Urheilijat ovat päätähtiä, mutta taustalla toimii vankka tukitiimi
Sotilasurheilun maailmankisoissa Wuhanissa 2019 urheilijoiden taustalla toimii lihashuollon ja kehon hyvinvoinnin ammattilaistiimi.
Sotilasurheilun maailmankisojen suorituspaikolla Kiinan Wuhanissa katsomon penkit täyttyvät kisasuorituksia jännittävästä yleisöstä. Jotta kisojen päätähdet, maailmantason huippu- urheilijat pystyvät tekemään parhaansa, taustalla on vahva tuki ja monia suurelle yleisölle tuntemattomia avainhenkilöitä. Kiinassa Suomen kisajoukkueen mukana on fysioterapeuttien, hierojan ja lääkärin ammattilaistiimi.
- Niinhän sen menee, että kisapaikoilla ja kisakylässä olemme huomaamattomia, myöntää jo kolmansissa Sotilasurheilun maailmankisoissa mukana oleva urheilufysioterapeutti Sari Räsänen Kaartin jääkärirykmentistä Urheilukoulusta.
- Olemme kuitenkin koko kisojen ajan läsnä ja urheilijoiden käytettävissä. Reissussa työpäivä jatkuu niin pitkään kuin sen on tarvis jatkua. Suorituspaikoilla ollaan mukana kaikkien otteluiden ajan ainakin sotilas-5-ottelulajeissa sekä kamppailulajeissa, kuten judo ja paini. Sen jälkeen ja sitä ennen kohtaamme kilpailijat kisakylässä.
Urheilufysioterapeuttina Räsänen näkee urheilijan uran edistymisen kokonaisvaltaisesti. Hän kulkee kunkin urheilijan rinnalla pidemmän aikavälin. Tärkeintä on pitkäjänteinen, ennakoiva työ ennen kisaan lähtemistä. Itse kisojen aikana voi oikeastaan hoitaa vain sen, mihin juuri sillä hetkellä on kiireellisin ja olennaisin tarve.
- Olen ollut kollegani Jussi Sihvosen kanssa mukana jo kolmissa Sotilasurheilun maailmankisoissa. Tiedämme kyllä, mitä pakata, kertoo Räsänen.
- Meillä on kokemusta siitä, miten tällaisissa kisoissa yleensä huolto toimii. Olemme jo kisojen konkareita. Matkaan lähtee ainakin hierontapöytä, LPG-laite, yhdistelmähoitolaite sekä ensiapu- /teippauslaukku
Kymmenen päivän Wuhanin kisarupeaman aikana Räsänen, Sihvonen ja hieroja Mikko Saarinen ehtivät tehdä yhteensä reilut 200 toimenpidettä tai hoitoa kisoihin lähteneelle 50 urheilijalle. Tavallisin toimenpide on esimerkiksi palauttava käsittely urheilusuorituksen jälkeen, tukiteippaus tai urheiluvamman hoito.
Urheilufysioterapeutti kohtaa jokaisen asiakkaansa yksilöllisesti siellä, missä urheilija itse liikkuu
Urheilufysioterapeutti kohtaa jokaisen asiakkaansa yksilöllisesti ja tietää hänen terveydentilansa, mahdolliset entiset urheiluvammat ja sen, miten niitä on aiemmin hoidettu. Räsänen on työskennellyt Urheilukoulussa jo 12 vuotta. Hänen työnsä fokuksessa ovat Puolustusvoimien Urheilukoulun varusmiehet ja Puolustusvoimien edustusvalmennusryhmien urheilijat. Tavallisessa työarjessaan hän pitää tärkeimpänä sitä, että kukin urheilija pysyisi mahdollisimman terveenä ja pystyisi edistämään uraansa ja samalla suorittamaan varusmieskoulutuksensa.
Räsäsen toimipiste on Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa, mutta työ liikkuu tarvittaessa sinne, missä urheilijat matkustavat – valmennuskursseille ja leireille kotimaassa ja ulkomailla.
Kiinan Wuhanissa kaikki sujui Räsäsen mukaan hyvin. Urheilijoiden suoritukset onnistuivat, pahemmilta loukkaantumisilta vältyttiin. Urheilijoiden huolto sujui niin kisakylässä kuin suorituspaikoillakin. Joka vuosi kisamatkoilla on ollut mukana myös joukkueen lääkäri, joka tuo mukaan oman asiantuntemuksensa vammojen tutkimisessa. Wuhanissa joukkueen lääkärinä toimi Jari Autti Sotilaslääketieteen keskuksesta.
Kisojen jälkeen huoltotiimillä omien sanojensa mukaan jatkuu ”normiarki” urheilijoita eteenpäin sparratessa.