Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Muistetaanpa missä ollaan

Julkaisupäivä 1.10.2021 14.05 Blogit

Näillä kansallisen vanhimman sanoilla alkaa jokainen suomalaisten viikkopalaveri. Se tarkoittaa sitä, että vaikka meillä olisikin rauhallista, pitää aina muistaa alueen riskit. Ei voi turtua arkeen, ei voi unohtaa tämän maan ongelmia.

Tervehdys täältä Itä-Afrikasta, Intian valtameren rannalta. Blogin kirjoittamishetkella täällä on meneillään jonkinasteinen sadekausi, vettä tulee melkein päivittäin tasaisin aikavälein eli keli on suomalaiselle sotilaalle aivan passeli. Suurimman osan vuodesta aurinko kuitenkin paistaa tasaisen paahtavasti. 

Tehtävä Somaliassa

EUTM-Somalia eli Euroopan unionin koulutusoperaatio Somaliassa keskittyy nimensä mukaisesti Somalian turvallisuusjoukkojen kouluttamiseen ja neuvonantoon. Armeijan ja poliisien koulutuksessa pääpaino on Somalia-johtoisen koulutusjärjestelmän luomisessa, jonka avulla valtio kykenisi ylläpitämään joukkojensa koulutusta ja siten parantamaan maansa turvallisuustasoa.
 
Operaatiossa suomalaiset työskentelevät osana monikansallisia tiimejä. Eri tiimeillä/ toimistoilla on omat vastuualueensa. Suomalaiset ovat arvostettuja omissa työyhteisöissään korkean työmoraalinsa takia. 

Kouluttajien arki

Koulutus alkaa kurssien suunnittelusta, ja kursseja voi olla käynnissä useita samanaikaisesti. Jokaiselle kouluttajalle jaetaan omat vastuualueet, minkä jälkeen kouluttajat alkavat valmistella vastuualueidensa koulutusmateriaalia. 

Kurssien oppilasmäärät vaihtelevat noin 10–50 oppilaaseen. Kurssien pituudet voivat olla viikosta jopa useisiin kuukausiin. Koulutustilat ja harjoitusalueet ovat suhteellisen pieniä, joten välillä on kyettävä improvisoimaan.  

Koulutettavat ja tulkit arvostavat suomalaisten kouluttajien rauhallisuutta ja selkeyttä koulutuksissa. Paikallistulkit ovat erittäin kokeneita ja ammattitaitoisia. Vuosia koulutuksia tulkanneina he ymmärtävät jopa välillä ilmenevää suomalaista rallienglantia. 

Koulutuspäivät alkavat siirtymisellä koulutuskeskukseen suojausjoukkueen saattueella. Koulutukset kestävät yleensä aamupäivän. Sen jälkeen on yleensä vielä toimistotyötä, ja illat ovat vapaat. 


Työpäivän jälkeen

Jokainen käyttää vapaa-aikansa eri tavalla, ja tukikohdassa onkin monia mahdollisuuksia. Vasta valmistunut uusi sali tarjoaa todella hyvät mahdollisuudet pitää kiinni salimaksimeista ja siten näyttävistä hauiksista. 

Tässä rotaatiossa suomalaiset ovat kunnostautuneet talkootöissä ja uudistaneet yhteisiä tiloja. Esimerkiksi uudistunut sauna on erittäin viihtyisä. Saunan terassilla jäähdyttely saunomisen lomassa on tunnelmallista päiväntasaajan tähtitaivaan alla. Muille kansallisuuksille on tullut tutuksi suomalaisten harras saunominen ja grillaus. Ne ovatkin parhaita tapoja luoda kotimaista tunnelmaa.

Tukikohdassa internet toimii tarpeeksi hyvin. Läheisiin yhteydessä oleminen on vaivatonta. Yhteydet eivät kuitenkaan riitä, jos suunnitelmissa on harjoitella eSports-ammattilaiseksi.

Ruoka tukikohdassa on hyvää, mutta välillä se toistaa itseään. Siksi tuommekin kotimaan lomilta omissa laukuissamme niin sanottua suomimuonaa, esimerkiksi makkaraa ja ruisleipää.

Kiinnostaako kriha?

Operaatiot ovat ainutlaatuisia mahdollisuuksia kehittyä uniikeissa ympäristöissä, erilaisten ihmisten keskuudessa. Kuukausien saatossa työporukat kasvavat yhteen, ja saat paljon uusia kansainvälisiä kaverisuhteita. Jos yhtään tuntuu siltä, etta operaatioon lähteminen kiinnostaa, suosittelemme vahvasti hakeutumaan reissuun. 

EUTM-S suomalaiset kouluttajat M, T & J