Hyppää sisältöön

Tutkimus: Häiriötilanteet korostavat tarvetta selkeälle johtovastuulle

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 23.5.2024 9.16
Tiedote

Muuttuvassa toimintaympäristössä selkeän johtovastuun määrittely on välttämätöntä, kirjoittavat Pekka Koistinen ja Teija Sederholm artikkelissaan.

Koistinen ja Sederholm tarkastelivat toimivaltainen viranomainen -käsitettä häiriötilanteiden johtamisen näkökulmasta. Tulokset osoittivat, miten haasteellista ja jäsentymätöntä toimivaltaisen viranomaisen määrittäminen on häiriötilanteessa. Toimivaltaisen viranomaisen määrittäminen on erityisen tärkeää johtovastuun toteutumisen kannalta kokonaisturvallisuutta korostavassa toimintaympäristössä.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että johtamisen kokonaisvastuun ja toimivallan määräytymiseen liittyy epäselvyyksiä. Erityisesti tämä korostuu häiriötilanteissa, jollainen oli esimerkiksi koronapandemia. Kyseessä oli laaja häiriötilanne, jossa toimivaltaisia viranomaisia oli useita ja tarve välittömille johtamis- ja koordinaatiotoimenpiteille oli ilmeinen. Koronapandemian aikana johtovastuu kokonaistilanteesta jäi osittain määrittelemättömäksi. 
Artikkelin tavoitteena on osoittaa, miksi johtovastuun määrittäminen on välttämätöntä ja millaisia haasteita määrittämiseen liittyy. 

Koistisen väitöstutkimukseen sisältyvä artikkeli on julkaistu tuoreessa Focus Localis -tiedejulkaisussa (2/2024). Koistisen ja Sederholmin tutkimus tuotti uutta tietoa häiriötilanteiden johtamisesta aikaisemmin tarkastelemattomasta näkökulmasta.

Lisätietoja:
HTM Pekka Koistinen, [email protected], p. 045 1710232
Pekka Koistinen & Teija Sederholm: Toimivaltainen viranomainen -käsitteeseen liittyvät haasteet häiriötilanteiden johtamisessa. Focus Localis vol. 52 nro 2 (2024).

´