Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Suomalaisten reserviläisten ammattitaito näkyy Kosovossa

Julkaisupäivä 21.7.2023 13.03 Blogit

KFOR (Kosovo Force) on NATO- johtoinen, YK:n valtuuttama monikansallinen rauhaturvaoperaatio. KFOR:n tehtävä on taata turvallinen elinympäristö ja liikkumisenvapaus Kosovossa. KFOR-operaatioon osallistuu 27 eri kansallisuutta. Operaatio on jatkuva.

Turvallisuustilanne Kosovossa on vakaa ja rauhallinen, mutta jännittynyt. Pieniä levottomuuksia esiintyy ajoittain, varsinkin maan pohjoisosassa. Vaikka tilanne on alueella suhteellisen vakaa, on myös jännitteitä, joita on syytä seurata. Tämän takia etenkin Pohjois- Kosovossa KFOR:n läsnäolo muiden toimijoiden kanssa on jatkuvaa. KFOR ylläpitää joka hetki tilannekuvaa alueelta ja on valmistautunut toimimaan, mikäli tilanne pääsee yllättäen eskaloitumaan huonompaan suuntaan.

Suomi on osallistunut Kosovossa NATO-johtoiseen, vuonna 1999 perustettuun KFOR-operaatioon sen alusta alkaen. Henkilöstön ja joukkojen määrä on vaihdellut kulloisenkin tilanteen mukaan. Tänä päivänä KFOR- operaation painopiste on ei-kineettisessä toiminnassa ja joukoissa. Toki kineettisiä, perinteisiä joukkoja on myös operaatiossa riittävästi. Vahvennuksia saadaan tarvittaessa myös operaatioalueen ulkopuolelta. Nämä joukot harjoittelevat säännöllisesti toimintaa ja siirtymistä toimimaan Kosovossa. KFOR-joukot toimivat koko Kosovon laajuisesti ja tarkkailevat turvallisuustilannetta. Ensimmäinen toimija poikkeavassa turvallisuustilanteessa on Kosovon poliisi (KP) ja toinen toimija on EULEX (EU Rule of Law Mission). KFOR on kolmas toimija, mikäli kaksi ensin mainittua tarvitsevat tukea.

Suomalaisia palvelee KFOR-operaation esikunnassa ja muissa tehtävissä noin 60 henkilöä. Osaston nimi on SOK eli  Suomalainen osasto Kosovossa. Suomalaiset toimivat pääosin Camp Film Cityssa ja Camp Novo Selossa. Tukikohdat ovat hyvin lähellä toisiaan, noin 30 minuutin ajomatkan päässä. Muutoinkaan etäisyydet Kosovossa eivät ole pitkiä. Matkaa mitataan ajassa paikkojen A ja B välillä. Päätiestö on melko hyvässä kunnossa, mutta muu tiestö siltoineen on vaihtelevassa kunnossa.


KFOR Esikunta (KFORHQ)

Työtehtävät NATO-esikunnassa ovat mielenkiintoisia, eikä kahta samanlaista päivää ole. Monikansallisessa toimintaympäristössä työskentely tuo omia haasteita. Ihmiset tulevat eri kulttuuritaustoista ja omaavat kukin erilaisen kokemuksen aiempien työtehtäviensä perusteella. Yhteinen komentokieli on englanti, mikä aiheuttaa joskus mielenkiintoisia tilanteita. Englannin kieli sujuu yksiltä paremmin ja toisilta ei niin sujuvasti.

NATO käyttää paljon erilaisia lyhenteitä. Lyhenteet puhutaan harvoin auki, joten ne on opeteltava ulkoa, jotta pystyy kommunikoimaan toisten kanssa ilman väärinkäsityksiä. Ammatillinen kielitaito kehittyy varmasti NATO-operaatiossa, kuten myös mahdollisuus oppia NATO-esikunnan rakenteita ja johtamistapaa. Operaatiossa saa tutustua suorituskykyihin, joita Suomessa ei välttämättä pääse kokemaan.


Kansallinen tukiosa (National Support Element)

Tukiosa tuottaa SOK:lle huollon toimenpiteet materiaalin hankinnasta ajoneuvojen korjaukseen ja kaikkea siltä väliltä. Hankintoja tehdään paikallisilta yrityksiltä, kun se on mahdollista, mutta useat tuotteet on tilattava kotimaasta. Huollon koulutus ja tehtävät ovat tärkeitä operaation kannalta. Työtehtävät ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia.


PIONJ (Combat Engineer  Platoon)

Taistelupioneerijoukkue toimii Regional Command East (RC-E) alueella ja tukee kaikkia KFOR:n joukkoja pioneeritoiminnan kaikilla osa-alueilla. Tehtävien kirjo on joukkueella laaja eivätkä tehtävät katso kellonaikaa. Joukkueen ryhmät ovat aselajin eri osa-alueiden kärkiosaajia. Reserviläisten tuoma ammattitaito on mittaamattoman arvokasta joukkueen tehtävien toteuttamisessa. Hyvänä esimerkkinä työkoneryhmän jäsenet, jotka ovat alansa ammattilaisia kotimaassa ja tuovat ammattitaitonsa joukkueen käyttöön toimialueella.

Henkilökohtainen kanssakäyminen muiden kansallisuuksien kanssa myös varsinaisen toimistoajan ulkopuolella on tärkeää. Keskustelut vaikka perhe- elämästä tai harrastuksista syventävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Aina ei tarvitse puhua vain työasioista.

Yleisesti ottaen kaikkien suomalaisten rauhanturvaajien toimintaan on oltu erittäin tyytyväisiä. Suomalainen rauhanturvaaja on ammattitaitoinen ja häneen voi luottaa kaikissa tilanteissa.
 

KFOR Kansainvälinen kriisinhallinta etusivulle
´