Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Kansainvälinen kriisinhallinta

Afganistanissa suomalaisen joukon työtä arvostetaan

Maavoimat 26.11.2019 16.03
Uutinen
kuva, jossa prikaatikenraali Rami Saari keskustelee afganistanilaisten sotilaiden kanssa

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari tarkasti Suomalaisen osaston Afganistanissa 18.–22.11.2019. Suomi on ollut mukana vakauttamassa Afganistanin tilannetta vuodesta 2002 alkaen. Tehtävä jatkuu edelleen Resolute Support -operaation alla.

Operaatio on tällä hetkellä koulutus-, neuvonanto- ja tukioperaatio, jolla pyritään tukemaan Afganistanin keskushallinnon toimintaa osana Afganistanin rauhanprosessia ja yhteiskunnan jälleenrakentamista. Toiminta keskittyy Afganistanin turvallisuusviranomaisten neuvonantotoimintaan. Suomalaisen osaston Afganistanissa (SOA) vahvuus tällä hetkellä on noin 60 sotilasta.

Osallistumisen pääpaino on nyt Pohjois-Afganistanissa, jossa suomalaiset toimivat osana Resolute Support -operaation alueellista johtoporrasta Train, Advise and Assist Command Northia (TAAC-N).

Osallistumisen pääpaino on nyt Pohjois-Afganistanissa, jossa suomalaiset toimivat osana Resolute Support -operaation alueellista johtoporrasta Train, Advise and Assist Command Northia (TAAC-N). Tarkastusmatkansa aikana operaatiopäällikkö Saari tapasi operaation alueellista johtoa ja neuvonantotoiminnan painopisteenä olevan Afganistanin armeijan 209. Armeijakunnan johtoa. Hän tarkasti myös suomalaisten neuvonantajien sekä heitä tukevan suojausosaston toiminnan.

– Vuoden 2019 alussa suomalaisten toiminnan painopiste siirrettiin jälleen Pohjois-Afganistaniin ja palattiin takaisiin Mazar-e-Sharifiin muutaman Kabuliin keskittyneen vuoden jälkeen. Samalla suomalaisten määrää kasvatettiin noin 40 hengellä perustamalla TAAC-N:n Suojauspataljoonan alaisuudessa toimivaan Monikansalliseen Suojauskomppaniaan (Multinational Force Protection Company) oma suomalainen suojausjoukkue, Saari kertaa.

– Saamani palautteen perusteella suomalaiset ovat hoitaneet tehtävänsä hyvin. Operaatioissa palvelevat reserviläiset tuovat organisaatioon sotilasosaamisensa lisäksi siviilikokemuksensa, joka antaa tilanteen kuin tilanteen käsittelyyn monipuolista näkökulmaa ja erityisosaamista. Positiivinen palaute on aina sama, operaatiosta riippumatta. Tämä on suomalaisten vahvuus. Osaaminen kestää kansainvälisen vertailun kirkkaasti, Saari painottaa.

Turvallisuustilanteen muutokset näkyvät toiminnassa ja varustuksessa

Vuoden 2019 kesän ja syksyn aikana Afganistanin turvallisuusviranomaisia vastaan taistelevien kapinallisryhmittymien toiminta Pohjois-Afganistanissa on kiihtynyt huomattavasti. Alueen turvallisuustilanne on heikentynyt siitä huolimatta, että Afganistanin asevoimien suorituskyky, toimintamallit ja operaatioiden tehokkuus ovat kehittyneet ISAF- ja RS-operaation tukitoimien ansiosta.

Pohjois-Afganistan on viime kuukausina ollut koko Afganistanin levottomin alue. Lokakuun ensimmäisellä viikolla TAAC-N:n vastuualueella raportoitiin yhteensä noin 150 kapinallisten toteuttamaa iskua tai taistelukosketusta Afganistanin turvallisuusviranomaisten kanssa. Luku on korkein raportoitu viikoittaisten iskujen määrä vuonna 2014 käynnistyneen RS-operaation aikana Pohjois-Afganistanissa.

– Afganistan on operaationa ja toiminta-alueena edelleen erittäin vaativa. Alueella liikutaan pääasiassa ilmakuljetuksin, mutta tiestön käyttöä ei voida välttää. Lisäksi neuvonantajat ja heitä tukeva suojausosasto ovat tehtävissään pitkiäkin aikoja Afganistanin armeijan tukikohdissa. Tämä edellyttää sekä koulukseen että varustukseen paneutumista huolellisesti. Siten meillä on jatkuvasti kehittyvä ja tilanteen huomioon ottava koulutus sekä paras mahdollinen varustus tehtävien toteuttamiseen, Saari sanoo.

Palautteen perusteella molemmat puolet ovat suomalaisten osalta kunnossa, mutta aina on kehitettävää.

– Tämänkin matkan aikana otettiin nimenomaan varustepuolella muutama kehitettävä asia työn alle, jotka ratkaistaan kotimaassa viipymättä, Saari toteaa.

"Kyllä tämä on paras palaute, jonka operaation johdolta voi saada."

Suomalaisten toiminta operaatiossa jatkuu toistaiseksi nykyisellä kokoonpanolla ja vahvuudella.

– Kriisinhallintaoperaatiot elävät ja muuttuvat jatkuvasti, joten kovin pitkälle tulevaa ei voida suunnitella. Suomalaisten hyvä työ operaatiossa on näkynyt siinä määrin, että pohjoisella alueella meille olisi kysyntää enemmänkin. Kaikki muutokset osallistumisessa ovat poliittisia päätöksiä, mutta kyllä tämä on paras palaute, jonka operaation johdolta voi saada, Saari päättää.