Kansainvälinen kriisinhallinta

Kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuminen on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä.

Osallistumista määrittää laki sotilaallisesta kriisinhallinnasta (kriisinhallintalaki), jonka mukaan Suomi voi osallistua kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävään tai palauttavaan sekä humanitaariseen ja siviiliväestön suojaamiseen tähtäävään sotilaalliseen kriisinhallintaan. Lain mukaan suomalaisia voi palvella kriisinhallintatehtävissä kerralla enintään 2 000.

Rauhanturvaajaksi voi hakea kuka tahansa varusmiespalveluksen suorittanut mies tai nainen ympäri vuoden. Vain joihinkin erityistehtäviin (esim. lääkärit ja tulkit) voi hakeutua ilman varusmiespalveluksen suorittamista. Hakemukset jätetään Porin prikaatiin tai Merivoimien esikuntaan. Lisätietoa ja hakuohjeet löydät Rauhanturvaajaksi-sivulta.

KRIHAblogi

”Soomaliyeey Toosoo” - koulutuspäivä Somaliassa, osa 2

Siestan jälkeen on luvassa iltapäivä töitä kouluttajien toimistolla. Monikansalliseen kouluttajaryhmään kuuluu tällä hetkellä muutamia kouluttajia Italiasta ja Espanjasta. Ja tietenkin suomalaiset. Toimistolla raikaa siis kansainvälinen meininki, neljällä eri kielellä, etelä-Euroopan kansalaisten pitäessä yllä suurinta melua. Heidän keskusteluaan kuunnellessa ei aina voi olla ihan varma, onko kyseessä riita vai normaali keskustelu. Tähänkin alkaa jo hiljalleen tottua. Vastamelukuulokkeet sen sijaan tulevat silloin tällöin tarpeeseen.

Iltapäivän aikana on yleensä tarkoitus nivoa päivän tapahtumat yhteen ja briiffata ryhmä kuluneen vuorokauden tapahtumista, informoida tulevista tapahtumista ja valmistella seuraavaa päivää. Tänään varmistetaan, että kaikki listat pitävät paikkansa ja uuden komppanian koulutus on valmiina aloitettavaksi lauantaiaamuna. Huomenna perjantaina on luvassa kouluttajien viikon ainoa vapaapäivä. Koulutusviikko Somaliassa alkaa lauantaina ja päättyy aina torstaina.

Kellon lyödessä viisi on aika päättää koulutuspäivä. Viimeistään tässä vaiheessa juuri ennen päivällistä on hyvää aikaa suorittaa päivän liikunta, ahkerimpien tehdessä jo päivän toista treeniä. Tämä on yleensä hetki, kun tukikohdassa näkee paljon hikisiä ihmisiä. Yhdet pelaa lentopalloa hiekkakentällä, toiset nyrkkeilee, kolmannet treenaa salilla, neljännet kävelee tai juoksee rantalenkkiä.

Juuri ennen päivällistä on vuorossa vielä viilentävä suihku, puhdistaen samalla kaiken päivän aikana kertyneen suolan ja hiekan. Siviilivaatteet päälle ja on aika sulautua tukikohdan muihin asukkaisiin. Illalla on vaikea sanoa, kuka on töissä siviili-, kuka sotilaallisen kriisinhallinnan puolella. Monikansallisen tukikohdan populaatio kattaa sekä siviilityöntekijät että sotilaat. Kun uniformut on riisuttu myös työroolit haihtuu. On aika verkostoitua ja luoda uusia tuttavuuksia.

Päivällinen on viimeistään se vaihe, kun tukikohdassa siirrytään vapaalle. Vapaa-ajan tekeminen on mielellään jotain, joka siirtää ajatukset pois työnteosta ja tukikohdan ulkopuolella vallitsevasta tilanteesta. Yleensä illat kuluu elokuvia katsoessa, kirjoja lukiessa, yhteydenpidossa kotimaahan tai pelaillessa. Mutta poikkeuksiakin on.

Aivan tukikohdan äärimmäisessä laidassa, pimeimmässä mahdollisessa nurkassa tapahtuu aika ajoin kummia. Se herättää yleensä ihmetystä koko populaatiossa. Niin myös tänä iltana. Merkkinä tästä voi ilmassa haistaa miellyttävän savun tuoksun ja iltataivaalla satunnaisesti leijailevat kipinät, samalla kun tarkkakorvainen saattaa kuulla ruoskimisen ääniä ja valitusta. Kyse ei kuitenkaan ole mistään vakavasta. Ellei suomalaisten intoa hakeutua vielä kuumempaan paikkaan jo valmiiksi kuumassa maassa pidetä mielisairautena. Kyllä, kyse on tosiaan suomalaisille tärkeästä varustuksesta operaatioissa, joka yleensä kasataan ensimmäisenä, kun uudelle operaatioalueelle saavutaan. Se on sauna, joka tästäkin tukikohdasta löytyy. Yksi kappale, telttaversio.

Sauna on yleensä paikka, jossa ajatukset harhailevat takaisin kotipuoleen. Silloin unohtaa hetkeksi ympärillä olevan kaupungin levottomuudet. Saunan terassilla istuessa, pimeälle taivaalle tähystellessä voi vastasaapunut kokea myös hieman taikuutta, kuun sirpin ollessa väärinpäin totuttuun asentoon nähden. Elämmehän päiväntasaajalla. Tähtitaivaskin näyttäisi olevan kirkkaampi, tähtikuvioit hieman eri paikoissa ja tähdenlentoja voi havaita useammin kuin Suomessa.

Taivaalla voi tehdä myös havaintoja erilaisista lentävistä esineistä, joita sitten arvuutellaan, onko kyseessä sateellitti, ylilentävä lentokone, vai kenties tiedustelulennokki. Yleensä havahtuminen tähän maailmaan tapahtuu, kun viereiseltä lentokentältä nousee tai laskee lentokone tai helikopteri. Tai jostain läheltä kuuluu laukaus tai parikin ja taivaalla saattaa nähdä valojuovan. Yleensä kyseessä on kuitenkin harmiton varoituslaukaus, kun joku on lähestynyt vartioitua aluetta liian lähelle. Tai kyseessä on alueelle tyypillinen "happy shooting", jossa ilmaan ammutaan ihan vaan huvin vuoksi, joskus jopa ilosta.

Myös tänään sauna on lämmin ja luvassa on suurta veljesrakkautta. Tukikohdan kaikki ruotsalaiset on kutsuttu saunomaan ennen illan jännittävää jääkiekko-ottelua Suomi-Ruotsi. Se on tarkoitus katsoa yhdessä. Sauna onkin suomalaisille myös paikka luoda uusia kontakteja ja tutustua muihin tukikohdan asukkaisiin. Kaikki eivät saunaan kuitenkaan uskaltaudu ja suomalaisten hulluus hakeutua jo valmiiksi kuumassa maassa vielä kuumempaan paikkaan herättää hilpeyttä ja keskustelua. Mutta heille, jotka saunaan uskaltautuvat yhdessä suomalaisten kanssa ja kestävät löylyt, myönnetään sertifikaatti, josta saattaa olla hyötyä tulevaisuudessa vaikka työnhaussa. Onhan kyse erityisen rohkeuden osoittamisesta.

Tukikohta yleensä hiljenee viimeistään yhdentoista jälkeen ja on aika vetäytyä majoitukseen yöpuulle. Tänään erityisen hyvillä mielin, Suomen tiputettua rakkaan veljeskansamme pois mitalipeleistä jääkiekon MM-turnauksessa. Ruotsalaiset saavat kuulla tästä vielä niin kauan. Myös Somaliassa.

Parhain terveisin,

EUTM-S

instagram