Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Sotilaasta rauhanturvaajaksi, osa 5

Julkaisupäivä 22.3.2019 8.47 Blogit

Lyhyen operaatiossa vietetyn aikani perusteella voin sanoa, että kriisinhallintapalvelus on ainutlaatuinen kokemus, jossa opituista taidoista tulee hyötymään siviilielämässä. Oli se sitten ryhmässä työskentelyä, sosiaalisia taitoja, itsetuntemusta, uuden kulttuurin tapojen tuntemista, sotilaallisia taitoja tai perspektiiviä omaan elämään. Tämä on eräänlainen kasvattava kokemus, jossa arki ja työ kulkevat käsi kädessä.

Onhan niin, että jos arki ei ole kunnossa, niin ei mistään sen isommastakaan tule mitään. Eikä ole niin, että täällä opitut taidot tulevat tarpeettomaksi siviilissä. Päinvastoin. Itsetuntemus, yhteistyökyky, jämäkkyys ja avoimuus kantavat sekä kriisinhallintapalveluksessa että siviilissä pitkälle. Siksi kehitysmatka sotilaasta rauhanturvaajaksi ei ole pelkästään työn kannalta tärkeä, vaan myös sen kannalta millainen ihminen täältä lähtee takaisin siviiliin.

Joku saattaa pitää Libanonia tylsänä operaationa ja ajatella, että neljä kuukautta ilman lomia ei ole sen arvoista. Itse taas ajattelen, että tämä on hyvä paikka ensikertalaiselle tutustua siihen mitä rauhanturvaajan arki kaikessa tylsyydessään kaiken sen valtamedian romantisoinnin jälkeen on. Jos et kestä operaation arkea Libanonissa, niin et todennäköisesti kestä sitä muissakaan operaatioissa. Jos kestät, niin kestät todennäköisesti helpommin vastoinkäymisiä myös omassa arjessasi siviilissä.

Onkin syytä pitää ajatukset tulevassa. Täällä vietetty aika on vain pieni etappi elämässä. Se, mitä haasteita täällä kokee on varmasti nyt vahvana mielessä, mutta kokonaiskuvassa enemmän merkitsee se, mitä niistä haasteista oppii ja se millaiset tuttavuudet säilyvät reissun jälkeen.

Kaikki haastattelemani henkilöt pitivät reissua tähän asti positiivisena kokemuksena. Ilouutisena kriisinhallintatehtävien rekrytointisektorille voin todeta, että SKJL:n sosiaalikuraattorin laajemman koko komppanialle suunnatun kyselyn mukaan tällä hetkellä noin 80% olisi valmis hakemaan joskus uudelleen operaatioon. Kuulun myös itse tähän joukkoon.

Suosittelen tätä työtä kaikille, jotka haluavat tarttua haasteeseen tai vaihtelua siviilielämään. Omaa "jäniksen vuottaan" haikaileville rauhanturvaoperaatio tarjoaa kokemusrikkaan tauon siviilistä. Hyvällä asenteella pärjää täällä pitkälle. Maailmaa et tule täällä neljän kuukauden aikana muuttamaan, mutta ehkä itseäsi tulet.

Markus

´