Osiot
Valikko
Kansainvälinen kriisinhallinta

Suomen Libanonin-suurlähettiläs vierailulla Etelä-Libanonissa

Maavoimat 1.10.2018 13.40
Uutinen

Suomen Libanonin-suurlähettiläs, Tarja Fernandez, oli SKJL:n vieraana UNIFIL:in vastuualueella Etelä-Libanonissa viime viikolla.

Vierailun aikana suurlähettiläs Fernandez tutustui suomalaisten rauhanturvaajien toimintaan ja elämään eri tukikohdissa. Vierailun aika suurlähettiläs tapasi UNIFIL:in komentajan, kenraalimajuri Stefano Del Colin operaation esikunnassa Naqourassa. Suomi-ranska yhteistöstä suurlähettiläs keskusteli UNIFIL:in komentajan reservipataljoonan (FCR) ranskalaisen komentajan, everstiluutnantti Frédéric Edelin kanssa. Vierailun isäntänä toimi SKJL:n komentaja, everstiluutnantti Marko Hirsimäki.

Vierailu oli suurlähettiläs Tarja Fernandezin ensimmäinen vieralu UNIFIL:in alueelle. Tarkoituksena oli tutustu suomalaisten rauhanturvaajien toimintaan ja toimintatapoihin UNIFIL:issa ja Suomen painopisteen siirtoon FCR-pataljoonaan. Matkan aikana suurlähettiläs vieraili suomalaisten rauhanturvaajien tukikohdissa irlantilais-suomalaisessa tukikohdassa At Tirissa ja UNIFIL:in komentajan reservipataljoonassa Dayr Kifassa. Lisäksi vierailun aikana oli tilaisuus keskustella UNIFIL:in päätukikohdassa Naqourassa palvelevien suomalaisten rauhanturvaajien kanssa.

Tuore Suurlähettiläs osallistui vierailunsa aikana myös suomalaisrahoitteisen siviili-sotilasyhteistyöprojektin vihkitilaisuuteen Dayr Kifan koululla. Projekti on jatkumoa suomalaisten rauhanturvaajien ja koulun väliselle yhteistölle, ja sen juuret ulottuvat aina 80-luvulle saakka.

Uusimmassa projektissa koulun jo kovia kokeneet seinät maalattiin hohtavan valkoisiksi. Aikaisemmin tänä vuonna tehty projekti keskittyi koulun sisäseinien maalaamiseen, ja nyt ulkoseinien ja ympäristön maalaus kuorruttaa koko komeuden. Jo kaukaa puhtaana loistavan koulun eläkkeelle siirtyvä rehtori Hani Assi ei voisi olla ylpeämpi koulustaan.

Suomalaiset sotilaat, joiden kanssa työskentelin tämän projektin tiimoilta, hämmästyttivät vaatimattomuudellaan ja rehellisyydellään. Suomalaiset ovat hienostuneita ja heillä on hyvät käytöstavat, Hani Assi kiittelee suomalaisia.

Dayr Kifan koulun projektin käyttöön vihikimistapahtumasta ei iloa ja riemua puuttunut. Tuore suurlähettiläs istutettiin välittömästi aplodien saattelemana kunniapaikalle aivan eturiviin. Kuten koulussa kuuluukin, ilmassa oli jännitystä, kihinää ja elämää. Kutsuvieraita saapui paikalle valtavat määrät! Tapahtuman aikana kuultiin useita ylistäviä puheita suomalaisten osalisuudesta koulun ja alueen historiassa. Loppuhuipennuksena näytettiin koulun henkilökunnan koostama koskettava video, jossa haastateltiin suomalaisen rauhanturvaajan vuonna 1982 pelastamaa paimenta.

Dayr Kifan koulun projekti alkoi kolmekymmentä vuotta sitten Suomen valtion tuella. Nämä vastamaalatut tilat ovat viimeisin vaihe tuestamme koululle. Yhteistyömme kautta kunnioitamme myös Tom Kjällmania, joka kuoli palveluksessa ei kovinkaan kaukana täältä, suurlähettilä Fernandez pohti puheessaan koululla.

Tilaisuudessa laskettiin seppele koulun pihassa sijaitsevalle Tom Kjällmanin "liekki"-muistomerkille. Seppeeleen laski suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja, everstiluutnantti Marko Hirsimäki.