Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Kärpäsenä katossa suojausjoukkueen tehtävällä

Suojausjoukkueen arki Irakissa koostuu henkilönsuojaustehtävien valmistelusta ja toteuttamisesta sekä erilaisten sotilaallisten taitojen harjoittamisesta, kuten lääkintäkoulutuksesta.

Julkaisupäivä 7.10.2022 11.25 Blogit

Reissun päällä herätysääneksi on valikoitunut Planet Funkin "Chase the Sun", jonka alkaessa rytmittää päivää pärähtävät valot päälle körmyn molemmissa päädyissä. Aamulenkki jää tänään pois ohjelmasta, sillä tiedossa on aikainen lähtö tehtävälle. Lyhyt matka ruokalaan taittuu panssaroidulla Land Cruiserilla, eikä taistelijaparini tyydy tänään pelkkään puuroon, vaan tilaa kyytipojaksi myös ruokalan kuuluisan omeletin. Ruoan suhteen Kurdistanin pääkaupungissa Erbilissä sijaitseva tukikohtamme ei tuota pettymystä, sillä jokaisella aterialla on tarjolla monipuolinen valikoima erilaisia lämpimiä ruokia, mutta myös salaattia sekä tuoreita hedelmiä. Vahva aamukahvi lähtee take-away kupissa mukaan ja suuntaamme autopesulle ennen ajoneuvon lopullista valmistelua. Meillä suomalaisilla on tapana pitää ajoneuvot viimeisen päälle kunnossa, jotta maineemme suojattavien henkilöiden keskuudessa säilyy erinomaisella tasolla. Siistit, kiiltävät ajoneuvot yhdessä puhtaiden vaatteiden ja reippaan asiakaspalveluasenteen kanssa ovat nimittäin nostaneet suomalaiset saattueet ensimmäiseksi vaihtoehdoksi, kun tärkeitä henkilöitä kuljetetaan tapaamisiin.

Tukikohtamme, Camp Lion, on osa suurempaa amerikkalaisjohtoista tukikohta-aluetta. Porteista sisään ajaessamme on osa ryhmästä jo lastaamassa varustusta ja tukiaseita ajoneuvojen kyytiin. Toimimme körmykaverini kanssa tänään "vip-autona", joten tarkastamme vielä, että takapenkillä on kaikki kunnossa edellisillan siivouksen jäljiltä. Lisään ajoneuvon jääkaappiin vesipullojen sekaan varmuuden vuoksi muutaman virvoitusjuomatölkin, minkä jälkeen on aika huolehtia oma varustus kuntoon. Ryhmän toiminta ja tekeminen on täällä jouhevaa, sillä jokainen yksittäinen taistelija on tarkasti perillä omista tehtävistään ja huolehtii, että oma varustus tehtävälle lähdettäessä on kunnossa. Kaveria autetaan ja töitä on mukava tehdä joukkuehengen ollessa korkealla tasolla.

Edellisestä tehtävästämme on jo muutama päivä aikaa, joten olemme innolla odottaneet uutta keikkaa. Valmiustarkastuksessa ryhmänjohtaja käy läpi viimeisimmän tiedustelutiedon Erbilin ja Kurdistanin alueelta, testaamme korvanappien toiminnan ja lataamme aseet. Kaikki on valmista vippien noutoa varten. Henkilönsuojaaminen Irakissa on kaikkea muuta kuin jäykkää sotilastyötä. Etenkin lähisuojamiehen tehtävä, joka minulle tänään on valikoitunut, vaatii hyviä sosiaalisia taitoja, englanninkielen osaamista, rentoa, mutta tarkkaa asennetta sekä pelisilmää. Tavoitteemme ei ole ainoastaan maksimoida vipin turvallisuutta päivän aikana, vaan myös tehdä hänen olonsa mahdollisimman mukavaksi matkan aikana. Se ei ole aina helppo tehtävä, sillä liikenne Erbilissä on ajoittain kaoottisen ruuhkaista, eikä liikennesääntöjä kunnioiteta samalla tavalla kuin kotimaassa. Etenkin kuljettajilta vaaditaan rautaisia hermoja ja ennakointitaitoja.

Suojueemme luovii liikenteen seassa sujuvasti ja saavumme ajallaan tapaamispaikalle. Nousen ensimmäisenä autosta ja avaan takaoven suojattavan henkilön puolesta. Lähisuojamiehenä olen ryhmämme jäsenistä ainoa, joka seuraa delegaation perässä tapaamistilaan. Hymyilen ja nyökkään paikallisten peshmerga-sotilaiden suuntaan ja saan vastaukseksi hyväksyvän nyökkäyksen takaisin. Tehtäväni on odottaa vartiossa tapaamispaikan oven ulkopuolella ja pitää huoli siitä, että suojattavan henkilön turvallisuus säilyy myös tapaamisen aikana. Samalla saan korvanappiini tiedon, että tapaamispaikan ulkopuolella ajoneuvot on saatu parkkeerattua ja ulkoalueen vartiointi on järjestetty suunnitelmien mukaisesti. Kaikki on sujunut rauhallisesti ja suurempaa huomiota herättämättä.

Suomalaisilla on hyvä maine myös paikallisten silmissä. Tapaaminen on hädin tuskin ehtinyt alkaa, kun eräs tapaamispaikan työntekijöistä tulee tarjoamaan minulle teetä. Hyvien tapojen mukaisesti otan kuuman, vahvasti sokerilla maustetun juoman vastaan ja lausun kiitokseni paikallisella kielellä, "supas". Noin tunnin kuluttua tapaaminen päättyy. Tervehdin suojattavaa henkilöä ja saan osakseni nyökkäyksen, jonka tulkitsen tarkoittavan sitä, että nyt on aika palata tukikohdan alueelle. Lähden saattamaan suojattavaa vippiä ja muuta delegaatiota ajoneuvoja kohden. Ryhmä on juuri ehtinyt siirtämään ajoneuvot tapaamispaikan oven eteen, josta otamme suojattavat henkilöt ajoneuvojen kyytiin ja poistumme paikalta yhtä sujuvasti kuin sinne olimme saapuneetkin. Paluumatkalla suojattava henkilö yskäisee ja kertoo kurkkuaan kuivaavan. Olipa onni, että meillä sattuu jääkaapista löytymään kylmiä virvokkeita. Molemmat suojattavat henkilöt ovat palveluun tyytyväisiä.

Tehtävämme ei pääty vielä suojattavien henkilöiden kyydistä jättämiseen, vaan sen jälkeen käymme perinteisesti ryhmänjohtajan johdolla läpi havainnot tehtävältä ja hoidamme muut jälkitoimet, kuten ajoneuvojen tankkaukset ja varusteiden purkamisen. Tehtävä on sujunut suunnitelman mukaan ja suurin kiitos kuulunut jälleen kerran suojattavan henkilön suusta. Suomalaisten herrasmiesmäinen tapa hoitaa henkilönsuojausta toimii edelleen.

Työn ja vapaa-ajan tasapainottelu operaatiossa

Arki suojausjoukkueen jäsenenä Irakissa koostuu henkilönsuojaustehtävien valmistelusta ja toteuttamisesta, erilaisten sotilaallisten taitojen harjoittamisesta sekä vapaa-ajasta. Tänään meillä on ohjelmassa onnistuneen tehtävän päätteeksi lääkintäkoulutusta. Varautuminen poikkeustilanteisiin on edelleen suomalaisten valtti ja tänään harjoittelemme toimintaa liikenneonnettomuudessa.

Tukikohdan ulkopuolelle suuntautuvilla tehtävillä on aina mukana vähintään yksi lääkinnän ammattilainen, mutta tilanteen sattuessa on tärkeää, että jokainen ryhmän jäsen kykenee toimimaan lääkintämiehenä. Muutaman tunnin koulutuksen aikana kertaamme aiemmin oppimiamme taitoja kiristyssiteen kiinnittämisestä, syvennämme osaamista neulatorakosenteesin tekemisestä paineilmarinnan purkamiseksi ja harjoittelemme hätäsiirron tekemistä ajoneuvosta sekä viestitysproseduureja evakuointihelikopterin kanssa. Lääkintätoimenpiteiden teoreettinen osaaminen on tärkeää, mutta käytännönläheisissä case-harjoitteissa etuna on konkreettinen muistijälki toimenpiteen suorittamisesta. Joukkueen sairaanhoitaja on maalannut tällä kertaa ratkottavaksemme useampia erilaisia kolarin aiheuttamia loukkaantumisia, joita taistelijapareittain pääsemme hoitamaan. Jokainen ryhmämme jäsen on jälleen pykälää valmiimpi toimimaan, mikäli epätoivottava tilanne pääsee sattumaan jollekin meistä tai suojattavista henkilöistä seuraavan tehtävän aikana.

Suojausjoukkueen jääkärit ovat pääosin reserviläisiä ja joukko on koottu ympäri Suomea toimintavalmiuteen itsensä ilmoittaneiden keskuudesta. Jo operaatioon lähtöä edeltävän rotaatiokoulutuksen aikana oli selvää, että tästä porukasta on helppo löytää hyviä ystäviä, joiden kanssa vapaa-ajan viettäminen operaatioalueella tulee olemaan mukavaa. Urheilu yhdistää suojausjoukkueen jäseniä, ja Camp Lion tarjoaa tähän erinomaisia mahdollisuuksia. Kuntosalilla on mahdollisuus niin voimaharjoitteluun kun aerobiseenkin treeniin. Aamulla välistä jäänyt lenkki tulee kuitattua kuntopyörän selässä hikoilemalla. Liikunta on lukemisen ohella itselleni mieluisimpia tapoja saada ajatukset hetkellisesti pois päätehtävästämme.

Päivä päätetään perinteisesti saunomalla ja kertaamalla seuraavan päivän ohjelmaa. Körmykaverin kanssa käymme vielä saunan jälkeen heittämässä kierroksen dartsia. Ei välttämättä olisi uskonut operaatioon lähtiessä, että minusta on kuoriutunut harjoituksen myötä oivallinen dartsin heittäjä. Uusia harrastuksia voi löytää ihmeellisistä paikoista. Laitetaan "Chase the Sun" soimaan, ja huomenna ollaan valmiita taas uusiin haasteisiin. Aika operaatiossa kuluu nopeasti ja tästäkin päivästä saan hyvät muistot itselleni kirjattavaksi omaan päiväkirjaani.
 

OIR
´