Varusmiesten liikunta – inttikuntoon
Treenaa itsesi inttikuntoon Puolustusvoimien tarjoamalla kunto-ohjelmalla, sillä hyvä fyysinen kestävyys ja lihaskunto helpottavat palvelustasi.
Miten pääsen inttikuntoon?
Monipuolinen kuntoharjoittelu kannattaa aloittaa arkirutiineista. Ota käyttöösi Marsmars -sovellus, jonka avulla voit nostaa asteittain kuntoasi ennen varusmiespalvelusta. Marsmars on ilmaiseksi ladattavissa Android ja Apple -laitteisiin sovelluskaupoissa.
Keskeisin varusmiespalvelukseen sisältyvä päivittäinen liikunnallinen rutiini on kävely, jota ennakkoon lisäämällä fyysinen kuntosi kohoaa lähes huomaamatta. Helppoja tapoja lisätä kävelyä on kulkea lyhyitä siirtymiä jalan ja käyttää portaita.
Ennen rasittavamman kuntoharjoittelun aloittamista varmista tarvittaessa lääkäriltä, että terveytesi on kunnossa.
Monipuolista ja säännöllistä liikuntaa
Sotilaskoulutuksessa hyödyt eniten kestävyyskunnosta ja lihaskestävyydestä. Kestävyyttä voidaan kehittää esimerkiksi kävely-, juoksu-, uinti-, pyöräily - tai hiihtolenkkien avulla- Muista, että jokainen liikuntaharjoitus kehittää samalla myös kestävyyttä.
Kuntosaliharjoittelu, kamppailulajit, kuntojumpat ja -rataharjoittelu kehittävät parhaiten lihaskuntoasi. Keskity harjoittelussa koko kehon, mutta erityisesti jalkojen ja keskivartalon lihaskestävyyden kehittämiseen. Asepalvelustaan aloittavien naisten ja miesten, jotka ovat pituudeltaan tai painoltaan pienikokoisia, kehotetaan erityisesti huolehtimaan omasta lihaskunnostaan ennen palvelusta, jotta he selviäisivät paremmin vaativasta koulutuksesta.
Tee myös säännöllisesti ketteryyttä, nopeutta ja lihasten hallintaa kehittäviä harjoituksia. Näitä ominaisuuksia vaaditaan taistelijalta etenkin asutuskeskustaistelussa. Palloilulajit, mailapelit ja yleisurheilu kehittävät näitä ominaisuuksia hyvin. Puolustusvoimat tarjoaa näihin lajeihin monipuolisesti liikuntakoulutusta ja -mahdollisuuksia esimerkiksi Varusmiesten liikuntakerhoissa.
Aloita kuntoharjoittelu keveillä ja lyhyillä (20–30 min) harjoituksilla. Kasvata asteittain harjoitusmäärää lisäämällä harjoituskertoja, harjoitusten kestoa, harjoituskuormaa (esim. kuntosalilla nostettavia painoja) tai nopeutta (esim. juoksuvauhtia). Ulkona harjoitellessasi voit myös siirtyä vaativampaan harjoitusmaastoon. Muista harjoittelun rytmittäminen, sillä monipuoliset ja erilaiset ärsykkeet kehittävät fyysistä kuntoa paremmin kuin tasapaksu rasitus.
Muista myös palautuminen, joka tarkoittaa niiden muutosten korjaamista, jotka fyysinen kuormitus on aiheuttanut elimistölle ja aineenvaihdunnalle. Elimistö kehittyy ja kunto nousee vasta palautumisen aikana, joten varaa sille riittävästi aikaa.
Liikunta varusmiespalveluksessa
Liikuntakoulutus keskittyy kestävyyden ja voiman kehittämiseen ja ylläpitoon. Lisäksi varusmiespalveluksessa harjoitellaan sotilaan liikkumiseen liittyviä taitoja, kuten esimerkiksi suunnistus, marssi, hiihto ja pyöräily. Tavoite on, että varusmiespalveluksen jälkeen reserviläinen kykenee ylläpitämään poikkeusolojen tehtävänsä edellyttämän fyysisen toimintakyvyn tason.