Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Näkymiä Kashmiriin

Julkaisupäivä 21.2.2017 14.01 Blogit

Useimmille meistä ensimmäinen mielleyhtymä Pakistanista on otsikot terrorismista ja väkivallanteoista, samoin maanjäristyksistä ja luonnonmullistuksista. Uutiskuvista harvoin välittyy tavallisten ihmisten arki, joka jatkuu vuosikymmeniä kestäneistä konflikteista huolimatta. Jokainen Pakistanissa käynyt muistaa myös vaikuttavia maisemia tarjoavan luonnon.

Erityisesti maassa kohtaavien Karakoram- ja Himalaja-vuoristojen jylhien maisemien keskellä palveleminen on ikimuistoinen kokemus. Pohjoisella alueella, Gilgitissä ja Skardussa, palvelevat suomalaiset rauhanturvaajat pääsivät nauttimaan näistä maisemista aitiopaikalta. Gilgitin kenttäseman Area Recceillä pääsee näkemään mm. Nanga Parbatin ja Skardussa jo kenttäasema sijaitsee vuorten keskellä laaksossa 2300 metrin korkeudessa. Vaikka talvi yleensä Pakistanissa onkin suomalaisittain leuto, saavat vuoren rinteet pohjoisessa ja myös muualla Kashmirissa tukevan lumipeitteen.

Intian puolella kenttäasemat sijaitsevat matalammalla, mutta UNMOGIP:in esikunnan siirtyessä kesäksi Islamabadista Srinagariin, pääsevät myös esikunnassa palvelevat tarkkailijat osaksi vuoristomaisemaa. Kuuluisat kelluvat markkinat kaislalauttoineen ovat Srinagarin miljoonakaupungin tärkein nähtävyys, josta myös suomalaiset tarkkailijat ovat saaneet vuosien saatossa nauttia.

Vaikeuksista ja hankaluuksista huolimatta ihmiset koko Kashmirin ja pohjoisen Baltistanin alueilla ovat hyvin vieraanvaraisia ja iloisia, YK:n autoja ja palvelustaan suorittavia sotilastarkkailijoita tervehditään iloisesti hymyillen. Vuosi Kashmirissa ei varmasti unohdu keltään täällä palvelleelta.

Kuudella vuosikymmenellä nämä huikeat maisemat ovat olleet osa suomalaisten sotilastarkkailijoiden arkea päivittäin.

Suomi päättää osallistumisensa YK:n UNMOGIP- operaatioon 1.3.2017 mennessä viimeisten suomalaisten sotilastarkkailijoiden kotiutuessa operaatioalueelta 28.helmikuuta.

Intian ja Pakistanin välistä tulitaukoa valvova Kashmirin ja Jammun maakunnissa toimiva operaatio on perustettu tammikuussa 1949 ja Suomi on osallistunut siihen vuodesta 1961. Kaikkiaan suomalaisia on palvellut operaatiossa 220 henkilöä palvelusaikojen vaihdellessa pääsääntöisesti vuodesta puoleentoista. Suomalaisten tehtävät ovat sijoittuneet operaation esikuntaan sekä Pakistanin ja Intian tulitaukolinjan tuntumassa sijaitseville kenttäasemille.

´