Kansainvälinen kriisinhallinta

Kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuminen on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä.

Osallistumista määrittää laki sotilaallisesta kriisinhallinnasta (kriisinhallintalaki), jonka mukaan Suomi voi osallistua kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävään tai palauttavaan sekä humanitaariseen ja siviiliväestön suojaamiseen tähtäävään sotilaalliseen kriisinhallintaan. Lain mukaan suomalaisia voi palvella kriisinhallintatehtävissä kerralla enintään 2 000.

Rauhanturvaajaksi voi hakea kuka tahansa varusmiespalveluksen suorittanut mies tai nainen ympäri vuoden. Vain joihinkin erityistehtäviin (esim. lääkärit ja tulkit) voi hakeutua ilman varusmiespalveluksen suorittamista. Hakemukset jätetään Porin prikaatiin tai Merivoimien esikuntaan. Lisätietoa ja hakuohjeet löydät Rauhanturvaajaksi-sivulta.

KRIHAblogi

Irakissa ylläpidetään myös omaa koulutusta

Toimialueelle siirtymisen jälkeen joukkojen oma kouluttautuminen jatkuu tiiviinä. Pidettävät oppitunnit ja harjoitukset syventävät sekä yksilön että joukon tarvitsemia taitoja. Niin huollosta vastaava kuin kouluttaja- sekä neuvonantajaosasto jatkavat rotaatiokoulutuksessa saatujen taitojen kehittämistä ja soveltamista alueella vallitseviin olosuhteisiin. Työtä kehitetään koko ajan.

Viime perjantaina oli kouluttajaosaston vääpeli järjestänyt erilaisen päivän. Paikalliset turvallisuusjoukot viettävät perjantaisin pyhäpäivää, joten koko päivä käytettiin kouluttajaosaston omaan kouluttautumiseen. Jo aamulla kokoonnuttiin ampumaradalle ja suoritettiin perusammuntoja sekä pistoolilla että rynnäkkökiväärillä. Seuraavaksi harjoiteltiin ryhmäkohtaisia taitoja ja aamupäivän päätteeksi järjestettiin ryhmien välinen kilpailu.

Kun laitetaan leikkimielisestikin ns. lappu rintaan, niin syke nousee ja suoritukseen tulee sopivasti stressiä, vääpeli totesi.

Lounaan jälkeen ryhmät kävivät läpi seitsemän vaiheisen rastikoulutuksen, joka järjestettiin myös kilpailun muodossa. Rastien aiheina olivat: miinanraivaus, lääkintä, aseiden kokoaminen, moottorisahan käsittely, renkaan vaihto, kurdin kielen tuntemus ja renkaan siirtäminen moukarin avulla.

Koulutusosaston miehistö ei tiennyt päivän ohjelmasta etukäteen – vain varustus oli ilmoitettu. Eivätkä yllätykset loppuneet tähän. Päivän päätteeksi palattiin tukikohtaan ja vähän parempi päivällinen oli katettu valmiiksi ja jälkiruokana mansikkakakkua. Kun illan hämärtyessä päästiin vielä telttasaunaan, oli palaute päivästä yksimieleinen.

– Näitä lisää!

instagram