Kansainvälinen kriisinhallinta

Kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuminen on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä.

Osallistumista määrittää laki sotilaallisesta kriisinhallinnasta (kriisinhallintalaki), jonka mukaan Suomi voi osallistua kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävään tai palauttavaan sekä humanitaariseen ja siviiliväestön suojaamiseen tähtäävään sotilaalliseen kriisinhallintaan. Lain mukaan suomalaisia voi palvella kriisinhallintatehtävissä kerralla enintään 2 000.

Rauhanturvaajaksi voi hakea kuka tahansa varusmiespalveluksen suorittanut mies tai nainen ympäri vuoden. Vain joihinkin erityistehtäviin (esim. lääkärit ja tulkit) voi hakeutua ilman varusmiespalveluksen suorittamista. Hakemukset jätetään Porin prikaatiin tai Merivoimien esikuntaan. Lisätietoa ja hakuohjeet löydät Rauhanturvaajaksi-sivulta.

KRIHAblogi

Sotilastarkkailijan normiviikko - Rajan ylitystä ja citylehmiä

Julkaisupäivä 27.7.2016 12.19 Blogit Maavoimat

Kenttäaseman vastuualueella on yksi koko vuoden ja yksi kuusi kuukautta avoinna oleva rajanylityspaikka. Ympäri vuoden avoinna olevalla rajanylityspaikalla rajanylitysmahdollisuus on yleensä maanantaisin.

Rajanylityslupa edellyttää, että henkilöillä on sukulaisia rajan toisella puolella. Lisäksi ylittäjien lukumäärää on rajoitettu. Varsinainen ylitystapahtuma kestää noin 1-2 tuntia, mutta rajanylitystoimintaan liittyvä byrokratia saattaa helposti viedä koko päivänkin.

Kun kaikki on valmista, ilmoittaa toinen osapuoli valmiudesta pillin vihellyksillä, joihin toinen osapuoli vastaa pillin vihellyksillä ja käsimerkeillä. Tällöin kummankin maan viranomaiset ja sotilaat siirtyvät keskelle siltaa vaihtamaan asiakirjoja. Tapahtumat valokuvataan huolellisesti. Kun kaikki on kunnossa, annetaan lupa aloittaa rajan ylittäminen ensin toiselta puolelta.

Kun kaikki ovat ylittäneet sillan ja päässeet toiselle puolelle, annetaan lupa toiselle puolelle. Sotilastarkkailijoiden tehtävänä on seurata koko rajanylitysoperaatiota Pakistanin hallinnoiman Kashmirin puolella olevasta rakennuksesta, mistä on hyvä näkyvyys koko alueelle. Tarkkailijoille tarjotaan yleensä odottelun aikana juotavaa, pientä välipalaa sekä lopuksi teetä. Päätteeksi meille annetaan lukumäärät ylittäneistä raportointia varten. Toiminta on erittäin hidastempoista, mutta edistysaskel siihen verrattuna, ettei rajaa saisi ylittää lainkaan.

Suomessa kirjoiteltiin aikoinaan varsin paljon niin sanotuista cityketuista. Ne olivat muuttaneet asumaan pysyvästi kaupunkialueille. Olen jo pitkään seurannut täällä Muzaffarabadin kaupungissa asuvia lehmiä. Noin kymmen lehmän lauma kiertää kaupungissa yhden pääkadun varrella jätekasan luota toiselle. Lehmät syövät kasoista löytämiään vihanneksia ja juureksia. Niitä ei kiinnosta ruoho enää lainkaan. Ne ovat kehittyneet tässä lajissa jo niin taitaviksi, että ne osaavat avata muovipussitkin suullaan ja tyhjentää sisällön viereensä. Voi vain kuvitella mitä kaikkea on lehmien mahoissa, sillä ilman yritystä ja erehdystä ei tässäkään lajissa ole varmasti selviydytty. Näiden lehmien osalta voidaankin jo käyttää nimitystä citylehmät.

Komentajakapteeni Kari Laakko. Kirjoittaja toimii kenttäaseman päällikkönä UNMOGIP-operaatiossa Kashmirissa.

Blogi Maavoimat UNMOGIP

instagram