Hyppää sisältöön

Sukset viuhuen laduilla ja umpihangessa

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 23.2.2022 11.17
Uutinen
Joukko alokkaita hiihtomarssilla lumisessa metsässä

Talvi on taas täällä ja lunta on riittänyt useamman kuukauden ajan monenlaisen talviliikunnan harrastamiseen. Varusmiespalveluksen yksi keskeisimmistä talviliikuntamuodoista on hiihtäminen, jota on tämän vuoden alussa harjoiteltu ja harrastettu toden teolla myös Huovinrinteen sekä Niinisalon lumisissa maisemissa ja maastoissa. Hiihtäminen ei välttämättä herätä aina suurimpia mahdollisia riemunkiljahduksia varusmiesten joukossa, mutta siitä huolimatta hiihtämisen hallitseminen on ollut jo vuosikymmeniä yksi tärkeä sotilaan perustaito.

Hiihtomarssin kautta ensiyöhön

Helmikuun ensimmäisinä päivinä oli monilla alokkailla jännittävä hetki, sillä silloin koitti ensiyö eli palvelusajan ensimmäinen yön yli kestävä maastoharjoitus. Ensiyön aikana varusmiehet pääsevät muun muassa harjoittelemaan maastossa majoittumista, tulen tekemistä ja kipinävuorossa olemista. Porin prikaatissa muun muassa Esikuntakomppania siirtyi hiihtomarssilla majoituspaikalle, sekä seuraavana päivänä takaisin kasarmille. Lääkintäaliupseerina palveleva alikersantti Veera Nurminen oli hiihdon päätteeksi tyytyväinen sekä omaan, että ryhmänsä kokonaissuoritukseen. 

- Hiihtäessä oli aika hyvä fiilis. Moni alokas pääsi ensimmäistä kertaa hiihtämään ja se oli loppujen lopuksi hyvä kokemus heillekin.

Alikersantti Nurminen hiihtomarssin päätteeksi
Alikersantti Nurminen oli tyytyväinen johtamansa ryhmän hiihtosuoritukseen.

Alokas Elias Svegin löytää helposti positiivista sanottavaa palveluksen ajan ensimmäisestä hiihtosuorituksesta kuin myös ylipäätään loppumaan päin olevasta alokaskaudesta.

- Olen yllättynyt, että sukset luistaa noinkin hyvin, kun ne saa luistamaan. Yleisesti, mitä tarinoita olen kuullut, luulin, että intti olisi raskaampaa kokonaisuudessaan, mutta positiivisesti yllätti.

Alokas Svegin sukset kädessä
Alokas Svegin oli tyytyväinen ensikosketukseensa sotilassuksilla.

Hiihto jakaa runsaasti mielipiteitä varusmiesten keskuudessa niin hyvässä kuin pahassa, mutta se on yhä yksi sotilaan tärkeistä perustaidoista. Hiihtoharjoittelun myötä myös varusmiesten toimintakyky kehittyy. 

- Se on yksi näistä tavoista, miten marssitaan ja päästään eteenpäin. Etenkin, kun on paljon lunta, hiihtäminen on tosi kätevää, koska ei siellä voi rämpiä ilman suksia, kiteyttää Nurminen. 

Olosuhteet ja varustautuminen vaikuttavat suoritukseen

Sääolosuhteet vaikuttavat osaltaan hiihtämisen miellekyyteen. Suojasäässä suksen pohja kerää äkkiä lunta ja jäätä, joka tekee hiihtämisestä raskaampaa. Esikuntakomppanian hiihtomarssien aikana päästiinkin kokemaan niin pikkupakkanen kuin runsas lumisade ja sitä seurannut suojakeli. Alokas Elias Grönholm kertoi vallitsevan sään vaikuttaneen merkittävästi omaan hiihtokokemukseensa. 

- Eilen hiihtäminen oli paljon kivampaa ja se oli aika helppoa. Suksi luisti ja latu oli hyvä. Sitten tänään oli ihan toinen tarina. Siellä ei ollut latua ja lunta pakkautui isoja kasoja suksien alle. Ei se oikein luistanut, oli semmoista kävelemistä enemmän.

Kuvassa alokas Grönholm suksien kanssa
Alokas Grönholm nauttii hiihdosta silloin kun keli on hyvä.

Pukeutuminen on lisäksi avainasemassa hiihdon onnistumisessa. Nurminen kertoo hien tulevan, mikäli on liian paljon vaatetta päällä ja sen seurauksena odotteluhetkinä tulee nopeasti kylmä. Samaa mieltä on myös Svegin.

- Se kylmä tulee ehkä enemmän siitä, kun on liikaa vaatetta ja kun nyt hiihdetään ensimmäistä kertaa, ei tiedä vielä kunnolla, minkälainen on intin hiihtovarustus.

Seuraavaa hiihtokertaa kohti

Varusmiespalveluksessa hiihdetään samanlaisilla sotilassuksilla kuin armeijassa on hiihdetty jo vuosikymmeniä. Nämä sukset saavat varusmiehiltä kiitosta niiden kestävyydestä ja tarkoituksenmukaisuudesta, vaikka ne poikkeavatkin monella tavalla siviilisuksista. 

- Totta kai uudemmat sukset olisi paremmat, mutta ne menevät varmaan helpommin rikki. Nämä sukset on tehty kestämään. Jos mennään uusilla muovisuksilla vähänkin jostain tiukemmasta kolosta, ne räpsähtävät poikki. Ihan hyvä valinta nämä sukset ja vaikuttavat myös toimintakykyisiltä, toteaa Svegin. 

Lumisten säiden jatkuessa, tulee varusmiehille vielä lisää hiihtokertoja kevättalven kuluessa. Kun ensimmäisestä hiihdosta on selvitty melko vaihtelevissa keliolosuhteissa kunnialla loppuun asti, ovat armeijan hiihtämiskäytänteet ja erilaiset olosuhteet tutumpia seuraavan hiihtokoitoksen tullessa.

Hiihtomarssilla liike on sama kuin hiihdossa ylipäänsä ja samalla pääsee liikkumaaan ja nauttimaan ulkoilmasta.

- Kyllä se jännitti vähän, että miten näiden välineiden kanssa taittuu matka, mutta kyllä itse tykkäsin siitä ja olen hiihtänyt paljon myös siviilissä. Todella erilaista, mutta liike on sama ja pääsee nauttimaan ulkoilmasta, lumesta, sekä pääsee liikkumaan, kertoo Nurminen.

Vaikka ensimmäinen palveluksen hiihtokokemus ei ollut kaikista mieluisin, ei Grönholm tuomitse etukäteen seuraavaa hiihtokertaa.

- Sinne mennään ja siitä toivottavasti selvitään.

Rohkeasti suksille

Artikkelin kirjoittaja halusi myös päästä itse kokeilemaan, minkälaista se sotilassuksilla hiihtäminen oikeasti on. Siihen totta kai järjestyi mahdollisuus ja kokeilua varten hiihtovälineet. 
Olin etukäteen hieman kauhuissani, koska edellisestä hiihtokerrastani oli päässyt kulumaan jo aikaa ja tiesin, että välineet eivät ole aivan sellaiset, millä olen tottunut hiihtämään. Varusteet eroavatkin merkittävästi tavanomaisista hiihtovälineistä, sillä sotilassukset ovat leveämmät ja monoja ei ole. Niiden tilalla käytetään talvikumisaappaita, joihin sukset kiinnitetään erillisillä siteillä. Suksien paikalleen kiinnittäminen osoittautuikin tämän hiihtokokeilun haastavavimmaksi kohdaksi ja siteitä sopivan kokoiseksi säädettäessä meinasi epätoivo päästä jo hieman iskemään. 

Sotilassuksilla hiihdon harjoittelu
Kirjoittajan hiihtoharjoittelu sujui lumipyryssä.

Kun sukset oli saatu jollakin tavalla kiinni saappaisiin, oli aika mennä koittamaan hiihtämistä käytännössä. Muutaman sateisen päivän jäljiltä suurimmat lumihanget olivat jo ehtineet sulamaan, mutta lunta riitti kuitenkin varsin hyvin hiihtämistä varten. Eniten olin yllättynyt, kuinka hyvin sukset luistivat märästä räntäsäästä huolimatta. Kumisaappaat pitivät myös huolen, että jalat pysyivät kuivana. Yleisesti itse hiihtämien sotilassuksilla tuntui melko samanlaiselta kuin siviilisuksilla liikkeen ollessa samanlainen. Sotilassukset tuntuivat kuitenkin tukevammilta ja kestävimmiltä, kuin tavalliset sukset. Itselleni ei tulisi mieleenkään lähteä rämpimään tavallisilla suksilla metsään umpihankeen, mutta näiden varusteiden kanssa se takuulla onnistuu. Hiihtämisen jälkeen voinkin todeta sotilassuksien pitävän hyvin paikkansa näissä olosuhteissa. Ensikosketuksen perusteella suosittelen rohkeasti kokeilemaan sotilassuksilla hiihtoa, mikäli siihen tarjoutuu mahdollisuus!

Artikkelin on kirjoittanut Porin prikaatin viestinnän korkeakouluharjoittelija Peppi Ponsimaa.
 

´