Hyppää sisältöön

Suomalaisten rooli EUTM Mosambik -operaatiossa tukee operaation kokonaistoimintaa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 3.11.2022 15.33
Tiedote
Kuvassa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalo, EUTM Mosambik -operaation komentaja Martins de Brito sekä operaation kansallinen vanhin, eversti Pertti Kelloniemi.

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalo tarkasti suomalaisen osaston toiminnan EUTM Mosambik -operaatiossa ja tutustui koko operaation kehitysnäkymiin 30.10.–3.11.2022.

EUTM Mosambik -operaation tavoitteena on koulutuksella ja neuvonannolla tukea Mosambikin asevoimien kehittämistä.  Operaatio on käynnistetty heinäkuussa 2021 Mosambikin hallinnon pyynnöstä, jotta maan asevoimat saavuttaisi kyvyn ylläpitää turvallisuutta köyhässä Cabo Delgadon maakunnassa. Maakunnassa kapinalliset ovat aiheuttaneet väkivaltaisuuksia jo vuodesta 2017 lukien. Väkivaltaisuuksissa on kuollut tuhansia ihmisiä ja kriisi on aiheuttanut myös mittavan pakolaisongelman.

EUTM Mosambik -operaation johtoesikunta on Mosambikin pääkaupungin Maputon alueella. Koulutus toteutetaan koulutuskeskuksessa Katemben kasarmialueella ja Dongon harjoitusalueella Chimoion kaupungin lähistöllä. Operaatio kouluttaa kerrallaan kahta yksikköä, merijalkaväen erikoisjoukkokomppaniaa Katemben tukikohdassa pääkaupungin lähistöllä ja maavoimien erikoisjoukkokomppaniaa Chmoiossa, keskisessä Mosambikissa.

Koulutusoperaatio antaa asevoimien joukoille ja niiden johdolle sotilaskoulutusta ja erikoiskoulutusta myös terrorismin vastaiseen taisteluun. Mosambikin omaa sotilaskoulutuskyvyn kehittämistä tuetaan myös kouluttajakoulutuksella ja koulutusta annettaan myös ihmisoikeusvelvoitteiden, kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sekä oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta.

Tarkastuskäynnin aikana Ylitalo keskusteli operaation johdon kanssa EUTM Mosambik -operaation tulevaisuuden näkymistä, alueen turvallisuustilanteesta sekä operaation vaikuttavuudesta alueella.

– Operaatio saavutti täyden toimintakyvyn tämän vuoden syyskuussa. Näkemäni perusteella voi todeta, että toiminta on hyvällä tasolla sekä koulutuskeskuksissa että esikuntatyössä, Ylitalo tiivistää.

Suomi on asettanut operaatioon tällä hetkellä neljä henkilöä, jotka työskentelevät operaation johtoesikunnassa.

– Suomalaisten määrä operaatiossa ei ole suuri, mutta sotilaat toimivat operaation kokonaistavoitteiden kannalta merkittävissä tehtävissä. Tarkastuskäynti antoi erinomaisen mahdollisuuden perehtyä operaation yksityiskohtiin sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta, Ylitalo toteaa.