Kansainvälinen kriisinhallinta

Kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuminen on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä.

Osallistumista määrittää laki sotilaallisesta kriisinhallinnasta (kriisinhallintalaki), jonka mukaan Suomi voi osallistua kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävään tai palauttavaan sekä humanitaariseen ja siviiliväestön suojaamiseen tähtäävään sotilaalliseen kriisinhallintaan. Lain mukaan suomalaisia voi palvella kriisinhallintatehtävissä kerralla enintään 2 000.

Rauhanturvaajaksi voi hakea kuka tahansa varusmiespalveluksen suorittanut mies tai nainen ympäri vuoden. Vain joihinkin erityistehtäviin (esim. lääkärit ja tulkit) voi hakeutua ilman varusmiespalveluksen suorittamista. Hakemukset jätetään Porin prikaatiin tai Merivoimien esikuntaan. Lisätietoa ja hakuohjeet löydät Rauhanturvaajaksi-sivulta.

KRIHAblogi

Näkymiä Kashmiriin

Useimmille meistä ensimmäinen mielleyhtymä Pakistanista on otsikot terrorismista ja väkivallanteoista, samoin maanjäristyksistä ja luonnonmullistuksista. Uutiskuvista harvoin välittyy tavallisten ihmisten arki, joka jatkuu vuosikymmeniä kestäneistä konflikteista huolimatta. Jokainen Pakistanissa käynyt muistaa myös vaikuttavia maisemia tarjoavan luonnon.

Erityisesti maassa kohtaavien Karakoram- ja Himalaja-vuoristojen jylhien maisemien keskellä palveleminen on ikimuistoinen kokemus. Pohjoisella alueella, Gilgitissä ja Skardussa, palvelevat suomalaiset rauhanturvaajat pääsivät nauttimaan näistä maisemista aitiopaikalta. Gilgitin kenttäseman Area Recceillä pääsee näkemään mm. Nanga Parbatin ja Skardussa jo kenttäasema sijaitsee vuorten keskellä laaksossa 2300 metrin korkeudessa. Vaikka talvi yleensä Pakistanissa onkin suomalaisittain leuto, saavat vuoren rinteet pohjoisessa ja myös muualla Kashmirissa tukevan lumipeitteen.

Intian puolella kenttäasemat sijaitsevat matalammalla, mutta UNMOGIP:in esikunnan siirtyessä kesäksi Islamabadista Srinagariin, pääsevät myös esikunnassa palvelevat tarkkailijat osaksi vuoristomaisemaa. Kuuluisat kelluvat markkinat kaislalauttoineen ovat Srinagarin miljoonakaupungin tärkein nähtävyys, josta myös suomalaiset tarkkailijat ovat saaneet vuosien saatossa nauttia.

Vaikeuksista ja hankaluuksista huolimatta ihmiset koko Kashmirin ja pohjoisen Baltistanin alueilla ovat hyvin vieraanvaraisia ja iloisia, YK:n autoja ja palvelustaan suorittavia sotilastarkkailijoita tervehditään iloisesti hymyillen. Vuosi Kashmirissa ei varmasti unohdu keltään täällä palvelleelta.

Kuudella vuosikymmenellä nämä huikeat maisemat ovat olleet osa suomalaisten sotilastarkkailijoiden arkea päivittäin.

Suomi päättää osallistumisensa YK:n UNMOGIP- operaatioon 1.3.2017 mennessä viimeisten suomalaisten sotilastarkkailijoiden kotiutuessa operaatioalueelta 28.helmikuuta.

Intian ja Pakistanin välistä tulitaukoa valvova Kashmirin ja Jammun maakunnissa toimiva operaatio on perustettu tammikuussa 1949 ja Suomi on osallistunut siihen vuodesta 1961. Kaikkiaan suomalaisia on palvellut operaatiossa 220 henkilöä palvelusaikojen vaihdellessa pääsääntöisesti vuodesta puoleentoista. Suomalaisten tehtävät ovat sijoittuneet operaation esikuntaan sekä Pakistanin ja Intian tulitaukolinjan tuntumassa sijaitseville kenttäasemille.

instagram