Hyppää sisältöön

Välikohtaus suomalaisten partiointitehtävässä Libanonissa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 22.12.2021 20.37
Tiedote

Keskiviikkona 22. joulukuuta UNIFIL-operaatioon osallistuvat suomalaiset rauhanturvaajat olivat suorittamassa partiointitehtävää toimialueellaan Etelä-Libanonissa, kun paikallinen väkijoukko pysäytti partion etenemisen noin kello 14.10.

Yhdeksän henkilön vahvuinen suomalaispartio oli liikkeellä kolmella panssaroidulla ajoneuvolla, kun partion liike estettiin paikallisen väkijoukon toimesta. Uhkaavasti käyttäytynyt joukko kerääntyi partion ajoneuvojen ympärille ja tilanteessa viiteen suomalaiseen rauhanturvaajaan kohdistettiin lievää väkivaltaa. Myös partion käyttämät ajoneuvot kärsivät vahinkoja.

Tilanne saatiin rauhoitettua yhteistoiminnassa Libanonin asevoimien (Lebanese Armed Forces, LAF) kanssa. Ajoneuvot saatettiin takaisin kotitukikohtaansa, jonne partio saapui noin kello 17.30. Välikohtauksen yhteydessä ei käytetty aseellista voimaa, eikä osallisena ollut rauhanturvaajia muista kansallisuuksista.

Loukkaantuneet rauhanturvaajat tarkastettiin tukikohdassa suomalaisen lääkärin toimesta ja kaikille partiossa mukana olleille tarjottiin keskusteluapua. Tilanteeseen osalliset rauhanturvaajat ovat voineet itse olla yhteydessä läheisiinsä. Välikohtauksen syy ei ole tiedossa.


Suomi osallistuu YK:n monikansalliseen UNIFIL-operaatioon (United Nations Interim Force In Lebanon, UNIFIL) osana ranskalaista komentajan reservipataljoonaa (Force Commander Reserve, FCR). UNIFIL-operaatio on perustettu 1978. Suomi on osallistunut operaatioon neljällä vuosikymmenellä; 1982–2001, 2006–2007 ja vuodesta 2012 lähtien. Tällä hetkellä operaatiossa palvelee noin 200 suomalaista.
 

´