Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ampujien kisamenestys on hyvin pienestä kiinni

22.10.2019 15.04
Tiedote

Kivääriammunta on laji, jossa kansainvälisen huipun keskinäiset pistemääräerot ovat hyvin pienet.

Viime aikoina hyvin menestyneitä kivääriammuntamaita ovat muun muassa Norja, Slovenia, Kiina ja Ranska. Suomi sinnittelee Wuhanissa Kiinan Sotilasurheilun 2019 maailmakisoissa kaikkein terävimmän kärjen takana, mutta urheilijoilla on vielä täydet mahdollisuudet kuroa eroa kiinni.

Wuhanissa kivääriammunnan suorituspaikalla olosuhteet olivat keskiviikon 300 metrin vakiokivääriammuntapäivänä melko lailla ihanteelliset – pilvipoutaa, ei juurikaan tuulta. Silloin erot kutistuvat hyvin pieniksi.

- Tänään mitaleille olisi päässyt 587 pisteellä, omat pisteeni 583 riittivät seitsemänteen sijaan. Viimevuotinen maailmanmestaruuteni irtosi heikommalla kelillä pisteillä 580, laskeskelee päivän paras suomalainen ampuja Aleksi Leppä.

- Paremmille kuitenkin hävisin, se on vaan myönnettävä.

Jotta voisi panostaa ampumaurheiluun mahdollisimman paljon, lahjakas Leppä on saanut erityisluvalla keskeyttää kadettiopintonsa Maanpuolustuskorkeakoulussa määräajaksi. Tämänhetkinen pesti aliupseerina Kaartin Jääkärirykmentissä Urheilukoulussa mahdollistaa hyvin keskittymisen ampujan urheilu-uraan.

Paitsi 300m vakiokiväärimatkaa, joka on sotilasurheilulaji, Leppä ampuu myös 10m ilmakivääri- ja 50m pienoiskiväärimatkoja. Niissä hän on asettanut tavoitteekseen kisapaikan vuoden 2020 Tokion olympialaisissa.

Wuhanin kisajoukkueen kivääriammunnan valmentajan Matti Viljakaisen mukaan 25-vuotiaalla Lepällä on täydet mahdollisuudet taistella olympiapaikasta ja menestyä ammunnassa vielä vuosia eteenpäin. Viljakaisen vierellä ammunnan lajijohtaja Henri Häkkinen nyökyttelee myöntävästi. Miehet tietävät, mistä puhuvat – molemmat ovat itse menestyneitä ampujia, ja Häkkisellä edelleen hallussaan 300m kivääriammunnan Suomen ennätys 588 pisteellä.

Yhteensä kivääriampujia Suomi on lähettänyt mukaan Kiinan Wuhanin Sotilasurheilun maailmakisoihin kuusi. Jenna Kuisma, Henna Viljanen ja Sonja Siitonen kisaavat naisten joukkueena ja samalla henkilökohtaisista sijoituksista 50m kiväärimatkan makuuammunnassa. Miesten joukkueen ampujat Juho Autio, Juho Kurki ja Aleksi Leppä kisaavat 300m
vakiokivääriammunnassa ja saman matkan pika-ammunnassa, sekä henkilökohtaisista sijoituksista, että joukkueen sijoituksesta.

Lepän ohella muutkin kivääriampujat ovat antaneet Wuhanin kisoissa vakuuttavia näyttöjä. Henna Viljanen ampui sunnuntaina 20.10 uuden Suomen sotilasurheilun ennätyksen, ja hänen loppusijoituksensa oli 32. omassa sarjassaan.