Kansainvälinen kriisinhallinta

Kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuminen on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä.

Osallistumista määrittää laki sotilaallisesta kriisinhallinnasta (kriisinhallintalaki), jonka mukaan Suomi voi osallistua kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävään tai palauttavaan sekä humanitaariseen ja siviiliväestön suojaamiseen tähtäävään sotilaalliseen kriisinhallintaan. Lain mukaan suomalaisia voi palvella kriisinhallintatehtävissä kerralla enintään 2 000.

Rauhanturvaajaksi voi hakea kuka tahansa varusmiespalveluksen suorittanut mies tai nainen ympäri vuoden. Vain joihinkin erityistehtäviin (esim. lääkärit ja tulkit) voi hakeutua ilman varusmiespalveluksen suorittamista. Hakemukset jätetään Porin prikaatiin tai Merivoimien esikuntaan. Lisätietoa ja hakuohjeet löydät Rauhanturvaajaksi-sivulta.

KRIHAblogi

Sotilastarkkailijana UNTSO-operaatiossa - toinen osa

Komentaja Tapio Lineri palveli UNTSO-operaation Damaskoksessa toimivan sotilastarkkailijaosaston johtajana 1.4.2017–23.4.2018. Lue kolmiosaisesta blogisarjasta Linerin kokemuksista osana 70-vuotiasta operaatiota.

Sotilastarkkailijan työ ja vapaa-aika UNTSO-operaatiossa yhdistyivät luontevasti. Oman osansa palvelusajan mukavuuteen toivat myös miellyttävät työ- ja asuinolosuhteet.

Toimistotilat UNTSO-operaation esikuntahenkilöstöllä ovat vielä perinteikkäällä ISMAC-talolla ja tarkkailijaryhmä jatkaa toimintaansa Hermon-vuorella. Majoittuminen tapahtuu kuitenkin sotilastarkkailijoilla ja YK:n kansainvälisellä siviilihenkilöstöllä Damaskoksen ulkopuolella. Majoituskohteessa toimivassa hotellissa on hyvät ja turvalliset olosuhteet ja monipuoliset vapaa-ajanvieton mahdollisuudet sekä kuntoiluun että rentoutumiseen uima-altaalla ja saunaosastolla.

Ellei sotilastarkkailija viikon Hermon-vuoren periodin jälkeen ole virittynyt kokkailemaan, tarjoaa hotelli syyrialaiseen tapaan hyvin edullisia ja maukkaita ruokavaihtoehtoja. Toki suosittua on myös hankkia tuoreita elintarvikkeita läheisen kylän elintarvikeliikkeistä, markkinoilta tai peräti Damaskoksen supermarketeista, joissa valikoima on kuten missä tahansa tämän päivän supermarketissa.

Asuinolosuhteissa olisi välillä voinut helposti unohtaa, missä päin maailmaa sitä olikaan rauhanturvatehtävissä. Toisinaan saattoi tuntua jopa harmilliselta vastata ihmisten kyselyihin siitä, miten sotatoimialueella pärjätään. Syyrialaisten ihmisten rauhallisuus ja tulevaisuudenusko olivat nimittäin jotain sellaista, mistä me suomalaisetkin voisimme välillä ottaa mallia.

Alueet, joilla UNTSO:n henkilöstö palvelustehtävissään liikkuu, ovat sangen turvalliseksi koettuja. Damaskoksen kaupungin länsilaidalla kuullaan tosin toisinaan aseiden ääniä. Useimmiten ne liittyvät kuitenkin Damaskoksen itäisissä kaupunginosissa käytäviin taisteluihin.

YK:n turvallisuusosasto UNDSS (United Nations Department of Safety and Security) huolehtii ajantasaisesta turvallisuustilannekuvasta Syyriassa toimiville useille YK:n järjestöille ml. UNTSO:lle ja UNDOF:lle. Tilannetietoisuutta Hermon-vuoren vaativissa oloissa täydentävät tehokkaasti UNDOF-operaation pysyvästi miehittämät tukikohdat, Hermon Base, Hermon South ja Hermon Hotel. Viimeksi mainittu on korkein pysyvästi miehitetty YK:n tukikohta lähes 2900 metrin korkeudella.

UNTSO:n sotilastarkkailutoiminnan laajentamismahdollisuuksia on huolellisesti suunniteltu ja valmisteltu eri tasoilla. Suurena tavoitteena on kyetä palauttamaan mandaatin mukainen toiminta mahdollisimman pian, siten kun turvallisuustilanne suinkin sen sallii.

Perinteikästä Camp Faouarin tukikohtaa, mistä käsin on tarkoitus ryhtyä jatkossa partioimaan loitontamisvyöhykkeellä, rakennetaan jälleen. Useamman sadan sotilaan edellyttämät tukikohtafasiliteetit ovat jo alueella kunnossa ja lisää rakennetaan.

Lue lisää työstä UNTSO-operaatiossa blogisarjan viimeisestä osasta.

instagram