Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Kansainvälisiä kokemuksia hankkimassa

Julkaisupäivä 19.3.2021 12.44 Blogit

Alun perin lähdin operaatioon mielenkiinnosta kansainvälisessä ympäristössä työskentelyä kohtaan. Etukäteen oli vaikea hahmottaa, mitä arki tällaisessa ympäristössä työskennellessä todellisuudessa on.

Arkirutiineihin ja omaan tehtävään sain koulutuksessa hyvät eväät ja lähes välittömästi alueelle saavuttuani pääsinkin käsiksi työtehtäviini. Hektinen alkuviikkojen työtahti ja uuden informaation määrä oli jokaiselle uudelle varmasti haaste. Kuitenkin jo koulutuksessa hyvin yhteen hitsaantunut porukka auttoi huomattavasti tilanteeseen sopeutumisessa. Saapuessamme alueelle helmikuussa oli sää lähes vastaava kuin Suomessa, joten se ei silloin luonut ylimääräistä kuormitusta. Kesällä kuitenkin lämpötilat parhaimmillaan kohosivat yli +50 °C ja tämä toi mukanaan uusia haasteita.

Palvelin Suomalaisessa kriisinhallintajoukossa Irakissa hankkijana. Siviilikoulutukseltani olen insinööri ja työskentelen teollisuudessa. Operaatiossa pääasiallinen tehtäväni oli vastata kotimaasta ja paikallisesti tehtävistä hankinnoista. Vastasin myös erilaisten sopimusten valmistelusta, sekä pidin tiiviisti yhteyttä tukikohdan eri kansallisuuksiin ja paikallisiin toimijoihin. Viikoittaiset hankintamatkat viereiseen kaupunkiin olivat yksi tehtävän tarjoamista hienoista mahdollisuuksista päästä tutustumaan lähemmin kulttuuriin ja paikallisiin ihmisiin. Valitettavasti paikallisesta COVID-19-tilanteesta johtuen nämä matkat eivät olleet mahdollisia syksyn 2020 aikana, mutta palvelukseni alussa pääsin niistäkin nauttimaan.

Paikallisten kanssa neuvottelu ja työskentely oli erittäin mielenkiintoista. Samalla pääsin haastamaan itseäni kielitaidon, kommunikaatiotaitojen ja hallinnollisten taitojeni puolesta. Uskon, että operaatiosta saatu työkokemus varmasti auttaa minua tulevaisuudessa kehittymään siviilityötehtävissäni. Kokemukset ovat antaneet myös aivan uutta perspektiiviä erilaisten ihmisten kanssa toimimiseen ja uusia apuja ihmisten kohtaamiseen. Tukikohtamme ollessa todella tiivis yhteisö vaadittiin jokaiselta kykyä sopeutua ja toimia erilaisten persoonien kanssa. Osallistuminen erilaisiin yhteisiin tehtäviin, jotka eivät varsinaisesti omaan tehtävään liittyneet, oli välttämätöntä tukikohdan toiminannan kannalta. Lomien ja muiden erityistilanteiden vuoksi oli jokaisella myös velvollisuus auttaa eri tehtävän hoitajia ja sitä kautta pääsimme myös tutustumaan eri toimialojen tehtäviin. Avoin mieli ja toisten huomioon ottaminen olivat avainasemassa hyvin toimivassa työyhteisössä.

Operaation tarjoamat tehtävät ovat hyvin monipuoliset. Koulutus ja Force Protection tehtävät ovat enemmän perinteisiä partiointi ja koulutus tehtäviä. Esikuntatehtävät taas tarjoavat aivan erilaisia haasteita ja käytännössä koulutustaustasta riippumatta jokaiselle on varmasti tehtäviä tarjolla. Esikuntaan kuuluvat mm. talous-, henkilöstö-, materiaali- ja IT-osastot. Näiden sisällä taas monelle erilaiselle osaajalle löytyy tarvetta. Kokemani perusteella voin varauksetta suositella kaikille rohkeasti tarjolla oleviin tehtäviin hakeutumista. Reissusta muistoksi jää varmasti muutakin kuin vain valokuvia. Operaatiossa syntyneet kaverisuhteet ja tehtävien tarjoamat kokemukset säilyvät muistissa lopun elämää.

Joni/S8 hankkija
 

´