Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Kansainvälinen kriisinhallinta

Maliin valmistaudutaan yhteistyön ilmapiirissä

Porin prikaati 25.2.2016 12.28
Tiedote

Porin prikaatissa koulutetaan 22.–26.2. Euroopan unionin koulutusoperaatioon Maliin (EUTM Mali) lähteviä sotilaita.

Suomalaisten lisäksi Porin prikaatin Kriisinhallintakeskuksen koulutukseen osallistuu 16 Baltian maista tulevaa koulutettavaa. Koulutettu osasto lentää kohti Malia lauantaina 27.2.

Suomi osallistuu Malissa Euroopan unionin koulutusoperaatioon yhteistyössä Ruotsin, Latvian, Liettuan ja Viron kanssa. Operaation tavoitteena on kouluttaa Malin asevoimien sotilaita paremmin vastaamaan maansa turvallisuushaasteisiin. Käytännössä työ Malissa on jalkaväen aselajiin painottuvaa koulutusta. Se pitää sisällään mm. aseenkäsittelyn kouluttamista ja taisteluammuntojen järjestämistä Malin armeijan sotilaille.

Suomi johtaa Malissa pohjoismaalais-baltialaista kouluttajaryhmää, minkä myötä Suomi myös kouluttaa lähtijöitä tarvittavilta osin ennen operaatiota. Koulutukseen on sisältynyt Malissa käytettävään koulutuskalustoon ja toimintatapoihin perehtymistä sekä mm. ranskan kielen alkeita.

Säkylässä annettava koulutus tapahtuu englanniksi ja harjoitukset jäljittelevät operaation tulevia koulutustilanteita. Malissa käytettävä koulutuskalusto, kuten AK -rynnäkkökiväärit ja PKM -konekiväärit ovat osalle koulutettavista tuttuja, mutta kalusto on osalle myös tuntematonta.

- Useimmat meistä eivät ole käyttäneet näitä aseita koskaan, joten on hyvä tutustua niihin ennen koulutuksen aloitusta Malissa, virolaisen osaston vanhin, kapteeni Kalle Täht arvioi.

Koulutuksen järjestelyt ovat miellyttäneet ulkomaalaisia koulutettavia. Yhteistyöosapuolten tapaaminen ennen operaatioon lähtöä on latvialaisen osaston johtajan, luutnantti Janis Viskutsin mukaan olennaista.

- Koulutuksessa on ollut hyvä ilmapiiri. Mielestäni on tärkeää operaatioon valmistautumista, että tapaamme palvelustoverimme ennen lähtöä ja keskustelemme heidän kanssaan tulevasta operaatiosta sekä sen toimintatavoista.

EUTM Mali