Hyppää sisältöön

Suomalaiset rauhanturvaajat jatkavat tehtäviään Libanonissa

MaavoimatMaavoimien esikunta
Julkaisuajankohta 4.10.2024 11.53
Tiedote
Kaksi suomalaista rauhanturvaajaa tehtävällä.
Operatiivisissa tehtävissä toimiva suomalainen jääkärikomppania partioi säännöllisesti eri puolella operaatioaluetta.

Suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa (SKJL) jatkaa tehtäviään kiristyneestä tilanteesta huolimatta. SKJL:n komentajan, everstiluutnantti Jukka Honkasen mukaan Etelä-Libanonin epävakaa turvallisuustilanne ei ole tullut rauhanturvaajille yllätyksenä.

– Viimeisten viikkojen aikana tilanne on kehittynyt operaatioalueella selkeästi huonompaan suuntaan. Tulenkäyttö on jatkuvasti lisääntynyt operaatioalueella ja sen ulkopuolella. Suomalaisilla on kyky reagoida ja sopeutua muuttuvaan tilanteeseen. Joukko on saanut laadukkaan koulutuksen, jonka aikana harjoiteltiin kaikkia mahdollisia tilanteita varten, vaativiakin. Juuri tähän joukko on koulutettu, Honkanen kuvailee viime viikkojen tapahtumia.

Suomalainen kriisinhallintajoukko ja UNIFIL seuraavat tilannetta aktiivisesti. Tällä hetkellä rauhanturvaajien evakuointi ei ole suunnitteilla, mutta suunnitelmat eri vaihtoehtoihin ovat olemassa.

– Varautumista erilaisiin skenaarioihin on tehty jo pitkään, mutta vielä ollaan kaukana tilanteesta, jossa evakuointi olisi ajankohtaista. Tällä hetkellä jatkamme kaikkien meille käskettyjen tehtävien suorittamista, Honkanen lisää.

Suurin osa suomalaisista rauhanturvaajista palvelee UNIFIL-operaation komentajan reservipataljoonassa (Force Commander Reserve, FCR) yhdessä ranskalaisten sotilaiden kanssa. Operatiivisissa tehtävissä toimiva suomalainen jääkärikomppania partioi säännöllisesti eri puolella operaatioaluetta yhdessä Libanonin asevoimien ja muiden kansallisuuksien rauhanturvaajien kanssa. 

Vaikka UNIFIL-operaation joukot eivät ole operaatioalueella kohteena tai konfliktin osapuoli, palvelusturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tällä hetkellä kaikki toteutuva partiointi suoritetaan ainoastaan ajoneuvopartioina. Viimeisten viikkojen aika partioita on jouduttu myös vähentämään tilannetiedon ja riskianalyysin perusteella.

– Partiot suunnitellaan päivittäin normaalisti, kuten tähänkin asti, mutta ne saattavat turvallisuustilanteen muuttuessa peruuntua. Partioinnilla on kuitenkin suuri merkitys, sillä sen ansiosta joukko tuntee koko operaatioalueen ja on valmis toimimaan käskyn jälkeen nopeasti missä tahansa. FCR on partioinut alueella myös kuluneen viikon aikana, Honkanen kertoo.

Osa suomalaisesta jääkärikomppaniasta on jatkuvassa toimintavalmiudessa. Reservipataljoonan tehtävä on ylläpitää korkeaa valmiutta ja varautua tukemaan muita UNIFIL-joukkoja operaation komentajan käskystä koko operaatioalueella Litani-joen eteläpuolella. Suomalaisten ja ranskalaisten rauhanturvaajien muodostama FCR on käytännössä operaation keskeinen nopean toiminnan joukko. Joukolle käsketyt tehtävät voivat olla esimerkiksi käsketyn alueen eristämistä ja valvontaa. 

– Iso osa jääkärikomppaniassa palvelevista reserviläisistä on suorittanut varusmiespalveluksensa Suomen Kansainvälisissä Valmiusjoukoissa. Laadukas valmiusyksikkökoulutus yhdistettynä rauhanturvaajien peruskoulutukseen on valmistanut joukon hyvin nykyiseen tehtäväänsä ja vaativaan toimintaympäristöön. Operaatiossa palveleminen taas kehittää reserviläisten osaamista myös kotimaan puolustusta ajatellen, Honkanen kertoo.

Tukikohdan suojausta on kehitetty

Yksi jääkärikomppanian keskeisimmistä tehtävistä on oman tukikohdan suojaus ja valvonta. Suomalaisten ja ranskalaisten yhteinen tukikohta UNP 9-1 sijaitsee UNIFIL:n operaatioalueen pohjoisosassa. Jääkärit vastaavat tukikohdan suojauksesta ja lähiympäristön valvonnasta yhdessä ranskalaisten kanssa. Osa suomalaisista työskentelee operaation johtoesikunnassa Naqourassa, jossa tilanne on jo kuukausien ajan näyttäytynyt sinisen linjan läheisyyden vuoksi aktiivisempana kuin FCR:n UNP 9-1 -tukikohdassa.

UNP 9-1 -tukikohdan suojarakenteita on paranneltu ja valvontaa on tehostettu kuluvan vuoden aikana. Tukikohdassa rauhanturvaajat saadaan tarvittaessa käskettyä nopeasti suojatiloihin ja tukikohdan ulkopuolella liikuttaessa rauhanturvaajat on koulutettu siirtymään käskystä lähimpään UNIFIL:n tukikohtaan. Suojavarusteiden käyttö ja toimintatavat erilaisissa turvallisuustilanteissa ovat osa jokaisen rauhanturvaajan peruskoulutusta. Myös suojautumisharjoituksia on järjestetty tasaisin väliajoin jo ennen tilanteen kiristymistä.

"Tunnelma rauhanturvaajien keskuudessa on hyvä"

Honkasen mukaan rauhanturvaajien keskuudessa vallitsee hyvä ja rauhallinen tunnelma. Suunniteltuja palvelusvapaita on jouduttu siirtämään ja marras-joulukuun vaihteessa kotiutuvien osalta kokonaan perumaan, sillä lentoyhtiöt ovat peruneet lentoja tilanteen kiristyttyä. 

– Ikävistä asioista huolimatta joukon palvelusmotivaatio on säilynyt korkealla tasolla ja henki hyvänä. Yhteiset kokemukset parantavat aina yhteishenkeä vaikka eivät aina olisikaan sillä hetkellä kovin miellyttäviä. Täällä palveleva joukko on suoriutunut vaativasta tehtävästään erinomaisesti ja olen vakuuttunut että ammattitaitoinen joukkomme selviää kaikista haasteista ja meille käsketyistä tehtävistä.

Suomalaiset palvelevat Libanonissa osana YK:n UNIFIL -operaatiota. UNIFIL:n mandaatti perustuu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 1701 vuodelta 2006 ja se uusitaan aina vuodeksi kerrallaan Libanonin valtion pyynnöstä. Edellisen kerran mandaatti uusittiin elokuun lopussa. Operaation keskeisimpiä tehtäviä ovat Libanonin ja Israelin välisen sinisen linjan valvonta, Libanonin asevoimien tukeminen sekä paikallisen väestön avustaminen. 

´