KRIHAblogi

 

Sotilastarkkailijan normiviikko - Telttailemassa

Julkaisupäivä 20.7.2016 16.34 Blogit Maavoimat

Kun tehtävänä on yötarkkailu (Night Observation Post), toteutetaan se yleensä yhdessä viereisen kenttäaseman sotilastarkkailijoiden kanssa. Tällä kertaa oli meidän vuoromme matkustaa "naapuriin".

Suuntasimme kohti tehtävän mukaista tarkkailupaikkaa kenttäasemalla nautitun lounaan jälkeen. Perillä hyödynsimme valoisan ajan viime hetket pystyttämällä leirimme, valmistelemalla tarkkailuvälineet käyttökuntoon sekä ilmoittamalla viestiasemille toimintamme aloittamisesta.

Auringon laskun jälkeen näkyi vain muutamia yksittäisiä valoja. Vaikka päivät ovat lämpimiä, oli yö yllättävän kylmä. Pilkkopimeässä tähystystehtävän suorittaminen on lähinnä kuulostelua. Otimme määräajoin yhteyttä viestiasemiin. Oman valvontavuoron päätyttyä oli aika kömpiä telttaan nukkumaan. Sotilastarkkailijat majoittuvat telttoihin aina silloin, kun tarkkailutehtävä kestää yön yli.

Aamulla herätyksen jälkeen söimme aamupalan, purimme leirin ja aloitimme paluumatkan omalle kenttäasemalle. Tällä kerralla meillä ei ollut erityistä raportoitavaa. Vierailut (Field Visit) toisille kenttäasemille tuovat mielenkiintoista vaihtelua arkirutiiniin. Silloin on myös mahdollisuus tavata operaatiossa palvelevia muita sotilastarkkailijoita.

Pakistanin hallinnoimassa Kashmirissa on todella kaunis luonto. Erityisesti vuoret viehättävät minua. Tästä syystä minun onkin hankala ymmärtää, miten ympäristöä välillä kohdellaan esimerkiksi heittämällä jätteitä luontoon. Täällä riittää kauniita vuoristomaisemia, mutta turistit ovat tunnetusti vaativia. Mainoskuvissa ei näy roskan roskaa, mutta todellisuus on usein toinen. Muutoksen on lähdettävä asenteista. Asennemuutos on puolestaan aloitettava koulusta. Lapset kyllä oppivat, mutta ensin on opettajien opittava. Aikaa muutokseen menee vähintään yksi sukupolvi. Aika näyttää ovatko ihmiset valmiita muutokseen.

Komentajakapteeni Kari Laakko. Kirjoittaja toimii kenttäaseman päällikkönä UNMOGIP-operatiossa Kashmirissa.

Selaa blogin artikkeleita