Suomen keihäänkärki näyttää Wuhanissa Urheilukoulun varusmiesten osoittamaan suuntaan
Suomen yleisurheilujoukkueessa Sotilasurheilun 7. maailmankisoissa Wuhanissa on mukana nimekkäitä urheilijoita – osa heistä varusmiehiä, jotka saavat tiedustelijan koulutuksen.
Sotilasurheilun maailmankisojen Suomen joukkueen keihäänheittäjät kaartinjääkäri Oliver Helander ja alikersantti Toni Kuusela istahtavat Wuhanin kisakylän asunnon portaikolle kuvattavaksi tottuneesti. Heillä on esiintymisrutiinia, sillä näiden nuorten Urheilukoulun varusmiesten keihäskaaria on seurattu viime vuodet silmä tarkkana sekä keihäsareenoilla, että tv-katsomoissa. Helanderin varusmiespalvelus päättyy heti Wuhanin kisaurakan jälkeen. Kuuselalla, joka on saanut aliupseerikoulutuksen, aamuja on vielä jäljellä.
Wuhanissa Helanderin keihäs lensi 74,64 metriä. Tulos riitti neljänteen sijaan. Omaan saavutukseensa hän ei ollut erityisen tyytyväinen, sillä se jäi reilusti hänen tämän kauden parhaastaan. Myöskään 72,47 metriä heittänyt Kuusela ei pystynyt Kiinassa parhaimpaansa. Treenaaminen jatkuu, sillä kummallakin tähtäimessä ovat Tokion 2020 olympialaiset.
Urheilukoulun varusmiehistä koulutetaan tiedustelijoita
Urheilukoulun varusmiehiksi valitaan kansallisen tai kansainvälisen tason näyttöjä osoittaneita urheilijoita. Erityistehtäväkoulutukseen halukkuus pitää tuoda esille kutsunnoissa tai naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuessa. Lopullinen valinta tapahtuu pääsykokeiden kautta. Varusmiehet palvelevat Kaartin jääkärirykmentissä Helsingin Santahaminassa, lumilajien edustajat Kainuun prikaatissa Kajaanissa.
Urheilukoulun varusmiesten palvelus on fyysisesti vaativaa. Siihen kuuluu luonnollisestikin sotilaan perustaitojen omaksuminen, sen lisäksi heistä koulutetaan tiedustelijoita. Suurin osa Urheilukoulun varusmiehistä saa aliupseerikoulutuksen (AUK), osa upseerikoulutuksen (RUK). Loput ovat miehistötehtävissä. Kenttäolosuhteissa yöpymistä koulutuksen mittaan tulee keskimäärin noin 40 yön verran.
Urheilukoulussa on useiden urheilulajien edustusta
Urheilukoulussa pyritään siihen, että huippu-urheilijoiden oma valmentautuminen, kilpaileminen ja varusmiespalvelus onnistuisivat mahdollisimman saumattomasti. Urheilukoulun varusmiehillä on omat henkilökohtaiset valmentajansa. Urheilukoulun lajivalmentajien tehtävä on huolehtia päivittäisvalmennukset toteutumisesta varusmiespalveluksen aikana yhteistyössä henkilökohtaisen valmentajan, pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian sekä lajiliiton kanssa.
- Meidän Wuhanin kisajoukkueeseen nimettyjen valmentajien tehtävä on valvoa valmentautumista ja suorituksia nimenomaan täällä kisamatkalla, kertovat yleisurheilun lajikapteeni Jari Karinkanta ja lajivalmentaja Markku Rimpiläinen Urheilukoulusta.
Wuhaniin Suomen yleisurheiluedustajina keihäänheittäjien ohella ovat Konsta Alatupa 100m pikajuoksussa, Jonni Blomqvist 400m aitajuoksussa ja Joska Tommola pituushypyssä. Wuhanin kisoissa Suomen yleisurheilukisaajana on mukana myös kuulantyöntäjä, liikunta-aliupseeri Arttu Kangas.
Urheilukoulun varusmiehiä kilpaili Wuhanissa yleisurheilun lisäksi myös golfissa, painissa, judossa, ammunnassa, suunnistuksessa ja nyrkkeilyssä
Kaikkien lajien tulokset löytyvät Sotilasurheilun 2019 maailmankisojen tulossivuilta.