Ranskalais-suomalaisen pataljoonan toiminta jatkuu koko UNIFIL:n operaatioalueella - Ajankohtaiskatsaus
.jpg/8d963b80-8d8f-d967-b20b-3f1ab0d6c717?t=1745479727358&width=1200)
Suomalaisilla on pitkä perinne UNIFIL-operaatiossa toimimisesta ja olemmekin olleet läsnä muutamia taukoja lukuun ottamatta vuodesta 1982 eri kokoonpanoilla ja eri tukikohdissa. Tällä hetkellä SKJL (suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa) on osa ranskalaisjohtoista UNIFIL-komentajan reservipataljoonaa (FCR, Force Commander Reserve).
FCR:n tehtävä eroaa monikansallisessa operaatiossa merkittävästi muiden UNIFIL-operaation osana toimivien maiden tehtävistä. Muilla on jaettuna omat vastuualueensa eteläisessä Libanonissa, kun taas ranskalais-suomalainen pataljoona toimii koko operaatioalueella.
Partiointia ja yhteistyötä erittäin haastavassa toimintaympäristössä
SKJL jatkaa operatiivista toimintaa erittäin haastavassa toimintaympäristössä yhdessä ranskalaisten ja muiden UNIFIL-operaatioon osallistuvien maiden, sekä Libanonin asevoimien kanssa. Suurin osa sinisen linjan eli Libanonin ja Israelin välisen raja-alueen kylistä ja infrastruktuurista ovat täysin tuhottuja ja maastosta löytyy sodan jäljiltä paljon asemateriaalia ja räjähteitä. Suomalainen joukko on kohdannut tehtävissä toimiessaan haastavia tilanteita ja loukkaantumisilta ei ole valitettavasti aina vältytty. Tammikuussa kolme rauhanturvaajaa loukkaantui räjähdyksessä ja maaliskuussa yksi rauhanturvaaja loukkaantui räjähdeonnettomuudessa. Molemmat tapaukset on käyty läpi joukon keskuudessa ja keskusteluapua on ollut saatavilla.
CIMIC- ja MIMC-projekteille suuri kysyntä sodan jälkeen
Israelin ja Hizbollahin välillä solmitun tulitaukosopimuksen voimaan astumisen jälkeen marraskuun 2024 lopulla siviiliväestö alkoi palata takaisin koteihinsa Etelä-Libanoniin. Monia odotti vastassa kuitenkin karu todellisuus, sillä kokonaisia kyliä on tuhottu maan tasalle. Libanonin kansa on kuitenkin sitkeää ja raivaamis- ja korjaustoimet kylissä ovat alkaneet välittömästi ja uusia rakennuksia valmistuu todella nopeasti. Siviilien palaaminen ja tilanteen tasoittuminen ovat luoneet myös mahdollisuuden ja suuren kysynnän CIMIC-toiminnalle (civil-military cooperation).
CIMIC-toiminnan tarkoitus on yhden UNIFIL-operaation keskeisten tehtävienkin mukaisesti avustaa Libanonin väestöä sekä luoda suhteita paikallisväestöön. Sodan aikana CIMIC-toiminta oli paikallisväestön poissaolon ja vaikeiden olosuhteiden takia erittäin haastavaa, mutta nyt alueella on hyvät edellytykset ja suuri tarve siviiliväestön avustamiselle. Viimeisimpiä kohteita CIMIC-toiminnassa ovat olleet materiaalilahjoitukset paikallisille ensiapu- ja lääkintätoimijoille, sekä kouluille. Paikalliset koulut ovat aloittaneet normaalin toimintansa ja tavoitteena on tukea etenkin lasten integroitumista takaisin uudenlaiseen arkeen, joka on jättänyt jälkensä varmasti jokaiseen.
Toinen UNIFIL –operaation keskeisistä tehtävistä on Libanonin asevoimien (LAF) tukeminen ja tavoitteena on saavuttaa tilanne, jossa vastuu Etelä-Libanonin turvallisuudesta voitaisiin luovuttaa kokonaan Libanonin asevoimille. MIMIC-projektien (military-military cooperation) ja yhteiskoulutuksen avulla pyritään edistämään LAF:n toimintaedellytyksiä ja mahdollistetaan tulevaisuudessa LAF:n entistä itsenäisempi toiminta ilman ulkopuolista tukea. Viimeisimmät MIMIC-projektit ovat käydyn sodan jäljiltä olleet LAF:n tukikohtien kunnostamistoimiin liittyviä, esimerkkinä tuhoutuneen vedenpuhdistamon korjaaminen.
Vastapainoksi tapahtumia ja tukikohdan parannusprojekteja
Vastapainona haastavalle ja ajoittain raskaalle työlle SKJL on yhdessä tukikohdan ranskalaisten kanssa järjestänyt erilaisia, lähtökohtaisesti urheiluun keskittyviä, tapahtumia ja kisailuja. Heti joukkojen rotaation jälkeen järjestetty nyrkkeilyturnaus sai suuren suosion molempien kansallisuuksien keskuudessa ja suomalaiset pärjäsivät hienosti sekä miesten että naisten sarjoissa. Halukkaat ovat päässeet hikoilemaan ja kilpailemaan myös muun muassa crossfitin, hyroxin, puolimaratonin ja palomieshaasteen merkeissä. Yhdessä tekeminen ja liikunnan riemu tuovat kaivattua vaihtelua ja iloa arjen keskelle. Lisäksi tukikohdan parannusprojektit on pystytty aloittamaan jälleen sodan jälkeen ja niitä on käynnissä useita. Projektien tavoitteena on parantaa entisestään hyviä elämisen fasiliteetteja tukikohdassa palveleville suomalaisille rauhanturvaajille.
Uuden presidentin valinta ja odotukset tulevasta
Poliittisesti epävakaa ja jatkuvassa murroksessa oleva Libanon äänesti ja sai uuden presidentin tammikuussa 2025. Presidentiksi valittiin aiemmin Libanonin asevoimia luotsannut kenraali Joseph Aoun, joka täytti yli kaksi vuotta tyhjillään olleen pestin. Presidentin valintaa seurasi pääministerin ja sitä myötä uuden hallituksen nimittäminen, joka vahvistettiin parlamentin luottamusäänestyksessä helmikuun 2025 lopussa. Uuden hallituksen ja selkeän valtionjohdon myötä maan yleistilanteen odotetaan vakautuvan ja edellytyksien maan jälleenrakentamiselle mahdollistuvan entistä paremmin.
Työtä uudella valtionhallinnolla riittää, sillä Libanon on kärsinyt jo useiden vuosien ajan talouskriisistä. Lisäksi lokakuussa 2024 alkanut Israelin laajamittainen maahyökkäys ja käydyt sotatoimet ovat tuhonneet täysin raunioksi kaikkein eteläisimpiä kyliä ja useita alueita myös muualta. Kansainvälinen yhteisö on kuitenkin ollut Libanonin valtion tukena niin YK:n UNIFIL –operaation, kuin myös osana tulitaukosopimusta ja sen implementoimista seuraavan tulitauon valvontamekanismin myötä. Tulitaukosopimuksen jatkon päätteeksi Israelin asevoimat vetäytyivät pääosalla joukoista Libanonin puolelta helmikuussa 2025.
Yleistunnelma alueella on odottava, mutta herkkä. Uusi valtionhallinto ja aktiivisten sotatoimien päättyminen luovat toivoa paremmasta. Toiminta ei ole kuitenkaan päättynyt kokonaan, vaan lähes päivittäin varsinkin Etelä-Libanonin alueella tapahtuu yksittäisiä iskuja. Lisäksi tapahtumat Libanonin ympärillä, erityisesti Gazassa ja Syyriassa, voivat laukaista tilanteen nopeasti myös Libanonissa.
SKJL jatkaa toimintaansa osana UNIFIL-operaatioita motivoituneena ja hyvässä yhteistyössä sidosryhmien kanssa.
Mikäli palveleminen UNIFIL-operaatiossa tai muissa kriisinhallintaoperaatioissa kiinnostaa: www.rauhanturvajaaksi.fi