Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat selvittää pipetinkärkien puhdistamista

Puolustusvoimat
5.5.2021 13.11
Tiedote

Puolustusvoimien tutkimuslaitos on aloittanut huoltovarmuudellisen varautumisen projektin, jossa selvitetään kertakäyttöisten muovituotteiden puhdistamista. Projekti käynnistetään sosiaali- ja terveysministeriön sekä Huoltovarmuuskeskuksen aloitteesta. Osapuolet ovat myös sitoutuneet projektin rahoittamiseen sekä ohjaukseen.

Projektissa kehitetään puhdistusmenetelmä pipetinkärkien (suodattimella ja ilman suodatinta) puhdistamiseksi Suomessa. Pipetinkärkiä tarvitaan mm. terveydenhuollon COVID-19-testauksessa.

Hankkeen aikana toteutetaan ”pilotti” laboratoriomittakaavan kemiallisen puhdistuksen toteuttamisesta suuremmassa mittakaavassa. Tuloksena on suunnitelma nopeasta pipetinkärkien tuotantomittakaavan puhdistuskonseptista Suomessa.

Viime vuonna puolustusvoimat johti moniviranomaisyhteistyöprojektina kertakäyttöisten hengityksensuojainten puhdistamisselvityksen, jonka tuloksena luotiin kotimaahan kyky teollisen mittakaavan vetyperoksidipuhdistukseen näille suojaimille. Tällaista teollista puhdistusprosessia ei ole toistaiseksi tarvittu, koska suojainten saanti markkinoilta on parantunut.

Hankkeeseen osallistuu puolustusvoimien lisäksi muita viranomaisia, korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia