Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Suojausjoukkueen elämää Irakissa

Julkaisupäivä 12.7.2022 14.52 Blogit

Tuttu herätyskellon ääni alkaa nousta unessa esiin kello 05:45 tiistaiaamuna. Herään, robottimaisin liikkein sammutan herätyskellon, juon yöpöydältä muutaman kulauksen vettä ja nousen ylös. Ilman sen ihmeellisempää tietoista ajattelua kävelen kaapille. Otan sieltä edeltävänä iltana valmiiksi laitetut lenkkivaatteet ja puen ne päälle. Meinaan kompastua kynnysmatolle jättämiini varsikenkiin. Katsoessani niitä muistan yön, jolloin juoksin ”Seek shelter”- hälytyksen kaikuessa suojaan ilman kenkiä. En halua tehdä samaa virhettä uudestaan. Päätän jatkossakin säilyttää kengät äsken mainitulla tavalla, valmiina, jotta on fyysisesti mahdotonta juosta ulos körmystä ilman kenkiä.

Saavun Camp Lionin porteille, muita aamulenkkeilijöitä ei vielä näy. Hengittäessä nenässä tuntuu tuttu, hivenen pölyinen ja saasteinen ilma, täysin erilainen kuin koti-Suomessa. Hetken päästä muut lenkkeilijät ilmestyvät paikalle. Turvallisuustilanteen ja siihen pohjautuvien määräysten takia emme saa liikkua yksin suomalaisten oman leirin, Camp Lionin, ulkopuolella. Toivotamme unisesti huomenet ja lähdemme juoksemaan tuttua, joka aamuista, noin seitsemän kilometrin aamulenkkiä. 

Lämpömittari kohoaa päivän mittaan vielä lokakuussakin niin korkealle, että ulkona suoritettu liikunta on järkevintä toteuttaa heti aamusta. Näin ollen monet ovat ottaneet tavaksi joka aamuisen lenkkeilyn tukikohdan alueella. Aamulenkki käynnistää päivän erinomaisesti, ja sen jälkeen voi hyvällä omalla tunnolla hakea ruokalasta maittavan aamupalan: tänään ajattelin ottaa pekonia, munakasta, hedelmiä ja jugurttia.

Palvelen Suomalaisen Kriisinhallintajoukon suojausjoukkueessa Irakin Erbilissä. Erbil on Kurdistanin itsehallintoalueen pääkaupunki ja Irakin pohjoisosan suurin kaupunki. Asukkaita Erbilissä on noin 1,5 miljoonaa. Suomalaisten osallistuminen Yhdysvaltain johtamaan koalitioon perustuu Suomen ja Irakin valtioiden väliseen noottien vaihtoon. Alunperin operaatio Inherent Resolve perustettiin taistelemaan niin sanottua Islamistista valtiota (ISIS), jonka paikalliset tuntevat nimella ”Daesh”, vastaan erityisesti Irakin alueella. Sittemmin operaation luonne on muuttunut neuvonantotoiminnan suuntaan, ja vuodesta 2017 alkaen Irakin ja Kurdistanin turvallisuusviranomaiset ovatkin ottaneet päävastuun Daeshin vastaisessa taistelussa sekä turvallisuuden ylläpidossa. Tässä blogitekstissä käsittelen erityisesti suojausjoukkueen toimintaa.

Suojausjoukkue toteuttaa henkilön- ja kohteensuojaustehtäviä operaation neuvonantotoimintaan liittyen. Lisäksi joukkue osallistuu tukikohdan suojaamiseen ja vartiointiin yhteistoiminnassa muiden tukikohdan kansallisuuksien kanssa. Joukkueen henkilöstö on pääosin palvellut useassa kriisinhallintaoperaatiossa. Suojausjoukkueen tehtävät ovat niin henkisesti kuin fyysisestikin vaativia. Tehtävät vaativat niin yksilöltä kuin ryhmältäkin kykyä mukautua toimintaympäristön asettamiin vaatimuksiin sekä soveltaa esimerkiksi koulutus- ja valintatilaisuudessa Säkylässä opetettuja taitoja ja tietoja. Tietenkin katsotaan eduksi jos henkilöllä on aikaisempaa henkilönsuojaus- tai poliisitaustaa, mutta niiden puuttuminen ei ole este valituksi tulemiselle. Keskeistä suojausjoukkueen toiminnassa on mahdollistaa suojattavien henkilöiden ja kohteiden normaalin toiminnan jatkuminen, suojaavan osaston toiminnasta riippumatta. Osasto on jatkuvasti suojattavan henkilön saatavilla, mutta ei tiellä. Tehtävä on onnistunut, kun suojattavat henkilöt eivät kiinnitä erityistä huomiota suojueeseen tai sen toimintamalleihin.

Tyypillinen suojausjoukkueen sotilaan päivä Irakissa koostuu oikeastaan seuraavista asioista: ryhmänjohtajan käsky tulevasta tehtävästä, tehtävään liittyvien valmistelujen toteuttamisesta, käsketyn tehtävän suorittamisesta sekä fyysisestä ja henkisestä toimintakyvystä huolehtimisesta.

Vapaa-ajan aktiviteetit suojaustehtävien vastapainona

Suomalaiset majoittuvat Erbilissä omassa leirissä, joka sijaitsee Yhdysvaltojen johtaman laajemman tukikohdan alueella. Suomalaisten leirin tilat ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet ovat loistavalla tasolla. Leirin sisältä löytyy kaksi kuntosalia sekä kardiolaitteita kestävyysurheilun harrastajille. Liikunta ja fyysisestä toimintakyvystä huolehtiminen ovat lähes jokaiselle sotilaalle henkilökohtaisen jaksamisen kannalta elinehtoja. Itselleni kestävyysurheilu on lähellä sydäntä, ja näin pyrinkin päivittäin tekemään vaihtelevaa kestävyysharjoittelua palvelustehtävien lomassa. Myös lihaskuntoharjoitteluun on suomalaisten leirissä erinomaiset mahdollisuudet.

Lisäksi leiristä löytyy mahdollisuudet elokuvien ja sarjojen katseluun sekä pelaamiseen. Tietysti leirissä on myös aito suomalainen sauna; missä suomalainen, siellä sauna. Tämä sanonta pätee myös Irakin Kurdistanissa. Majoitustilat ja asuinkörmyt ovat myös siistejä ja viihtyisiä. Jokainen sisustaa körmynsä itsensä näköiseksi tehden siitä itselleen kodin seuraavan kuuden kuukauden ajaksi. Voidaan todeta, että henkilöstön jaksamisen kannalta SKJI:n palvelut ja resurssit ovat erinomaisella tasolla.

Tässä operaatiossa palveleminen sopii erityisesti sellaiselle henkilölle, joka haluaa haastaa itseään ja pystyy toimimaan nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Suomalaiset ovat tulleet operaatiossa tunnetuksi kyvystään sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Tämä kertoo myös ammattimaisesta suojaustoiminnasta. Porin Prikaatin Kriisinhallintakeskuksen johtama koulutus- ja valintatilaisuus mahdollistaa sotilaan perustaitojen palauttamisen mieleen myös niille, joilla on vierähtänyt hetki aikaa edellisestä operaatiosta tai varusmiespalveluksesta. Rotaatiokoulutusta muokataan ja kehitetään jatkuvasti siten, että se vastaisi mahdollisimman hyvin operaation vaatimuksiin. Esimerkiksi henkilönsuojauskoulutuksen määrää on lisätty tähän operaatioon lähtevän henkilöstön koulutuksessa.

Seuraavaksi alan itse valmistautumaan palvelusvapaisiin. Kotona käyminen ja läheisten näkeminen helpottaa jaksamista operaation arjessa. Aseiden huoltamisen ja körmyn siivoamisen jälkeen pakkaan varusteeni ja suoritan viimeisen juoksutreenin ennen lähtöä.

Kävelen kompressorille puhdistamaan ilmalämpöpumpun suodatinta. Päivittäiset toimenpiteet suomalaisten tukikohdassa ovat täydessä käynnissä: jotkut tarkastavat ja valmistelevat ajoneuvoja seuraavaa tehtävää varten, osa on juuri palannut tehtävältä käyden läpi havaintoja ja huomioita, osa taas suuntaa liikuntavarusteet päällä kohti kuntosalia. Toiminta pyörii tehokkaasti suomalaisten tukikohdassa myös poissaollessani. Nyt on kuitenkin aika kääntää katseet hetkeksi kotimaahan, ja hyvin ansaittuihin palvelusvapaisiin.

Oskari