Hyppää sisältöön

MINUSMA-operaation ajankohtaiskatsaus

Maavoimat
Julkaisuajankohta 16.7.2021 12.44
Uutinen
Ihmisiä joenrannassa Malissa

MINUSMA on vuonna 2013 perustettu Yhdistyneiden kansakuntien johtama rauhanturvaoperaatio Malissa. Operaation lyhenne tulee sen ranskankielisestä nimestä La mission multidimensionnelle intégrée des Nations unies pour la stabilisation au Mali.

Operaation tarkoituksena on tukea Malin laillista hallintoa maan tilanteen vakauttamisessa. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2013 vaihtelevan kokoisella joukolla. Kansallinen osallistumispäätös sallii enintään 20 suomalaissotilaan lähettämisen, mutta vuosien varrella pysyvänä osastona on ollut operaation esikunnassa Bamakossa palvelevat neljä esikuntaupseeria, joiden lisäksi kokoonpanoon kuuluu kaksi erikseen perustettavaa, lyhytaikaisesti toimivaa pientä osastoa, liikkuva koulutusosasto ja lääkäriryhmä.

Tällä hetkellä Suomen osastoon MINUSMA-operaatiossa kuuluvat vain edellä mainitut esikuntaupseerit. Ruotsalaisen komppanian tukena toimiva lääkäriryhmä on viimeksi ollut toiminnassa vuonna 2018 ja liikkuva koulutusosasto vuonna 2019. Vaikka operaatiossa ei tällä hetkellä ole ruotsalaisten joukkojen mukana toimivia suomalaisia, on yhteistyö länsinaapurin kanssa silti tiivistä. Ruotsin kansallinen tukiosa on ollut vahvasti avustamassa suomalaisia rauhanturvaajia ennen Suomen kansallisen tukiosan saapumista alueelle, ja tämänkin jälkeen ruotsalaiset olisivat antaneet runsaasti tukea naapurilleen.

MINUSMA-operaatioon kuuluu viisi keskeistä elementtiä. Maa on jaettu neljään alueeseen: pohjoinen, itäinen, läntinen ja keskinen sektori. Sektoreiden lisäksi oma kokonaisuutensa on Bamakossa toimiva operaation pääesikunta. Sektorit vastaavat parhaimmillaan lähestulkoon Suomen kokoisista alueista muutaman tuhannen sotilaan kokoisilla osastoilla. Sektoreissa toimivat joukot tuottavat läsnäolollaan turvallisuutta paikalliselle väestölle. Jatkuvalla partioinnilla pyritään rajoittamaan terrorististen aseellisten ryhmittymien toiminnan ja liikkumisen vapautta. Lisäksi operaation pioneerijoukot purkavat tienvarsipommeja ja muita terroriräjähteitä. Jokaisella sektorilla on omat erityispiirteensä niin paikallisen väestön, ilmasto-olosuhteiden kuin vastapuolen toimijoidenkin osalta. Operaation esikunta johtaa kaikkien sektoreiden toimintaa.

Pohjoisessa Malissa toimii useita terroristisia järjestöjä, jotka pyrkivät kyseenalaistamaan Malin laillista hallintoa ja asettamaan oman sharia-lakiin perustuvan oikeusjärjestelmänsä alueen kyliin. Aiemmin rikkaasta musiikkikulttuuristaan tunnettu maa sopeutuu huonosti islamin tiukkoihin sääntöihin. Malin oma hallinto on viime elokuisen vallankaappauksen jäljiltä vielä hieman sekasortoisessa tilassa, eikä maalla ole kykyä itse saada alueitaan hallintaan. MINUSMA-operaatiosta on paikallisväestölle suuri apu, vaikka joitain poikkipuolisia ääniä joukosta luonnollisesti kuuluukin. Osan mielestä YK:n joukkoja saisi olla enemmänkin, sillä nykyisellään operaation läsnäolo ei ole maassa täysin kattavaa.

Operaatioon osallistuu yhteensä noin 13 000 sotilasta yli 60 maasta. Sotilaiden lisäksi operaatioon kuuluu YK:n siviilityöntekijöitä sekä erillisessä UNPOL-operaatiossa palvelevia poliiseja. Kaikilla operaation tasoilla on osallistujia jokaisesta maailmankolkasta. Operaatioesikunnassa suomalaisten esikuntaupseereiden kanssa samassa 16-päisessä toimistossa palvelee sotilaita Belgiasta, Saksasta, Guineasta, Sierra Leonesta, Romaniasta, Tšekin tasavallasta, Bosnia-Hertsegovinasta, Jordaniasta, Latviasta ja Egyptistä, eli työympäristö on erittäin kansainvälinen. Yhteinen kieli kuitenkin pääsääntöisesti löytyy ja kirjava tausta tuo yllättäviä hyötyjä pulmatilanteita ratkoessa. Mikään ilmiö tai tilanne ei ole niin outo, etteikö sitä joku monimuotoisesta joukosta ennalta tuntisi.

Suomalaisista esikuntaupseereista kolme on kokeneita reserviläisiä ja yksi on nuorempi kantahenkilökuntaan kuuluva upseeri. Reserviläiset palvelevat 12 kuukauden jaksoissa ja kansallisen vanhimman tehtävää hoitavalla kantahenkilökuntaan kuuluvalla upseerilla rotaation pituus on kuusi kuukautta. Suomalaisten tehtäviin operaation esikunnassa kuuluu muun muassa yhteysupseeritoiminta, tilannekuvan ylläpito ja erilaisten esikunnan suunnitteluprosessiin kuuluvien tuotteiden valmistelu. Suomalaiset esikuntaupseerit ovat omissa työpisteissään luotettuja työntekijöitä, mikä näkyy esimerkiksi tehtävien jakautumisessa. 

MINUSMA on tällä hetkellä YK:n johtamista operaatioista eniten riskejä sisältävä operaatio, kuluneen vuoden aikana on menehtynyt 10 ja koko operaation aikana yhteensä 241 rauhanturvaajaa. Suomalaisten rauhanturvaajien toimipaikka pääkaupunki Bamako vastaa kuitenkin turvallisuustilanteeltaan keskimääräistä eurooppalaista suurkaupunkia, ja suurin riski suomalaisille on kaupungin kaoottinen liikenne. Koronapandemian vaikutukset näkyvät Malissakin, mutta maa on selvinnyt suhteellisen pienillä tappioilla. Varsinaista sulkutilaa ei ole, vaan kaupoissa ja ravintoloissa voi käydä normaaliin tapaan. YK:n toimipisteissä on maskipakko ja paikallisväestökin käyttää maskeja melko ahkerasti.

Operaatioon ei ole artikkelin kirjoitushetkellä tiedossa tulevan merkittäviä muutoksia. Huhtikuun alusta maahan saatu EUTM MALI-operaation kanssa yhteinen kansallinen tukiosa on selkeyttänyt ja parantanut operaation huollon järjestelyitä melkoisesti.

´