Kansainvälinen kriisinhallinta

Kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuminen on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä.

Osallistumista määrittää laki sotilaallisesta kriisinhallinnasta (kriisinhallintalaki), jonka mukaan Suomi voi osallistua kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävään tai palauttavaan sekä humanitaariseen ja siviiliväestön suojaamiseen tähtäävään sotilaalliseen kriisinhallintaan. Lain mukaan suomalaisia voi palvella kriisinhallintatehtävissä kerralla enintään 2 000.

Rauhanturvaajaksi voi hakea kuka tahansa varusmiespalveluksen suorittanut mies tai nainen ympäri vuoden. Vain joihinkin erityistehtäviin (esim. lääkärit ja tulkit) voi hakeutua ilman varusmiespalveluksen suorittamista. Hakemukset jätetään Porin prikaatiin tai Merivoimien esikuntaan. Lisätietoa ja hakuohjeet löydät Rauhanturvaajaksi-sivulta.

KRIHAblogi

”Soomaliyeey Toosoo” - koulutuspäivä Somaliassa, osa 1

On uuden koulutuspäivän aamu Mogadishun kansainvälisessä tukikohdassa. Innokkaimmat aamuvirkut ovat heräilleet jo hyvissä ajoin ennen aamupalaa, muutamien ehtiessä suorittaa jopa aamutreenin kuntosalilla. Tai meren rannalla juosten. Samaan aikaan toiset vasta heräilevät uuteen aamuun.

Heräät kuinka myöhään tai ajoissa tahansa, ensimmäinen yön jälkeinen askel ulos ilmastoiduista majoitustiloista Somalian kuuman kosteaan ilmaan lyö aina vasten kasvoja on vuodenaika mikä tahansa. Somaliasta ei juuri viileitä hetkiä löydä, edes yöllä. Intian Valtameri, jonka rannalla tukikohta sijaitsee, pitää huolen ilmaston jatkuvasta kosteudesta. Sadekausikin antaa vielä odottaa itseään, johtaen laajoihin kuivuuksiin ja joillain alueilla jopa hätäavun tarpeeseen.

Aamupalan jälkeen on aika viimeisten valmisteluiden, tavaroiden pakkausten, varusteiden pukemisen ennen käskynjakoa. Käskynjaot toistavat yleensä itseään ja suurin jännitys kouluttajien keskuudessa onkin, taittuuko matka koulutustukikohtaan aina niin ihanan etelä-afrikkalaista alkuperää olevan Mamba- nimisen panssaroidun "miehistönkuljetuslimusiinin" kuumassa syleilyssä. Mamban ilmastointilaitteen valmistaja on todennäköisesti suomalainen Harvia, tai ainakin niin sisätilojen lämpötilasta voisi päätellä. Vai saako matkan suorittaa lähes luksukselta tuntuvissa italialaista alkuperää olevissa ilmastoiduissa panssariajoneuvoissa? Tällä on suuri merkitys näillä kuumuuksilla.

On kyyti mikä hyvänsä, matkalla koulutustukikohtaan ajatukset ehtivät harhailla Somalian historiasta nykyhetkeen. Matkan aikana näkee köyhyyttä, kurjuutta, huonokuntoisia teitä, luhistuneita rakennuksia, roskaa ja romua. Ja kaiken tämän keskellä ihmiset elävät normaalia elämää, täynnä uskoa tulevaisuuteen. Siellä täällä rakennetaan jotain uuttakin, kun eri järjestöt ja maat haluavat antaa panoksensa Somalian uudelleen rakentamiseen.

Silti jatkuvasti on syytä olla varuillaan ja pitää mielessä, että milloin tahansa saattaa jotain tapahtua. "Jonkin" tapahtuminen on lähes jokapäiväistä tällä alueella. On syytä olla unohtamatta, että terrorismi ja korruptio ovat syvällä maan juurissa. Toisaalta viime aikoina on ollut ilmassa jo joitain positiivisia merkkejä, jotka osoittavat, että työ maan uudelleenrakentamisen eteen kantaa hedelmää. Tähän ei kuitenkaan pidä tuudittautua liikaa, vielä on runsaasti matkaa tilanteen vakauttamiseksi.

1960-luvulla itsenäistynyt Somalia on lyhyen historiansa aikana ehtinyt kokea diktatuurin, vallankaappauksen, sisällissodan, osiin hajoamisen, laajan terrorismin ja muutamankin ison kansainvälisen avustusyrityksen, joista aiemmat ovat päättyneet epäonnistumiseen. Näistä yksi yritys sijoittuu ajankohtaan, joista monelle on varmasti tuttu Hollywood -elokuva Isku Mogadishuun – Black Hawk Down. Elokuva kuvaa tapahtumia, jotka johtivat lopulta Yhdysvaltojen vetäytymiseen Somaliasta 1990-luvun puolivälissä, joka puolestaan johti lopulta myös YK:n vetäytymiseen alueelta.

Parhaillaan on käynnissä uusi yritys, johon eri järjestöt käyttävät suuria määriä rahaa rakentaessaan maata uudelleen. Myös EU antaa panoksensa uudelleen rakentamiseen. Yhtenä osa-alueena on EUTM-S koulutusoperaatio, joka on toiminut alueella jo vuodesta 2010 lähtien. Suomikin on osallistunut operaatioon sen alusta lähtien lähettämällä operaatioon vuosittain muutamia suomalaisia kouluttajia ja neuvonantajia. Joukosta löytyy niin meitä reserviläisiä kuin palkattuun henkilökuntaankin kuuluvia sotilaita. EUTM-S koulutusoperaation tehtävänä on tukea ja kouluttaa paikallista armeijaa oman toimintansa ja maan puolustuksen kehittämisessä.

Ajatukset katkeavat saattueen saapuessa koulutustukikohtaan. Jo ajoneuvon ikkunoista voi huomata muutamia tuttuja kasvoja istumassa ja odottamassa päivän koulutuksen alkamista. Koulutuksessa eletään tällä hetkellä murrosaikaa. Parhaillaan on käynnissä uuden kevyen jalkaväkikomppanian koulutuksen valmisteluvaiheet ja samaan aikaan EUTM-kouluttajat tekevät kuumeisesti töitä valmistellessaan aikaisemmissa kursseissa pätevöityneitä paikallisen armeijan sotilaita tuleviksi kouluttajiksi. Eletään historiallista hetkeä, koska nyt ensimmäistä kertaa koulutusvastuun ottaa paikallisen armeijan SNA-kouluttajat itse, EUTM-kouluttajien toimiessa mentoreina, apuna ja tukena. Tämä vaatii paljon suunnittelua ja työtä. (SNA = Somali National Army)

Tämän aamupäivän ohjelmassa on uuden komppanian rakenteen tarkastaminen joukkueittain sekä varmistaminen, että kaikki listat ovat ajan tasalla ennen uuden kurssin aloittamista. Samalla on tarkoitus myös aloittaa uuden komppanian ryhmäytyminen joukkueittain. Luvassa on pienimuotoista sulkeisharjoittelua ja marssimista. Toisaalla luokkahuoneessa käydään vielä läpi seuraavan viikon koulutusohjelmaa ja varmistetaan, että SNA-kouluttajat ovat valmiina tulevaan ja kaikki tietävät omat koulutusaiheensa ja vastuunsa.

Päivän toimintaan antaa myös oman värinsä parhaillaan käynnissä oleva ramadan, joka on syytä ottaa huomioon joukkojen jaksamisessa. Ramadanin aikaan syöminen, sekä juominen on mahdollista vain myöhään illalla ja yöllä, kun kuu on noussut. Päiväsaikaan syöminen ja juominen ovat kiellettyä. Taukoja on aamupäivän aikana syytä pitää useita, ramadania kunnioittaen. Myös EUTM-kouluttajien on syytä ottaa tämä kohteliaasti huomioon ja juominen on syytä tehdä jossain syrjemmällä. Tämä vaikuttaa siis myös kouluttajien toimintaan ja luvassa on hikiset pari tuntia pienellä nestemäärällä.

Aamupäivän koulutusjakson päättää koko komppanian voimin ilmoille kajahtava osalle kouluttajistakin tuttuakin tutumpi Somalian kansallishymni:

"Soomaliyeey Toosoo

Toosoo isku tiirsada eey

Hadba kiina taag daraneey

Taageera weligiineey..."

"Somalis, wake up,

Wake up and support each other

Support your country

Support them forever…"

Kun viimeinenkin säkeistö on saatu tallennettua korvamadoksi pään sisään, on aika sanoa heipat tulkeille ja muille tutuille ja palata pään sisällä toistuvan hymnin säestämänä takaisin omaan tukikohtaan. Paluumatkalla vallitseva nälkä vie suurimman huomion siinä missä myös odotus päästä eroon kuumuudessa hikoilluista vaatekerrasta. Viilentävää suihkua unohtamatta. Lounaan jälkeen on luvassa vielä parin tunnin siesta, jonka osa käyttää päiväunilla ilmastoiduissa majoitustiloissa, osa rauhalliseen kahvitteluun auringossa tai muuten auringosta nauttimiseen. Muutamat innokkaimmat käyttävät ajan jopa treenaamiseen esimerkiksi tukikohdan hyvin varustellulla kuntosalilla. Keskipäivällä harva kuitenkaan uskaltautuu meren rannalle lenkille johtuen keskipäivän polttavan kosteasta kuumuudesta, mutta tämäkin mahdollisuus on toki olemassa, jos on nopea.

EUTM-S:n itapäivästä ja iltarutiineista blogin seuraavassa osassa.

instagram