Hyppää sisältöön

JEF-ländernas expertworkshop för hybridhot i Helsingfors

Huvudstaben
Utgivningsdatum 11.3.2022 9.05
Pressmeddelande

Ett 40-tal hybridhotexperter från Joint Expeditionary Force (JEF) träffades i veckan i en workshop för att motverka hybridhot i Sandhamn i Helsingfors, Finland. Syftet med workshopen var att utbyta information mellan deltagande nationer om den breda spektrumpåverkande miljön. Ämnets relevans har understrukits av det pågående kriget i Ukraina.

Joint Expeditionary Force är en multilateral ram för försvarssamarbete som leds av Storbritannien och som består av tio länder: Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Sverige och Storbritannien. Finland anslöt sig till JEF sommaren 2017. Syftet med JEF-samarbetet är att utveckla de deltagande ländernas militära beredskap och vid behov att samarbeta i krissituationer.

Att förebygga och motverka hybridhot och bredspektrumpåverkan har varit en viktig del av JEF-samarbetet för Finland sedan starten. Hybridinflytande medel omfattar politiska, diplomatiska, ekonomiska och militära medel samt informations- och hybridinflytande. Bredspektruminflytande inkluderar hybridinflytande, men det innehåller också öppen användning av militärt våld mellan parterna.

JEF Counter-Hybrid Work Shop samlar de militära aktörerna i JEF-länderna och forskarnätverken vid European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats (Hybrid CoE).  Hybrid CoE är ett oberoende centrum i Helsingfors. Dess mål är att stärka det omfattande säkerhetstänkandet bland de 31 deltagande länderna, Europeiska unionen och Nato.

- JEF bygger på starka relationer som har utvecklats mellan deltagarna genom årtionden av samarbete. Genom en gemensam förståelse för de allt mer komplexa säkerhetsutmaningarna utvecklar vi förmågan att både känna igen och verka i en miljö med bred spektrumpåverkan, säger generalmajor Janne Jaakkola, planeringschef på Huvudstaben.

- Denna JEF Counter Hybrid Integration Workshop är viktigare och mer relevant än någonsin tidigare. Det gläder mig att vi kan sammanföra experter från hela JEF-deltagarnationerna för att diskutera och utveckla våra kollektiva planer och resurser för mothybrider. Detta första möte mellan likasinnade individer, övervägde proaktiva aktiviteter för att ge dilemman för våra motståndare, säger kommendören för JEF:s operationsstab, generalmajor Jim Morris.

- Genom att utbilda och arbeta tillsammans med JEF-länderna kommer vi att vara bättre förberedda för att motverka fientlig bredspektrumpåverkan både nu och i framtiden, och detta kommer också att förbättra vår gemensamma säkerhet, säger chefen för strategi och försvar, överste Sönke Marahrens från Hybrid CoE. Det europeiska kompetenscentrumet för att motverka hybridhot (Hybrid CoE) är ett oberoende internationellt centrum beläget i Helsingfors med syfte att stärka det övergripande säkerhetstänkandet i de 31 deltagande länderna, Europeiska unionen och Nato.

#JEF
#JEFtogether
 

 

´