Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Viikko on lyhyt aika Afganistanissa

Julkaisupäivä 25.4.2016 14.04 Blogit Maavoimat

Toimivat kuljetukset mahdollistavat kriisinhallintaoperaatiot kaukana kotimaasta. Afganistanissa Suomalaisen osaston kuljetuksien järjestelyistä vastaa yhdeksän vuotta Puolustusvoimissa kuljetusaliupseerina palvellut ylikersantti Janne. Hänen toimisto on Movement Control (MOVCON), joka toimii osana Suomen kansallista tukiosaa (NSC).

Ylikersantti Jannen pitkäaikainen haave päästä ulkomaan komennukselle alkoi realisoitua viime vuoden joulukuussa. Kiikarissa oli kotimaan toimenkuvaa vastaava työtehtävä Afganistanissa ja taskussa esimiehen puolto tehtävään. Työkavereiden positiiviset kokemukset, uuden perspektiivin hakeminen työhön ja työskentely monikansallisessa ympäristössä olivat innostaneet hakemaan kriisinhallintatehtäviin. Maaliskuussa Janne aloitti palveluksen Camp Marmalissa, Mazar-e Sharifissa. Vaikka ensimmäiseen operaatioon lähtiessä mielessä liikkui monenlaisia mietteitä, alku on yllättänyt positiivisesti.

- Aikaisemmin kuulemieni kertomusten pohjalta olin kyllä henkisesti varautunut kohtaamaan erilaisia haasteita, kertoo Janne puolentoista kuukauden kokemuksestaan toimialueella.

Vaikka Janne onkin saanut hyvin jutun juonesta kiinni, ei se tarkoita etteikö missio olisi vaatinut paljon myös uuden opiskelua.

-Lentohommat on olleet sellaista mitä ei ole tarvinnut kotimaassa tehdä. Se on ollut myös todella mielenkiintoista.

Camp Marmalin yhteydessä toimiva Mazar-e Sharifin lentokenttä onkin ehtinyt jo tulla tutuksi. Lentotermaalin väen ja sotilaspoliisin kanssa Janne asioi lähes päivittäin. Tärkeimpänä tehtävänä on joka toinen viikko saapuvan yhteispohjoismaisen huoltolennon järjestelyt Mazar-e Sharifin päässä. Janne huolehtii järjestelyistä sekä matkustajien että rahdin osalta. Hän vastaa myös tiedon kulkemisesta muiden pohjoismaiden suuntaan lentoon liittyen. Lentotoiminnan ollessa kyseessä myös paperitöiden tulee olla hoidettu tarkasti ohjeistuksen mukaan tarvittavine nimikirjoituksineen ja leimoineen.

-Työ on opettanut tarkkaavaisuutta ja rauhallisuutta. Kaikki on hyvä tarkastaa vielä kerran.

Rutiineista ja muodollisuuksista huolimatta töitä tehdään kuitenkin ihmisten kanssa.

-Suhteiden luominen on tässä työssä tärkeää. Kaikkien kanssa on tultava toimeen. Suomalainen ei yleensä helposti juttele vieraille mutta täällä on suhtauduttava avoimesti uusiin ihmisiin.

Janne on jo huomannut pienen rupattelun mukanaan tuomat hyödyt.

-Asioiden hoitaminen on sujuvampaa, kun on jo tultu tutuiksi.

Yhteistyön sujuminen operaatioalueella on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi Afganistanin sisäisissä rahtikuljetuksissa suomalaiset joutuvat tukeutumaan operaatiokumppaneihin. Vaikka yhteistyö onkin sujunut, tuo operaatioalue oman yllätyselementin järjestelyihin, kertoo Janne.

-Aina on oltava vaihtoehtoinen suunnitelma, jos alkuperäisen pohjalta ei voidakkaan jostain syystä edetä. Sääolosuhteet, operatiivinen tilanne ja kansalliset varaumat saattavat aiheuttaa suunnitelmiin muutoksia. Lisäksi joudumme sovittamaan omat kuljetuksemme toisten aikatauluihin.

-Ennakointi on tässä työssä välttämätöntä.

Janne onkin huomannut, että viikko on lyhyt aika Afganistanissa.

Viikot ovat kuluneet nopeasti myös kuljetusjärjestelyjen ulkopuolella. Suomalaisilla on Camp Marmalin sisällä oma tukikohta Camp Mira. Suomalaisen joukon lukumääräisesti pieni koko tarkoittaa, että kaikille löytyy monenlaista tehtävää alkaen joka lauantaisesta Camp Miran tilojen siivoamisesta. Jannen kokemuksen mukaan henki on ollut hyvä jo rotaatiokoulutuksesta lähtien.

-Porukalla tehdään, hän kuvaa asennetta suomalaisten keskuudessa.

´