Hyppää sisältöön

Sotilasurheilurata. Kuva Puolustusvoimat.

Urheilijan uramahdollisuudet Puolustusvoimissa

Sotilasammatti tarjoaa mahdollisuuden nuorelle liikuntaosaajalle tai urheilijalle yhdistää työ ja urheilu. Siviilihenkilöille Puolustusvoimat tarjoaa kilpailukykyiset työpuitteet ja mahdollisuuden kehittyä oman alan ammattilaiseksi.

Sotilasuralla saat urheilijana tukea oman lajisi harrastamiseen ja koulutuksen sotilasalan ammattiin. Hyvien etenemismahdollisuuksien lisäksi Puolustusvoimat tarjoaa valmennusta, urheiluväline- ja varustetukea sekä mahdollisuuden osallistua palkallisena sotilasurheiluun ja siviiliurheiluliittojen edustustehtäviin.

Huippu-urheilijana saat ympärillesi valmennus- ja tukihenkilöston. Huippu-urheilijoille tarjotaan edustusvalmennusjärjestelmän tuki. Alemman tason urheilijat voivat hyödyntää joukko-osastojen omaa valmennusjärjestelmää.

Puolustusvoimat tarvitsee liikunta-alan osaajia varmistaakseen liikunnan toimialan osaamisensa. Liikunta-alan osaajana voit työllistyä Puolustusvoimissa sekä siviili- että sotilaspuolelle. Liikunta-alan täydennyskoulutusta järjestetän Kaartin jääkärirykmentissä, Urheilukoulussa.

Huippu-urheilijan vaihtoehto tai välietappi

Nuorelle urheilijalle Puolustusvoimien monipuolinen koulutusjärjestelmä antaa entistä enemmän vaihtoehtoja huipulle tähtäävän urheilu-uran jatkamiseksi varusmiespalvelun jälkeen. Puolustusvoimista löytyy paikka niin sotilasuraa välietappina pitävälle urheilijalle kuin sotilasuraa elämänurana tavoittelevalle urheilijalle.

Puolustusvoimat järjestävät kansainvälisiin sotilaskilpailuihin tähtäävää valmennusta. Lajeihin voit tutustua tarkemmin Kilpailut-sivuillamme. Yleisesti ottaen Puolustusvoimien valmennusryhmät ovat olympialajeissa samalla tasolla lajin valtakunnallisesti korkeimman valmennusryhmän kanssa Suomessa.

Valmennusleirejä ryhmillä on ryhmästä riippuen noin 30 vuorokautta vuodessa. Liikunta-aliupseereille ja erikseen nimetyille huippu-urheilijoille on käytössään harjoitteluaikajärjestelmä, mikä mahdollistaa noin 100 vuorokauden harjoittelun vuodessa virka-ajalla. Muille Pääesikunnan alaisille valmennettaville harjoitteluaikaa on 50 vuorokautta vuodessa.

´