Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Verkostoituminen on päivän sana myös Irakissa

Julkaisupäivä 9.6.2016 10.46 Blogit

Irakin Kurdistanissa keväinen luonnon vehreys alkaa jo väistyä kuivuuden ja paahteen tieltä. Jo toukokuussa lämpötilat vakiintuvat kuluttaviin 40 asteen lukemiin.

Spontaanit juoksulenkit ovat täällä vaihtuneet suunnitelmallisiin urheilusuorituksiin, joiden valmistelut on aloitettava jo edellispäivän nestetankkauksella. Työtehtävien välisiä aukkoja voisi kuluttaa mukavuudenhaluisesti myös ilmastoiduissa tiloissa, mutta liikunnan tuoma hyvänolon tunne jäisi kokematta.

Minulle voimailulla ja peruskuntoharjoitteilla on merkittävä vaikutus jaksamiseen operaatiossa, oli kyse sitten fyysisestä tai psyykkisestä jaksamisesta. Urheillessa itsensä ylittäminen toimii polttoaineena, joka tasapainottaa päivän haasteita ja pitkää erossaoloa kotijoukkoista. Tulosten nousu fyysisissä suorituksissa toimii myös mainiona lisänä rahapalkan päälle.

Kiinnostus Irakin operaatioon osallistumisesta syntyi heti operaation perustamisilmoituksesta keväällä 2015. Nyt kuluvana vuonna elämäntilanteen salliessa rohkaistuin aloittamaan hakutoimenpiteet operaatioon osallistumiseksi ja lopputulos oli mieluinen. Päätös Irakin operaatioon osallistumisesta oli omalta osaltani monien tekijöiden summa. Oman ammattiosaamisen kehittäminen ja halu ottaa osaa uuteen operaatioon ensimmäisten joukossa, olivat osasyynä päätökseen, mutta vaikuttavin tekijä oli edellisen kriisinhallintapalveluksen tuottamat hyvät kokemukset.

Palveleminen Afganistanissa jääkärijoukkueessa oli rikas kokemus, josta päällimmäisenä jäi mieleen vahva yhteisöllisyys niin oman joukon kuin muidenkin kansallisuuksien kesken. Palvelus oli mahtava tilaisuus nuorelle miehelle työskennellä kansainvälisessä ympäristössä ja päästä näkemään kulttuuriltaan aivan toisenlaista maailmaa.

Jo tovin vietettyäni Irakissa toimialueella rutiinit ovat alkaneet muodostua ja eläminen alkaa kulkea samankaltaista uraa kuin Afganistanissakin aikoinaan. Toimialueiden erot ovat kuitenkin selvästi havaittavissa. Irakin Kurdistaniin saapuessani olin yllättynyt läheisen kaupungin hyvästä infrastruktuurista ja siisteydestä. Länsimaisien suurbrändien mainoksia näkee kaikkialla, asukkaat ovat siististi pukeutuneita ja älypuhelimia räplätään siinä missä Suomessakin. Sota ISIS:tä vastaan näkyy katukuvassa vain lisääntyneenä turvallisuusviranomaisten määränä, keskeytyneinä rakennushankkeina ja päivittäisinä uutisina rintaman taisteluista.

Oman kokemuspohjani kannalta olen saanut onnekkaan mahdollisuuden nähdä kriisinhallintaoperaation nyt toisesta näkökulmasta. Afganistanissa työskentelin operatiivisessa joukossa ja nyt Kurdistanissa tehtäväni ovat operatiivista osaa tukevia. Työni Kurdistanissa on palkitsevaa ja opettavaista. Olen huomannut, että suhteiden luominen paikallisiin ja niiden ylläpitäminen on täällä arvokkainta valuuttaa. Tässä palataankin siihen oman ammattiosaamisen kehittämiseen, nimittäin Suomessa toimialani trendikkäin sana on verkostoituminen.

Kesäterveiset Irakista kuulemma kylmään kotimaahan!

Kirjoittaja on Erbilissä palveleva suomalainen rauhanturvaaja

´