Meri-5-ottelun esterataviesti toi Suomelle hopeaa hohtavan päätöksen Sotilasurheilun 7. maailmakisoissa
Suomalaisten viimeisessä kisasuorituksessa Mari Lindströmin ja Jenna Säkkisen joukkue tuli toiseksi meri-5-ottelun esterataviestissä.
Suomen joukkueen kisarupeama Sotilasurheilun maailmakisoissa Kiinan Wuhanissa sai hopeanhohtoisen päätöksen, kun Rannikkoprikaatin Mari Lindström ja Jenna Säkkinen selvittivät meri-5-ottelun esteradan yhteisajassa 01:48.3.
Esteradalla on noin kolmensadan metrin mittainen juoksurata, jonka varrella on merisotilaan taitoja mittaavia esteitä, kuten puomeja, kaltevia kaiteita, köysiä, narutikkaita ja tunneleita. Radalla mitataan nopeutta, tarkkuutta, kestävyyttä ja ketteryyttä. Tasapainoaistia koettelee esimerkiksi viiden pylvään sarja, joiden ympäri on ensin pyörähdettävä ja sen jälkeen heitettävä käsikranaatti laivan oviaukon läpi.
Kansainvälisen sotilasurheiluliiton (CISM) virallinen laji, meri-5-ottelu ei luultavasti ole Suomessa kovin laajalti tunnettu. Voisi hyvinkin sitä olla, sillä laji on vauhdikas, vaativa ja kaiken lisäksi näyttävyydessään yleisön mukaansa tempaava. Yleensä esteratakilpailun suorituspaikoilla edetään rinnakkain kahta tai kolmea vierekkäistä rataa. Näin katsojat pääsevät aidosti mukaan jännittämään kisaajien paremmuudesta.
Esterata on yksi meri-5-ottelun osakilpailuista. Sotilasurheilun maailmankisoissa se oli vielä erillisenä, itsenäisenä viestikisana, jossa naisten sarjassa on kaksi ja miesten sarjassa kolme joukkueen jäsentä kussakin joukkueessa. Jenna Säkkinen ja Mari Lindström miettivät tarkkaan kysymystä siitä, montako toistoa he ovat radalla tehneet ennen hopeaista mitaliaan:
- Oikeastaan sitä on mahdotonta sanoa. Harjoitteluvaiheessa toistoja täytyy vain yksinkertaisesti tehdä vain rata niin monesti, että enää esteiden järjestystä tai seuraavan haasteen tekemistä ei tarvitse miettiä yhtään. Siinä vaiheessa voi sitten alkaa keskittyä kisaamiseen, lisätä vauhtia ja hioa suoritus optimaaliseksi.
Kummatkin heistä ovat mestareita myös meri-5-ottelun kokonaisuudessa. Wuhanin kisoissa Säkkinen oli meri-5-ottelun sarjassaan viides, Lindström 11. Esteradan lisäksi meri-5-otteluun kuuluvat osakilpailuina esteuinti, pelastusuinti, merimiestaito ja amfibiojuoksu. Amfibiojuoksussa edetään paitsi jalan, osan matkaa myös meloen. Jokainen osakilpailu pisteytetään ja lopuksi kaikki osasuoritusten pisteet lasketaan yhteen.
Suomen meri-5-ottelijoiden harjoittelu- ja kilpailuareena löytyy Upinniemen Rannikkoprikaatista. Siellä valmistautuivat myös Wuhanin kisajoukkueessa mukana olleet meri-5-ottelijat Juhana Aalto, Jeremias Kuivalainen, Joonas Kuivalainen ja Petri Lehtinen. Meri-5-ottelijoiden tiimiä Wuhanissa luotsasivat valmentajat Topi Hämäläinen ja Ville Kima Rannikkoprikaatista.
Seuraavan kerran meri-5-ottelun maailmanmestaruudesta kilpaillaan Upinniemessä 25.6. – 2.7.2020. Yleisölle tarjotaan mahdollisuus seurata siellä maailman meri-5-ottelijoiden huippujen suorituksia.