EUTM Mali
Vuonna 2013 perustetun EUTM Mali -operaation tehtävä on koulutuksella ja neuvonnalla tukea Malin asevoimia (FAMA). Tavoitteena on, että Malin asevoimat kykenisivät huolehtimaan maan alueellisesta koskemattomuudesta ja saamaan Pohjois-Malin kokonaisuudessaan paremmin hallituksen hallintaan. Suomalaisten kokonaisvahvuus operaatiossa on tällä hetkellä kaksitoista henkilöä.
EUTM Mali -operaatio pyrkii vastaamaan Malin asevoimien operatiivisiin tarpeisiin kouluttamalla sotilasyksiköitä sekä kehittämällä komento- ja logistiikkaketjujen toimintaa. Koulutukseen kuuluu myös tietouden lisääminen siviilien suojelusta ja ihmisoikeuksista. Operaatio toimii koko Malin alueella ja sen esikunta sijaitsee Bamakossa. Koulutustukikohta sijaitsee Koulikorossa noin 60 kilometrin päässä pääkaupungista. Suurin osa koulutuksesta annetaan hajautettuna eri puolilla Malia, muun muassa Gaossa ja Sévaréssa. EUTM Mali -operaation henkilöstö ei osallistu taistelutoimintaan.
Suomi on osallistunut operaatioon sen perustamisesta lähtien.
Lisätietoa EUTM Malista operaation verkkosivuilta.
Työ operaatiossa
Suomi osallistuu EUTM Mali -koulutusoperaatioon enintään 12 sotilaalla. Suomalaisten kouluttajien tehtävänä on erityisesti jalkaväki-, pioneeri- ja lääkintäkoulutus. Kouluttajien lisäksi Suomella on operaatiossa esikuntahenkilöstöä sekä kansallinen tukielementti.
Operaatioon voi hakeutua sekä palkattuun henkilökuntaan kuuluva, että reserviläinen vahvalla koulutus- ja johtamiskokemuksella. Operaation esikuntatehtäviin tarvitaan lisäksi mm. tietotekniikka-alan ja tiedustelualan reserviläisiä.
Ajankohtaista
Malin vaativa toimintaympäristö asettaa haasteita kriisinhallintaoperaatioille
Toimintaympäristö
Olosuhteet ja toimintaympäristö
EUTM MALI -operaation toiminta rajoittuu Etelä-Malin alueelle ja sen esikunta sijaitsee Bamakossa. Koulutustukikohta sijaitsee Koulikorossa noin 60 kilometrin päässä pääkaupungista. Osa koulutuksesta annetaan tukikohdan ulkopuolella maasto-oloissa.
- Malissa suurimpana rasitteena on paahtava kuumuus. Vuodenajasta riippuen lämpötila nousee päivällä 35-45 asteeseen. Sadekaudella on hieman viileämpää, mutta ilman kosteus on yli 90 prosenttia.
- Lämmön ja kosteuden aiheuttama kuormitus yhdistettynä noin 30 kilon suojavarusteissa työskentelyyn tekee työstä fyysisesti rasittavaa.
- Majoitus- ja sisätyöskentelytilat ovat operaatiossa pääsääntöisesti riittävät. Suurimmat haittatekijät ovat tilanahtaus, ajoittaiset vesi- ja sähkökatkot sekä erityisesti pesutilojen puutteellisuus.
- Vapaa-ajalla voi harrastaa kuntoilua lenkkeillen tai kuntosalilla. Tukikohdasta poistutaan ainoastaan palvelustehtäviin.
- Toimintaympäristö on haastava vaativan ilmaston, hygieniaolosuhteiden ja paikallisen liikennekulttuurin vuoksi.
- Mahdollisuus erilaisiin tauteihin on suuri rokotteista, lääkityksestä ja hygienian ylläpidosta huolimatta.
- Malaria on alueella yleinen. Alueen eläimistöön kuuluu useita myrkyllisiä käärme-, hämähäkki- ja hyönteislajeja, jotka ovat alueelle tyypillisiä ja joiden aiheuttama riski on otettava huomioon päivittäisessä toiminnassa.