Hyppää sisältöön

Kuulumisia YK:n ensimmäisestä rauhanturvaoperaatiosta

Maavoimat
Julkaisuajankohta 24.10.2022 14.46
Uutinen
Ajoneuvopartiossa oleva sotilastarkkailija valvomassa Israelin miehittämän Golanin ja Syyrian välistä loitontamisvyöhykettä.

YK:n sotilastarkkailuoperaatio UNTSO perustettiin vuonna 1948, tehtävänään valvoa Israelin ja sen ympäröivien valtioiden kesken solmittuja aseleposopimuksia. YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut UNTSO:n toimimaan, kunnes rauha Israelin ja sen naapurivaltioiden kesken on solmittu. Toistaiseksi rauha on edelleen solmimatta Libanonin ja Syyrian kanssa.

Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1967 alkaen ja on tällä hetkellä operaation suurin kansallisuus 15 tarkkailijalla.

UNTSO:n sotilastarkkailijat on jaettu kahteen tarkkailijaryhmään: OGG:hen (Observer Group Golan) ja OGL:n (Observer Group Lebanon). OGL:n sotilastarkkailijat palvelevat Etelä-Libanonissa UNIFIL:n johdossa valvoen Israelin ja Libanonin välistä Sinistä linjaa. Sinisellä linjalla tarkoitetaan 120 kilometrin pituista vetäytymislinjaa, jonka YK määritteli vuonna 2000 yhteistyössä Libanonin ja Israelin viranomaisten kanssa vahvistaakseen Israelin asevoimien vetäytymisen Libanonin alueelta vaatimusten mukaisesti.  OGG:ssä palvelevat sotilastarkkailijat on puolestaan jaettu kahteen ulkoasemaan, joista toinen toimii Israelin miehittämällä Golanilla, ja toinen Syyriassa. OGG on UNDOF:n (United Nations Disengagement Observer Force) johdossa ja valvoo Israelin miehittämän Golanin sekä Syyrian välistä loitontamisvyöhykettä sekä vyöhykkeen ympärillä olevaa raja-aluetta. Suomalaisia sotilastarkkailijoita palvelee esikuntatehtävissä sekä kansainvälisissä tarkkailijatiimeissä kaikissa kolmessa maassa.

Yleistilanne alueella on jännittynyt

Yleistilanne kaikkien kolmen maan operaatioalueella on jännittynyt. Libanonin turvallisuustilanne on heikentynyt vuonna 2019 alkaneen nopean ja huomattavan talousromahduksen seurauksena. Koronaviruspandemia sekä Beirutin satamaräjähdykset ovat pahentaneet talouskriisin vaikutuksia. 

Israelin ja Syyrian välisissä kansainvälisissä suhteissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta. Israelin asevoimien satunnainen operointi maiden välisen loitontamisvyöhykkeen läheisyydessä sekä ilmaoperaatiot Syyriaan heikentävät ajoittain operaation turvallisuustilannetta.

Tarkkailijatiimien tehtävänä on valvoa ja raportoida Lähi-idän tilannetta sekä tukea valtioita aseleposopimuksissa solmittujen ehtojen noudattamisessa. Operaation alkamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Aseistamattomille sotilastarkkailijoille on alueella edelleen tarve. Yksi operaation tärkeimmistä tehtävistä on estää tai rajoittaa yksittäisten turvallisuustapahtumien laajeneminen ja edistää rauhan saavuttamista.

Operaation arkea

Sotilastarkkailijat palvelevat operaatioalueella asiantuntijatehtävissä. Majoitus määrittyy kohdemaan mukaan: Israelissa ja Libanonissa asunto vuokrataan itse, Syyriassa turvallisuustilanne ei vielä mahdollista tätä, joten tarkkailijat majoittuvat samassa tukikohdassa UNDOF:n sotilaiden kanssa. Työvuorot kestävät yleensä viikosta kahteen, ja niihin valmistautuminen on tehtävä huolella, sillä kaupasta hankitaan ruoat ja vedet koko työvuoron ajaksi. Libanonissa tarkkailijat asuvat työvuoronsa aikana partiotukikohdissa, joista he toteuttavat partiot alueellaan. Israelin miehittämällä Golanilla sekä Syyriassa tarkkailijat asuvat tarkkailuasemilla, joissa päivää rytmittävät kuuden tunnin tarkkailuvuorot sekä alueella suoritettava partiointi. Tehtäviin voi myös lukeutua Israelin sekä Syyrian asevoimien tukikohtien tarkastaminen raja-alueilla. 

Palvelusvapaillaan sotilastarkkailijat yleensä matkustavat Suomeen läheistensä luo, mutta toisinaan he käyttävät palvelusvapaitaan operaatioalueella tutustuen sen rikkaaseen historiaan ja nähtävyyksiin. Operaatioalueeseen kuuluvista maista (Israel, Libanon, Syyria, Egypti ja Jordania) erityisesti Jordania on vapaalla olevien tarkkailijoiden suosiossa.

Sotilastarkkailija palvelusvapaalla tutustumassa Jordanian nähtävyyksiin sekä historiaan.

Tulevaisuuden näkymiä

Koronapandemian hellittäminen on tuonut tarkkailijoiden päivittäiseen arkeen helpotusta. Karanteenit Suomessa ja operaatioalueella on lopetettu ja muutoinkin koronarajoituksista on luovuttu. Reilun kahden vuoden tauon jälkeen tarkastukset sekä Israelin että Syyrian asevoimien tukikohtiin loitontamisvyöhykkeillä on aloitettu. 

Syyrian sisällissodan seurauksena sotilastarkkailijat vetäytyivät Syyriasta vuonna 2014. Vuosien 2021–2022 aikana toimintaa on asteittain palautettu, ja tavoitteena on vakiinnuttaa toiminta vuoden 2023 aikana.

Kirjoittaja toimii kansainvälisen tarkkailijaryhmän johtajana Israelin miehittämällä Golanilla.
 

´