Intia ja Pakistan UNMOGIP

Suomi on päättänyt osallistumisensa operaatioon 1.3.2017. UNMOGIP- sotilastarkkailuoperaatio (United Nations Military Observer Group in India and Pakistan) toimii Intian ja Pakistanin raja-alueella Kashmirin ja Jammun maakunnissa ja se on alkanut tammikuussa 1949.

Nykyisin aseistamattomien sotilastarkkailijoiden tehtävänä on valvoa tapahtumia ja raportoida niistä vuosien 1971–1972 sodan tulitaukolinjan tuntumassa. UNMOGIP-operaation keskeisin tehtävä on tapahtumien ja tulitaukorikkomusten valvonta, tutkinta ja raportointi YK:n pääsihteerille vuosien 1971–1972 sodan jälkeen perustetun tulitaukolinjan tuntumassa. Valvontalinjan tapahtumien ja tulitaukorikkomusten lisäksi sotilastarkkailijat tarkkailevat humanitaarisen tilanteen kehittymistä Kashmirin ja Jammun maakunnissa, Pakistanissa ja Intiassa. Tulitauko on pitänyt alueella vuosien saatossa pääosin hyvin lukuun ottamatta yksittäisiä tulitaukorikkomuksia.

Suomen osallistuminen

Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1961 lähtien. Tällä hetkellä operaatiossa palvelee kuusi suomalaista sotilastarkkailijaa, jotka ovat sijoittuneet operaation esikuntaan sekä Pakistanin ja Intian tulitaukolinjan tuntumassa sijaitseville kenttäasemille.

Suomi päättää osallistumisensa UNMOGIP- operaatioon
Maavoimat

Suomi päättää osallistumisensa UNMOGIP- operaatioon

Suomi päättää osallistumisensa YK:n UNMOGIP- operaatioon 1.3.2017 mennessä viimeisten suomalaisten sotilastarkkailijoiden kotiutuessa operaatioalueelta 28.helmikuuta.
21.2.2017 | 13.58
Suomalaisilla edelleen merkittävä rooli Intian ja Pakistanin rajalla
Maavoimien esikunta

Suomalaisilla edelleen merkittävä rooli Intian ja Pakistanin rajalla

Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Jorma Ala-Sankila tarkasti Maavoimien johtaman UNMOGIP -operaation Intian ja Pakistanin raja-alueella 20.–23.lokakuuta. Kashmirin ja Jammun maakunnissa toimiva operaatio on alkanut tammikuussa 1949 ja Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1961 lähtien.
23.10.2015 | 11.26