Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Tehtävä Somaliassa

Julkaisupäivä 12.10.2017 11.34 Blogit

Pölyinen bunkkeri, hämärä ja Afrikkaan kuuluvalla tavalla hiostava. Italialainen komppanian päällikkö käy läpi viimeisen vuorokauden turvallisuustapahtumat, siirtymisreitit, päivän aikataulun ja toiminnan mahdollisesti eteen tulevissa tilanteissa.

Mogadishussa autopommit ja tulitaistelut ovat jokapäiväisiä. Kukaan ei tiedä tarkalleen kuinka paljon maan pääkaupungissa menehtyy ihmisiä päivittäin, mutta luku on kuitenkin kymmeniä. Tyypillisin häiriötilanne syntyy erilaisista räjähdeiskuista, joiden kohteet vaihtelevat satunnaisista suunnitelmallisiin ja tarkasti ajoitettuihin kohteisiin. Perinteiset taistelut käydään Mogadishun ulkopuolella, erityisesti maaseudulla.

Mogadishussa terroristit tekevät ajoittain monimuotohyökkäyksiä, jotka usein valitettavasti päättyvät sivullisten kuolemaan ja merkittäviin aineellisiin vahinkoihin. Somalian hallituksen joukot vastaavat näihin rutiininomaisesti tekemällä vastaiskuja ja tyhjentävät kokonaisia kortteleita ihmisistä etsiessään aseita ja räjähteitä.

Alueella vaikuttaa voimakkaasti kaksi terroristijärjestöä, Al Shabaab ja ISIS, sekä useita pienempiä rikollisjärjestöjä. Tavallista on myös klaanien ja yksittäisten paikallisten ihmisten keskinäiset välienselvittelyt aseellisesti. Näistä tapahtumista kuulemme päivittäin.

Tänään saamme kuulla, että käytämme vaihtoehtoista siirtymisreittiä, koska ensisijaisella reitillä on edellisenä iltana räjäytetty usean sadan kilon autopommi. Käskynannon jälkeen suomalaiset siirtyvät muiden kansallisuuksien mukana panssaroituihin ajoneuvoihin odottamaan lähtölupaa tilannekeskuksesta.

Italialaisen jalkaväkijoukkueen panssaroidut ajoneuvot käynnistävät moottorit. Suomalaiset rauhanturvaajat katselevat ikkunoista kun tarkastuspiste toisensa jälkeen ohitetaan ja lopulta saattue on Mogadishun kaduilla. Ajomatka kaupungin läpi kestää nopeimmillaan kolme varttia.

Maan heikon turvallisuustilanteen lisäksi Somalia kärsii pahasta kuivuudesta ja nälänhädästä, kuten koko Afrikan sarvi. Nälänhätä iskee pahimmin lapsiin, naisiin ja vanhuksiin. Matkalla Mogadishun läpi tilanteen voi havaita omin silmin.

Haasteista huolimatta Somalian pääkaupunkiin on perustettu laillinen hallitus ja sen turvana ovat miesmääräisesti vahvat poliisi- ja muut turvallisuusjoukot. Pääkaupunki on käytännössä kokonaan HESCO-vallein ja kulunvalvontapaikoin rajattua aluetta. Aseistettuja turvamiehiä on lähes joka risteyksessä.

Saavuttaessa perille, Suomalaiset rauhanturvaajat siirtyvät yleisesikuntaan. Vartijoita istuskelee joka ovella ja kaikilla käytävillä. Jotkut nukkuvat puiden alla. Suomalaiset rauhanturvaajat antavat panoksensa neuvotteluissa ja joukkojen koulutusta suunniteltaessa.

Toinen osasto odottaa lähtölupaa lentokentän kupeessa. Lopulta lupa saadaan ja osasto aloittaa siirtymisen kaupungin laitamilla sijaitsevaan koulutuskeskukseen. Paikalliset lapsikatraat vilkuttelevat iloisesti rauhanturvaajille, saattueen pujotellessa vilkkaan liikenteen seassa, väistellen kaduilla juoksentelevia aasi- ja vuohilaumoja.

Suomalaisilla rauhanturvaajilla on hyvä maine niin monikansallisessa tukikohdassa kuin Somalien keskuudessa. Useat kouluttajat ovat ansainneet kannuksensa muissa rauhanturvaoperaatioissa ja se näkyy myös somalien koulutustuloksissa.

EUTM Somalia- operaatio antaa poliittista ja strategista neuvontaa sotilaallisissa asioissa Somalian hallitukselle, puolustusministeriölle sekä yleisesikunnalle. Lisäksi operaatio kouluttaa kevyen jalkaväkipataljoonan.

majuri Teemu, EUTM-Somalia, Mogadishu