Suomalaisten rauhanturvaajien arki jatkuu Libanonissa
Israelin ja Hizbollahin välinen tulenkäyttö on lisääntynyt viime viikkojen aikana eri puolilla Etelä-Libanonia. Rauhanturvaajat ovat kunnossa, seuraavat tilannetta ja suojautuvat tarvittaessa.
Tilanne etenkin UNIFIL:n operaatioalueen eteläosassa on viimeisten päivien aikana muuttunut nopeasti. Suomalaisten ja ranskalaisten yhteinen tukikohta UNP 9-1 sijaitsee yli kymmenen kilometrin päässä sinisestä linjasta. Suomalaiset ovat turvallisemmassa tilanteessa verrattuna moniin muihin kansallisuuksiin, mutta tilanteen kehittymisen myötä myös UNP 9-1 -tukikohdan läheisyydessä on havaittu raketinlaukaisuja ja ilmaiskuja.
Tulenkäytöstä ei ole aiheutunut vaaraa suomalaisille rauhanturvaajille. Rauhanturvaajat seuraavat tilannetta aktiivisesti ja siirtyvät tarvittaessa suojatiloihin.
– Tilanne operaatioalueen eteläosassa on viimeisten päivien aikana kehittynyt huonommaksi ja tieto kahden operaatiossa palvelevan rauhanturvaajan loukkaantumisesta on tavoittanut myös meidät. Kaikki suomalaiset ovat kuitenkin kunnossa ja jatkavat tehtäviään kuten tähänkin asti. FCR on jatkanut partiointia ja suorittanut huoltokuljetuksia myös tällä viikolla, SKJL:n komentaja everstiluutnantti Jukka Honkanen kertoo.
Suomalaisten ja ranskalaisten rauhanturvaajien muodostaman FCR:n tehtävänä on ylläpitää korkeaa valmiutta ja operaation komentajan käskystä tukea muita UNIFIL-joukkoja koko operaatioalueella. Operaation komentajan käskemät tehtävät voivat olla esimerkiksi käsketyn alueen eristämistä ja valvontaa. Tällä hetkellä joukko keskittyy tukikohdan suojaus- ja vartiotehtäviin, sekä ylläpitää toimintakykyään ja huoltaa kalustoaan. Partiointiin valmistaudutaan päivittäin ja partiot toteutetaan tilanteen niin salliessa.
Muuttuneen tilanteen vuoksi suurin osa UNIFIL:lle työskentelevistä paikallisista on siirtynyt väliaikaisesti pois Etelä-Libanonista. Suomalaisille rauhanturvaajille tämä on näkynyt tukikohdassa monien arkisten askareiden, kuten ruoanlaiton ja yhteisten tilojen siivousvastuun, lisääntymisenä. Joukon palvelusmotivaatio on Honkasen mukaan säilynyt kuitenkin korkealla tasolla ja henki hyvänä.
Toimintakyvyn ylläpitoon kiinnitetään erityistä huomiota
Vaikka olosuhteet vaihtelevat, yhteisistä rutiineista pidetään kiinni. SKJL:n komentaja palkitsi totuttuun tapaan kuukauden rauhanturvaajan. Kuukauden rauhanturvaajaksi voidaan valita henkilö, joka on osoittanut palveluksessaan esimerkillistä toimintaa tai muutoin erinomaista kunnostautumista.
Komentaja piti samalla kaikille yhteisen tilannekatsauksen ja muistutti oman toimintakyvyn ylläpitämisestä.
– Nykytilanteessa on erityisen tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta: käykää liikkumassa mahdollisuuksien mukaan ja keskustelkaa tuntemuksistanne palveluskavereiden ja tarvittaessa joukkomme ammattilaisten kanssa. Olkaa aktiivisesti myös yhteydessä kotijoukkoihinne ja pitäkää heidät tietoisena omasta voinnistanne.
SKJL:ssa palvelee myös sosiaalikuraattori ja sotilaspastori, jotka tukevat alueella palvelevia rauhanturvaajia psyykkisiin, sosiaalisiin ja hengellisiin kysymyksiin liittyen. Tällä hetkellä yleisimmät rauhanturvaajia mietityttävät aiheet koskevat elämää operaation jälkeen, oli sitten kyseessä haaveilu maailmalla matkustelusta, uudesta työpaikasta tai oman opintosuuntauksen valitsemisesta. Tunnelma rauhanturvaajien keskuudessa on pysynyt positiivisena ja paluuta rauhallisempaan tilanteeseen odotetaan.
Suomalaiset palvelevat Libanonissa osana YK:n UNIFIL -operaatiota. UNIFIL:n mandaatti perustuu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 1701 vuodelta 2006 ja se uusitaan aina vuodeksi kerrallaan Libanonin valtion pyynnöstä. Edellisen kerran mandaatti uusittiin elokuun lopussa. Operaation keskeisimpiä tehtäviä ovat Libanonin ja Israelin välisen sinisen linjan valvonta, Libanonin asevoimien tukeminen sekä paikallisen väestön avustaminen.