileää, kosteaa ja erittäin tuulista. Talvikaudella myrsky- ja sadevahingot ovat yleisiä.
- Operaation majoitustilojen taso on varsin hyvä. Tarkkailuasemilla on kohtuulliset ateriointi- ja liikuntamahdollisuudet, mutta ei muita mukavuuksia. Ruokahuollosta tarkkailijat vastaavat itse, mutta elintarvikkeiden hankinta on tehtävä partioinnin yhteydessä.
- Alueella ei ole normaalia suurempaa vaaraa tarttuvista taudeista, kun huolehditaan rokotusohjelman noudattamisesta ja varovaisuudesta. Käärmeet, skorpionit ja muut tuhoeläimet muodostavat riskin tarkkailuasemilla.
- Liikenne toiminta-alueella on merkittävin palvelusturvallisuusriski. Paikallinen liikennekuri, ajotavat sekä tieolosuhteet muodostavat päivittäisen riskin sotilastarkkailijoille.
- Lähi-Idän toimintaympäristö on perinteisesti hyvin monimuotoinen ja vaihteleva. Vaihtelu on suurta operaation toiminta-alueen eri valtioiden välillä.
- Todennäköiset turvallisuusuhat ovat tarkkailuasemien läheisyyteen harhautuneet kranaatit, ohjukset, ammukset ja voimakkaat räjähdykset.
- Israelissa tilanne on vakaa, mutta säilyy jännittyneenä palestiinalaiskysymyksen, siirtokuntapolitiikan ja ulkopuolisten ääriainesten mahdollisten iskujen takia.
- Yleistilanne Etelä – Libanonissa pysyy edelleen pääosin rauhallisena, mutta jännittyneenä. Jännitteiden taustalla ovat Libanonin sekava poliittinen tilanne, palestiinalaispakolaiset sekä Israelin ja Libanonin väliset suhteet.
Olosuhteet ja toimintaympäristö
EUTM MALI -operaation toiminta rajoittuu Etelä-Malin alueelle ja sen esikunta sijaitsee Bamakossa. Koulutustukikohta sijaitsee Koulikorossa noin 60 kilometrin päässä pääkaupungista. Osa koulutuksesta annetaan tukikohdan ulkopuolella maasto-oloissa.
- Malissa suurimpana rasitteena on paahtava kuumuus. Vuodenajasta riippuen lämpötila nousee päivällä 35-45 asteeseen. Sadekaudella on hieman viileämpää, mutta ilman kosteus on yli 90 prosenttia.
- Lämmön ja kosteuden aiheuttama kuormitus yhdistettynä noin 30 kilon suojavarusteissa työskentelyyn tekee työstä fyysisesti rasittavaa.
- Majoitus- ja sisätyöskentelytilat ovat operaatiossa pääsääntöisesti riittävät. Suurimmat haittatekijät ovat tilanahtaus, ajoittaiset vesi- ja sähkökatkot sekä erityisesti pesutilojen puutteellisuus.
- Vapaa-ajalla voi harrastaa kuntoilua lenkkeillen tai kuntosalilla. Tukikohdasta poistutaan ainoastaan palvelustehtäviin.
- Toimintaympäristö on haastava vaativan ilmaston, hygieniaolosuhteiden ja paikallisen liikennekulttuurin vuoksi.
- Mahdollisuus erilaisiin tauteihin on suuri rokotteista, lääkityksestä ja hygienian ylläpidosta huolimatta.
- Malaria on alueella yleinen. Alueen eläimistöön kuuluu useita myrkyllisiä käärme-, hämähäkki- ja hyönteislajeja, jotka ovat alueelle tyypillisiä ja joiden aiheuttama riski on otettava huomioon päivittäisessä toiminnassa.
Olosuhteet ja toimintaympäristö
MINUSMA-operaation toiminta painottuu alueellisesti Malin suurimpiin väestökeskuksiin Pohjois- ja Keski-Malissa.
- Malissa suurimpana rasitteena on paahtava kuumuus. Vuodenajasta riippuen lämpötila nousee päivällä 35-45 asteeseen. Sadekaudella on hieman viileämpää, mutta ilman kosteus on yli 90 prosenttia.
- Esikunnan työtilat ovat viilennettyjä, mutta kuumalla kaudella lämpökuormitus on ympärivuorokautista.
- Esikuntaupseerit vastaavat itse majoituksensa hankkimisesta. Muu henkilöstö majoittuu sotilastukikohdissa, joissa majoitus on hyvä tai kohtalainen. Sähkö- ja vesikatkoja esiintyy alueella säännöllisesti.
- Bamakon sisällä liikkumisrajoituksia on ajoittain, mutta pääosin kaupungissa voi liikkua vapaasti. Muualla toimialueella liikkuminen on jatkuvasti hyvin rajoitettua ja tukikohdista voi poistua vain saattueissa.
- Toimintaympäristössä on merkittävä ero Bamakon ja Pohjois- sekä Keski-Malin välillä. Bamakossa toimii normaali afrikkalainen yhteiskunta ilman merkittävää lisäuhkaa. Keski- sekä Pohjois-Malissa elintaso on merkittävästi heikompi ja terroristiryhmien toiminta aiheuttaa merkittävän turvallisuusuhan rauhanturvajoukoille ja operaatioille.
- Toimintaympäristö on haastava vaativan ilmaston, hygieniaolosuhteiden ja paikallisen liikennekulttuurin vuoksi.
- Malaria on alueella yleinen. Alueen eläimistöön kuuluu useita myrkyllisiä käärme-, hämähäkki- ja hyönteislajeja, jotka ovat alueelle tyypillisiä ja joiden aiheuttama riski on otettava huomioon päivittäisessä toiminnassa.
Olosuhteet ja toimintaympäristö
Suomalaiset toimivat EUTM SOMALIA -operaatiossa Mogadishun alueella.
- Päivälämpötila on Somaliassa ympäri vuoden noin +30 astetta ja meren läheisyydestä johtuen vuorokauden sisäinen vaihtelu on vähäistä ja ilmankosteus on erittäin korkea. Kuivalla kaudella päivälämpötilat ovat 32 -39 astetta.
- Noin 30 kilon suojavarustuksen käyttäminen koulutustehtävissä lisää huomattavasti työnlämpörasitusta.
- Ympäristöolosuhteet ovat henkilöstölle, laitteille ja koneille erittäin haasteelliset ylikuumenemisen, hiekkapölyn ja jatkuvan kosteuden takia.
- Operaation henkilöstön majoitus on erityyppisissä kiinteissä rakennuksissa, joista osa on merikonteista rakennettuja. Henkilöstö on majoitettu siten, että kussakin huoneessa majoittuu yleensä saman kansallisuuden kaksi sotilasta.
- Suomalaisilla on oma kontti, Suomi-talo, jossa voi viettää vapaa-aikaa.
- Tukikohdan alueella on kuntosali. Alueella on mahdollisuus ulkoiluun myös merenrannassa
- Tukikohdassa on pieni messi, jossa on mahdollisuus nauttia virvokkeita. Saunakin on, ja sitä on viime aikoina paranneltu viihtyisämmäksi.
- Liikkuminen kansainvälisen Mogadishun lentokentän vieressä sijaitsevan tukikohdan ulkopuolella on rajoitettua. Liikenneolosuhteet Mogadishussa ovat vaaralliset.
- Alueella esiintyy terveydelle haitallisia hyönteisiä ja muita eläimiä. Koulutettavassa joukossa esiintyy malariatapauksia ja tuberkuloosia säännöllisesti. Alueella on käytettävä jatkuvasti malarianestolääkitystä.
Olosuhteet ja toimintaympäristö
Suomalaiset toimivat pääsääntöisesti EUTM Mosambik -operaatiossa johtoesikunnassa, joka sijoittuu Mosambikin pääkaupungin Maputon alueelle.
- Pääsääntöisesti Mosambikissa vaikuttaa kaksi vuodenaikaa. Sadekausi kestää marraskuusta maaliskuuhun, jonka aikana päivälämpötilat vaihtelevat +22 ja + 30 asteen välillä. Kuivalla kaudella huhtikuusta lokakuuhun lämpötilat vaihtelevat +11 ja +20 asteen välillä koko maan alueella.
- Esikuntatehtävissä palvelevien suomalaisten majoitus-, muonitus-, toimisto- ja virkistäytymisolosuhteet ovat alueelle suhteutettuna erittäin hyvät.
- Liikenneolosuhteet Mosambikissa vaihtelevat. Pääkaupungissa Maputossa tiestö on pääsääntöisesti kohtuullisessa kunnossa, mutta kaoottinen liikenne aiheuttaa riskejä. Pääkaupungin ulkopuolella käytettävä tiestö on pääsääntöisesti huonokuntoista.
- Alueella esiintyy terveydelle haitallisia hyönteisiä ja muita eläimiä sekä trooppisia tartuntatauteja. Paikallisia elintarvikkeita tai ravitsemuspalveluja ei suositella käytettäväksi.