Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Malissa tarvitaan monipuolista osaamista

Julkaisupäivä 30.10.2017 16.29 Blogit Maavoimat

MINUSMA-operaation (The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) tehtävänä on tukea Malin laillista hallintoa ja auttaa sitä saavuttamaan sekä ylläpitämään turvallinen toimintaympäristö maan jälleenrakentamiseksi. Operaation erityishuomio on maan pohjoisosassa.

Operaation toiminta perustuu moniulotteiseen lähestymistapaan, jossa sotilaallinen rauhanturvaaminen on vain operaation yksi osa-alue. Tehtävään kuuluu esimerkiksi siviilien suojelu, ihmisoikeuksien valvonta, humanitaarisen avun sekä paluumuuton mahdollisuuksien tukeminen, valtiohallinnon vaikutuksen laajentaminen, vaalien järjestämisen tukeminen, kulttuuriperinnön suojeleminen ja terrorismin vastainen toiminta.

Tällä hetkellä operaatiossa palvelee noin 11 000 sotilasta sekä lähes 2 000 poliisia ja 1 500 siviilityöntekijää. Sotilaiden tehtävänä on mahdollistaa YK:n alajärjestöjen kuten WFP:n, UNHCR:n (YK:n pakolaisjärjestö), UNICEF:n (YK:n lastenjärjestö) ja UNMAS:n (YK:n humanitaarinen miinantorjuntajärjestö) turvallinen toiminta. Tehtävässään sotilaat toimivat läheisessä yhteistyössä Malin omien turvallisuusviranomaisten kanssa. Suomi osallistuu MINUSMA-operaatioon tällä hetkellä kahdeksan sotilaan ja yhdeksän poliisin voimin. Näiden lisäksi EU:n sotilaallisessa koulutusoperaatiossa, EUTM Mali-operaatiossa palvelee kaksi suomalaista sotilasta, ja EU:n siviilikriisinhallintaoperaatio EUCAP-Sahelissa on mukana yksi suomalainen poliisi.

Siviili- ja sotilaskriisinhallinta kuuluu Suomessa kahden eri ministeriön hallinnonalaan, mutta operaatioalueella yhteistyö on kiinteää ja toimivaa. Bamakossa palvelevat sotilaat tukevat tarvittaessa sektoreillaan työskenteleviä poliiseja, kun he ovat käymässä pääkaupungissa. Poliisit antavat tarvittaessa tukea suomalaisille sotilaille, kun he käyvät työtehtäviin liittyvillä lyhyillä käynneillä maan pohjoisosissa.

Suomalaisten sotilaiden monipuolinen tausta on usein vahvuus MINUSMA:n kaltaisessa kokonaisvaltaisessa operaatiossa. Kriisinhallintatehtävissä palvelevien reserviläisten siviiliosaamisen kautta operaatioon tiivistyy henkilöstömääräänsä monipuolisempi osaaminen.

– Pystyn käyttämään poliisin ammatillista osaamista lähes päivittäin työtehtävien liittyessä tapaamisiin paikallisviranomaisten kanssa, sotilaana palveleva Jari kertoo.

MINUSMA:n poliisiosaston poliisineuvonantajana työskentelevä Janne on puolestaan hyötynyt myös aiemmasta kokemuksestaan sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä.

Operaation sotilaskomponentissa palvelevan Jonin tehtäviin puolestaan kuuluu arviointi Malin siviiliyhteiskunnan ja koulutusjärjestelmän vaikutuksesta koko Malin kehittymiseen tulevaisuudessa.

– Olen toiminut opettajana, ja siitä on ollut apua nykyisissä tehtävissäni, Joni kertoo.

Suomalaisten keskinäinen yhteistyö toimialueella toimii saumattomasti riippumatta organisaatiosta. Ainoina ongelmina ovat maan pitkät välimatkat, haastavat kulkuyhteydet ja vaihteleva turvallisuustilanne maan eri osissa. Pinta-alaltaan Mali vastaa neljää Suomea, ja jopa lentämällä matka pääkaupunki Bamakosta Gaoon tai Timbuktuun kestää noin kaksi tuntia. Onneksi kuitenkin tapaamme aika-ajoin toisemme joko työtehtäviin tai matkajärjestelyihin liittyen ja pääsemme vaihtamaan kuulumisia siitä, kuinka maa makaa Malin eri osissa.

Aikaisemmissa KRIHAblogeissa on sivuttu lähinnä sotilaspuolen toimintaa ja tunnelmia operaatiosta. Kokonaisuuden kannalta täytyy muistaa, etteivät sotilaat ole ainoita toimijoita tässäkään kriisinhallintaoperaatiossa. Suomalaisten siviilien, kuten poliisiasiantuntijoiden, lähettämisestä tähänkin operaatioon vastaa Kuopiossa sijaitseva Kriisinhallintakeskus (Crisis Management Centre Finland, CMC Finland).

Lue lisää Kriisinhallintakeskuksesta:

https://www.cmcfinland.fi/tag/minusma/

Kirjoittaja on Malissa työskentelevä reserviläinen ja opetusalan ammattilainen Suomesta.

´